Samsung SGH-E800: šoup sem, šoup tam (test)

Samsung SGH-E800 za nadprůměrnou cenu nabízí velmi luxusní vzhled, kvalitní barevný displej, výborné vyzvánění a vestavěný fotoaparát. Funkcemi sice nijak zvlášť neoslní, dokáže ale uspokojit potřeby naprosté většiny uživatelů. Mobil je v nabídce všech tří českých operátorů.

Na spodní části telefonu jsou jen číselná tlačítka. Horní část je zabrána displejem a několika ovládacími klávesami. Těm bezkonkurenčně vévodí čtyřsměrné ovládací tlačítko. Jeho jednotlivým směrům jsou přiřazeny již obligátní funkce – fotoaparát, změna vyzváněcí melodie, vstup do kalendáře a editor pro psaní zpráv. Přiřazené funkce bohužel nemůžete změnit, i když třeba považujete změnu vyzváněcí melodie za nedůležitou a raději byste příslušným stiskem vstupovali do telefonního seznamu nebo spouštěli oblíbenou Java hru.

Střed tohoto tlačítka je zvýrazněn modře a nemilosrdně spustí wapový prohlížeč. Naštěstí toto tlačítko nebudete mačkat omylem při každém otevírání telefonu, pod displejem je totiž umístěn gumový proužek, o který můžete zapřít znavený palec. Jen krátká zmínka ke způsobu otvírání, které Samsung na rozdíl od ostatních značek usnadňuje. Stačí překonat prvotní odpor pružiny a do úvrati už horní díl dojede sám. Je to velký rozdíl třeba proti Siemensu SL65, kde je otvírání dosti tuhé.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Horní díl telefonu klouže na tenkých vodicích tyčích

Dále najdete na horní straně dvě funkční klávesy, zelené a červené sluchátko a korekční klávesu C. Tato tlačítka jsou uspořádána na první pohled poněkud nahodile, dříve používaná elipsa těsně natlačených kláves se mi líbila mnohem víc.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
O pryžový výstupek se pohodlně opře prst • detail funkčních kláves

Nová podoba nabídky

Po vstupu do hlavní nabídky čeká skalního příznivce Samsungů obrovský šok. Takový člověk patrně telefon nevěřícně vypne a začne zkoumat telefon ze všech stran aby se ujistil, že opravdu drží v ruce Samsung a ne kupříkladu Nokii nebo Sony Ericsson.

Nabídka je totiž nachlup stejná. Pryč jsou vynikající animace známé ze starších modelů, které značku Samsung v dobrém slova smyslu odlišovaly od konkurence. Menu je tvořeno mřížkou devíti ikon, které jsou sice trochu animované, není to ale ono. Další úrovně nabídky jsou už pak textové, tak to ale bylo i dřív. Na kterékoli úrovni můžete samozřejmě volit funkci pomocí číselných zkratek.

  
Samsung a hlavní maticová nabídka • styl menu další úrovně

Pokud chcete alespoň částečně zalátat díru, která zůstala po původní nabídce ve vašich srdcích, stiskněte občas v pohotovostním režimu pravou funkční klávesu. Ta totiž vyvolá nabídku věnovanou telefonnímu seznamu, která vypadá naprosto stejně, jako u starých dobrých Samsungů. Původně jsem si myslel, že se jedná o opomenutí programátorů firmwaru, pak jsem si ale všiml, že použité animace jsou upraveny speciálně pro tento telefon.

Komu dneska zavolám

Do paměti telefonu můžete uložit tisíc vícepoložkových záznamů. K tomu si můžete rovnou připočítat i seznam uložený na kartě SIM, který se zobrazuje současně, dostáváte tak vcelku dostatečnou kapacitu. Při rostoucím počtu telefonních čísel připadajících na jednoho člověka vám jistě přijde vhod, že telefon umožňuje uložení více čísel k jednomu jménu.


Displej v pohotovostním stavu • zadávání telefonního čísla • vytáčení čísla

U každého kontaktu tak můžete mít, kromě jména a příjmení, rovnou čtyři telefonní a jedno faxové číslo, e-mailovou adresu a krátkou textovou poznámku. Lidi můžete rozdělit do několika skupin, přiřadit jim zvláštní vyzváněcí melodii a dokonce i obrázek. Vzhledem k vestavěnému fotoaparátu vám nic nebrání v tom, abyste měli u každého člověka jeho aktuální fotografii.

