Samsung SGH-E800: šoup sem, šoup tam (test)

Samsung SGH-E800 za nadprůměrnou cenu nabízí velmi luxusní vzhled, kvalitní barevný displej, výborné vyzvánění a vestavěný fotoaparát. Funkcemi sice nijak zvlášť neoslní, dokáže ale uspokojit potřeby naprosté většiny uživatelů. Mobil je v nabídce všech tří českých operátorů.

Rychlé odkazy

 parametry telefonu v katalogu mobilů 
 
• fotogalerie se všemi obrázky
 •
nerozdělená recenze v textové verzi

Když Siemens uvedl na trh svůj výsuvný Siemens SL55, způsobilo to na mobilním trhu malou bouři. Nikdo si nepamatoval model SL10 z konce devadesátých let a všichni byli ze stylového telefonu s výsuvnou konstrukcí na větvi. Rok se sešel s rokem a telefony s výsuvnou konstrukcí se stávají celkem módní záležitostí.

Původní Siemens dostal více než důstojného pokračovatele (model Siemens SL65), v síti T-Mobile se exkluzivně objevil Sharp TM100, dokonce i Sagem uvedl výsuvný model (Sagem myC-4). Se svou troškou do mlýna přispěchal také Samsung, nejprve se spíše technickým modelem SGH-D410, zanedlouho však i s líbivějším telefonem SGH-E800.

Siemens SL55 Siemens SL65 Sharp TM100
Sagem myC-4 Samsung SGH-D410 Samsung SGH-E800

Tip: pokud se vám telefony s výsuvnou konstrukcí zamlouvají, prohlédněte si je všechny pěkně pohromadě v našem katalogu mobilů. Na adrese katalog.mobilmania.cz si totiž můžete vyhledat telefony podle parametrů a jedním z nich je také typ konstrukce.

Samsung SGH-E800, o kterém bude dnes řeč, je především stylový telefon. Do této kategorie ho řadí nejen pověstně kvalitní design telefonů značky Samsung, ale také jeho velikost. Z nějakého důvodu se totiž traduje, že telefon tohoto druhu musí být především malý.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samsung SGH-E800 je opravdu malý

Samsung SGH-E800 najdeme v nabídce všech tří operátorů. T-Mobile jej sice prodává pod označením E820, funkčně jde však o stejný telefon.

Co je uvnitř vajíčka?

Celý telefon je plastový, i když se naparuje, jako by byl vyroben z nějakého ušlechtilého kovu. Většinu povrchu tvoří matně bílý plast, který vypadá na pohled mnohem lépe, než fádní stříbrná barva. Ani té ale nebudete ušetřeni, stříbrný je totiž štít lemující displej a funkční klávesy umístěné na přední straně telefonu. Já bych si dokázal představit i jiné barevné varianty, korejští designéři ale nedají na stříbrnou dopustit.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Celý telefon působí zakulaceným dojmem, na svědomí to mají různě efektně zaoblené či sražené hrany. Na rozdíl od staršího Samsungu SGH-D410 má tento model anténu integrovanou do těla telefonu. Na místě, kde byste ji hledali, tedy v pravém horním rohu, najdete jen otvor pro zavěšení telefonu na šňůrku. Spolu s telefonem najdete v krabici očko a také stříbrnou šňůrku s vestavěným handsfree; můžete ale klidně použít i kousek provázku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Krátké poutko – na prst? • otvor pro provléknutí

Na pravém boku telefonu, hned pod již popisovaným otvorem, najdete dovedně maskovaný konektor pro připojení handsfree sady. Objevil jsem ho až po delším pátrání, je totiž velmi umně maskován za tlačítko. Po odkrytí stříbrné krytky, která je mimochodem upevněna a nehrozí tedy, že byste ji ztratili, najdete konektor připomínající malé USB.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Připojování handsfree není pohodlné • sluchátko lze uložit do spony • větší část kabelu
handsfree je ukryta „v provázku“

Oproti tomu stříbrný štítek umístěný ještě kousek níž se vám odloupnout nepodaří. Je to totiž nefalšované tlačítko a slouží k ovládání fotoaparátu. Na spodní straně mobilu je konektor pro nabíječku, chráněný neupevněnou krytkou, kterou ztratíte během prvních deseti nabití. Levý bok přístroje si pak pro sebe uzurpovalo dvojtlačítko pro změnu hlasitosti.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tlačítka a infraport na boku telefonu

Ani když si vezmete na pomoc silnou lupu po babičce, neobjevíte na zadní straně čočku fotoaparátu. Kromě vyrytého nápisu Samsung a stejně ztvárněné internetové adresy tam totiž není vůbec nic. Pravda, ještě pojistka uvolňující baterku si vyhradila kousek místa. Ale s tou se tak nějak počítá.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pohled pod baterii • objektiv fotoaparátu, zrcátko a světelná dioda jsou na vnitřní straně

Fotoaparát se totiž objeví až v okamžiku, kdy odsunete horní část telefonu. Čočka i se zrcátkem a diodou snažící se plnit funkci blesku jsou totiž ukryty před prachem, nárazy i škrábanci. Nemůžete tak sice fotit při zavřeném telefonu, o to kvalitnější ale budou fotky vytvořené poté, co mobil otevřete.

Stále stejný displej

Na přední straně mobilu je displej. Nelze mu nic vytknout, je stejně dobrý, jako u ostatních Samsungů. Nepřináší ale nic nového. Poté, co Samsung přišel u modelu SGH-D410 s displejem zobrazujícím 262 tisíc barev, jsem trochu očekával, že podobné displeje už teď najdeme u všech ostatních telefonů stejného výrobce. Jejich doba ale evidentně ještě nepřišla.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Displej a podsvětlení klávesnice 

Displej Samsungu SGH-E800 tedy zobrazí „pouhých“ pětašedesát tisíc barevných odstínů. Má k tomu 128 × 160 bodů, což je dnes taky víceméně standardní rozlišení. Tvarově se jedná o obdélník se stranami 28 × 34 mm, technologicky pak o aktivní TFT displej.

Kde zůstala elipsa?

Klávesy jsou tvořeny malými elipsami. U krajních dvou sloupců jsou tyto elipsy na jedné straně uříznuté, stejně je zdeformována i spodní řada kláves. Velikost elipsy se mění tak, aby při postupném zavírání telefonu zakryl horní díl vždy jen jednu řadu tlačítek, přičemž klávesa ve středním sloupci musí přesně lícovat s okrajem horní části telefonu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Detail klávesnice • tlačítka obklopuje vyvýšený okraj 

Pro praktické používání je ale důležité něco jiného. Tlačítka jsou dostatečně daleko od sebe, nehrozí tedy, že byste se přehmátli. Jejich zdvih je sice poměrně malý, mačkají se ale velmi dobře. Všeobecně je klávesnice tohoto telefonu nadprůměrně dobrá.


V další kapitole se zaměříme na uživatelské prostředí, telefonování, práci se zprávami a vestavěný fotoaparát

Témata článku: Samsung, , LG G7050, Nokia 7650, Sagem myC-4, Sharp TM100, Siemens SL55, Siemens SL65, Dodávaný program, Běžný režim, Závorka, Sofistikovaný systém, Fotografovaná scéna, Krátká zmínka, Módní záležitost, Běžný život, Samsun, Vyvýšený okraj, Sam, Parcela, Test