Samsung SGH-Q200: asijská noblesa oficiálně v Česku (test)

Zdá se, že se blýská na lepší časy. Mobily Samsung mají konečně oficiální zastoupení v Česku, takže lze předpokládat jejich větší rozšíření mezi českými telefonisty. Na recenzi se nám podařilo získat velmi hezké véčko, SGH-Q200 se dvěma velmi kvalitními displeji.
Kapitoly článku

Samsung v Česku

Až do nedávné doby se mobily Samsung, zejména luxusní kousky, daly v Česku sehnat jen velmi špatně. Samsung zde totiž neměl svoje oficiální zastoupení. Nyní se situace, zdá se, zlepšila, když se zastoupení ujala společnost Kiboon, která bude prostřednictvím nezávislých distributorů Agora Plus a GSM Partner prodávat zejména dražší a luxusnější modely. Jednu z první vlaštovek, model SGH-Q200 se nám podařilo získat na test od Agory Plus.

Mobil byl plně počeštěn, nicméně neumožňoval psát české znaky. To by mělo být velmi brzy napraveno, takže v prodejní verzi už bude čeština plně podporována. Kromě toho se pilně pracuje i na české T9, takže mobily Samsung by na našem trhu mohly zaznamenat opravdu velký úspěch.

Poznámka: Mobily Samsung se zde, včetně jmenovaného, již prodávají. Jde však o individuální dovoz ze zahraničí, což samozřejmě s sebou nese určité problémy, zejména se záručním a pozáručním servisem. Nyní by se situace měla zlepšit a kromě plně počeštěných mobilů si koupíte i český manuál, kvalitnější by měla být rovněž servisní síť.

Véčko se vším všudy

Vzhled mobilu asi nemá cenu nijak detailně popisovat, jde o véčko se vším všudy. V jedné rozkládací části je obrovský displej s reproduktorem, v druhé pak samotný mobil a rozměrná klávesnice. Mobil je z velmi kvalitního a tvrdého plastu se stříbrným lesklým a hladkým povrchem. Jediné, co trochu kazí vzhled, je anténa, která je matná a z hrubšího materiálu a je taková "obyčejná". Celkově vypadá SGH-Q200 velmi dobře a na první pohled ani nepoznáte, že jde o plast.

    

Provedení mobilu je na špičkové úrovni, když jej vezmete do ruky, nikde nic ani nevrzne. Rovněž kloub je dobrý dojem z mobilu nekazí, je pevný a pokud je mobil otevřený, u ucha nevrže nepraská. Právě toto byl velký problém starších véček, zejména amerických Motorol. Pružina v kloubu má optimální odpor a přední krty lze odklopit při troše cviku i jednou rukou. Musíte ovšem dát pozor na boční klávesy, kterými lze příchozí hovor položit. Jednou rukou lze také mobil bez problému zavřít. Zkrátka, kvalitě provedení nelze vůbec nic vytknout.

 

 
Hezoučké a maličké

Tip: Podívejte se na další fotografie tohoto hezkého mobilu, které jsme na MobilManii zveřejnili již před dvěma měsíci.

Jeden malý displej venku…

Rozměry mobilu jsou velmi příjemné a nebýt antény, šlo by opravdu o prcka. Jen hmotnost je vzhledem k velikosti trošku vyšší - i když jde jen o devadesát gramů, mobil se zkrátka zdá v ruce těžší. Pokud se vám to ale zdá příliš, můžete standardní baterii, která udrží mobil v provozu zhruba dva a půl dne, vyměnit za tenčí. S tou sice bude mobil pracovat kratší dobu, za to bude elegantnější a lehčí.


Malý displej má velké rozlišení a hezké podsvícení.  

Přednímu krytu dominuje malý displej, který má ovšem větší rozlišení než hlavní displej u běžných mobilních telefonů. V pohotovostním stavu na něm vidíte čas a datum, sílu signálu a stav baterie. Pokud někdo volá, uvidíte jeho jméno nebo číslo. Škoda, že displej je neustále zhasnutý a není možnost, jak ho v zavřeném stavu rozsvítit (podsvícení je modré). Je to paradoxní - rozsvítí se až mobil otevřete a jakmile ho zavřete, ihned zhasne. Drobná, leč důležitá chybička - používám mobil místo hodinek a takto v noci čas neuvidím; musím mobil otevřít a to není příliš praktické.

Kdepak je gumička?

Na levé boční straně najdete dvojtlačítko, kterým v pohotovostním stavu zvyšujete či snižujete hlasitost vyzvánění (jen při otevřeném mobilu), při hovoru manipulujete s hlasitostí reproduktoru. Pod tlačítkem je otvor pro bondovku, který je zakryt gumičkou. Ta je součást balení. Na spodní straně je pak konektor pro nabíječku a datový konektor, opět zakryt gumičkou. Tu ale můžete na rozdíl od krytu na bodovku zcela odstranit a tedy velmi snadno ztratit. Datový kabel je rovněž součástí balení, stejně jako cédéčko s GPRS Wizardem a programem pro editaci seznamu.

 

 
Několik detailů...

Jeden velký displej uvnitř…

Po otevření mobilu se na vás usměje obrovský displej s rozlišením 128 x 128 bodů, který zobrazí až osm řádků. Je velmi detailní, velikost bodů je tak malá, že písmo není klasicky zubaté, ale krásně vyhlazené. Podsvícení tohoto displeje je tmavě zelené a je naprosto homogenní - není totiž podsvícené diodami, jak bývá dnes běžné. Jeho intenzita by ale mohla být přece jen o něco větší. V pohotovostním stavu najdete na displeji aktuální síť, domácí síť (pokud nejste v roamingu, jsou stejné), datum, čas, sílu signálu, stav baterie a případně ikony budíčku nebo příchozí zprávy. Je-li v síti GPRS, svítí na displeji tato čtyři písmenka.

Píši, píšeš, píšeme

Kromě displeje vás bezesporu zaujme i klávesnice. Ta má opravdu velká tlačítka, a i když mají velmi malý zdvih, mačkají se pohodlně. Jejich podsvícení je jasně zelené a díky černým popiskům na světlém pozadí jsou popisky vidět i v šeru. Zvláštní je kruhové uspořádání funkčních kláves - kromě běžného zeleného a červeného sluchátka tu jsou kurzorové klávesy do všech směrů, dvě kontextové klávesy, céčko pro mazání a íčko pro spuštění WAPu.

 

 

Pohyb v menu je možný jen pomocí kurzorů (vstupujete pravým kurzorem, o úroveň se dostanete levým kurzorem), bohužel, potvrzovat funkce už můžete jen kontextovými klávesami. Celkově lze ale ovládání hodnotit jako podařené, i když v některých situacích až možná příliš překombinované.

Zvnějšku mobil už znáte, nyní je čas podívat se dovnitř. Samsung SGH-Q200 není funkčně nijak zvlášť vybaven, funkcemi jde spíše o průměr (už ne však cenou). Určitě to není žádný manažer, i když se tak tváří; hlavní je styl a funkce jsou až druhém v pořadí. Ale od začátku.


Menu je hezké a přehledné

Pozor, článek má dvě kapitoly!

Témata článku: Samsung, , Skupina volajících, Stejné datum, Samsun, Test, Nezávislý distributor, Sam