V telefonním seznamu se vyhledává postupným zadáváním jména. Bohužel není možné ho synchronizovat s počítačem, dodávaný program umí jen jednorázově nahrát do telefonu či z telefonu celý seznam nebo vybrané položky. Vyzvánění je čtyřiašedesátihlasé, melodie ale znějí stejně, jako u starších Samsungů. Buď mám už tak zdegenerovaný zvuk, nebo výrobce použil staré melodie, nebo zvyšování počtu hlasů už nemá žádný vliv.

Chybí mi e-mail

Při letmém nahlédnutí do nabídky věnované zprávám zjistíte, že Samsung SGH-E800 dokáže odeslat kromě běžných textovém také stále populárnější ememesky. Aby taky ne, mít vestavěný fotoaparát a neumět odeslat MMS, to by byla vážně ostuda.

 Hlavní nabídka pro práci se zprávami

Při psaní textových zpráv telefon zobrazuje počet zbývajících znaků i číslo zprávy, kterou zrovna píšete. Slovník T9 píše s diakritikou. Můžete si ale nastavit, jestli se mají zprávy odesílat ve standardní GSM abecedě, tedy nezkrácené, nebo v krátké délce v kódu UNICODE.

 Editor textových zpráv

Multimediální zprávy se mohou skládat z více stránek, celková velikost však kvůli omezením operátorů nesmí přesáhnout 100 kB. Kromě obrázků mohou ememesky obsahovat i zvuky, které můžete při odesílání zprávy nahrát. Podobně jako u Samsungu SGH-E700 ale tuto funkci lze využít jako diktafon, nikde v nabídce totiž položku pro nahrání zvuku nenajdete.

 Editor multimediálních zpráv

Postrádám e-mailový prohlížeč. Podobně jako u jiných funkcí jsem měl za to, že SGH-D410 prorazil cestu, kterou budou následovat všechny ostatní modely. Alespoň částečně můžete tento nedostatek obejít pomocí multimediálních zpráv. Samsung přímo nabízí odeslání zprávy (text, obrázkové a zvukové přílohy) na e-mailovou adresu. Současně můžete dokonce zadat až dvacet příjemců. Bohužel chybí podpora protokolu POP3 pro stahování e-mailů do mobilu.

Rádi bychom megapixel

Vestavěný fotoaparát dokáže fotit pouze v rozlišení 640 × 480 obrazových bodů a neumí ani natáčet video. Při focení za šera si můžete rozsvítit pomocnou diodu. Ta si sice při focení ze samé radosti nezablýskne, jak je tomu třeba u Sharpu, jistý vliv na kvalitu fotek ale přece jen má.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ukázka funkčnosti přisvětlovací diody: vlevo běžný režim, vpravo s přisvícením

Ať už diodu použijete nebo ne, můžete si vybrat celkem ze čtyř úrovní kvality. Existuje také speciální noční režim, snímek můžete už při focení různě rotovat či doplňovat o vtipné rámečky. Samospoušť u mobilu využijete snad jen v případě, že telefon při focení položíte například na kamennou zídku.

Samsung pořizuje fotografie na šířku, displej je ale orientován na výšku. Jak z toho ven? Většina výrobců jej řeší tak, že obraz neukážou na celém displeji, ale jen ve střední části. Samsung ale zvolil tu horší možnost: při fotografování vidíte jen výřez a až po stisknutí spouště se k obrázku přidají boční části. Zapomeňte na přesnou kompozici.

 
Fotografovaná scéna se zobrazuje přes celý displej • galerie obrázků • detail obrázku

Zajímavá je funkce pro vyfocení více bezprostředně po sobě následujících snímků. V závislosti na zvoleném rozlišení jich telefon stihne vyfotit až patnáct. Pokud už jste normálními fotkami znechuceni, můžete si zapnout některý z efektů. Pomůže vám vytvořit fotky šedé, negativní, sépiové či různé obrysové. Pro uložení fotek (ale nejen jich) máte k dispozici téměř neuvěřitelných 22 MB paměti.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ukázkové obrázky pořízené Samsungem SGH-E800


V další kapitole probereme funkce pro organizaci času, zábavu a mobilní datové přenosy. Je zde také zhodnocení telefonu a srovnání s konkurencí

Témata článku: Samsung, , LG G7050, Nokia 7650, Sagem myC-4, Sharp TM100, Siemens SL55, Siemens SL65, Sofistikovaný systém, Parcela, Krátká zmínka, Samsun, Závorka, Fotografovaná scéna, Módní záležitost, Sam, Dodávaný program, Běžný režim, Test, Běžný život, Vyvýšený okraj