Samsung SGH-S300: véčko, díl třicátý sedmý (velký test)

Samsung SGH-S300 je malinké, ale přitom nadprůměrně dobře vybavené véčko. Jeho největším lákadlem jsou dva barevné displeje, ale jak se dozvíte v této megarecenzi, černobílý displej na čelní ploše véčka je stále nepřekonaný. V článku najdete stovku obrázků!

Malý pevný telefon

Samsung je vyroben ze stříbrného matného plastu, jen štítek na čelní ploše kolem displeje je trochu drsnější a jinak odráží světlo. Konstrukce je opět příkladná; telefony Samsung zkrátka nevržou, ani neskřípají. Musím jen zmínit jednu vlastnost, kterou dokládají také slova několika uživatelů S300 z internetových diskusí: v zavřeném stavu se horní díl trochu pohybuje oproti spodnímu. To je však daň za velmi útlé proporce, kdy krátký kloub není se zachováním rozevíratelnosti schopen zajistit naprosto pevnou konstrukci. Ale i přesto je Samsung pevnější než většina ostatních véček.


V rozevřeném stavu je telefon velmi pevný, u zavřeného je ale trochu patrná vůle

Zatím úplně zapomenu na malý displej na čelní ploše telefonu, kterému se budu věnovat později ve zvláštní sekci. Nad displejem je kontrolka, která v zapnutém stavu v pravidelných intervalech silně poblikává. V menu si můžete vybrat jednu ze sedmi barev světla, blikání lze také vypnout. Při příchozím hovoru nastane svítivé šílenství, kdy světélko představí všechny barvy, došlá zpráva je indikována jasným bílým blikáním. Zmeškaný hovor ale zjistíte až když telefon vezmete do ruky, na chování světélka nemá žádný vliv.

 
Nad displejem je podlouhlé světélko, na druhém obrázku je vidět v akci

Boční kolébkové tlačítko je jediným ovládacím prvkem, který je u zavřeného telefonu k dispozici. Má zde jedinou funkci: podržením aktivuje podsvětlení malého displeje. Tlačítko je lépe využitelné u otevřeného mobilu, kde jím lze kromě obvyklé možnosti regulace hlasitosti také procházet menu a seznamy. Na levém boku mobilu se objevilo také malé okénko infračerveného portu, je zde i zdířka-jack pro osobní handsfree.

  
Infraport, boční tlačítko a zdířka pro handsfree

Handsfree dostanete přímo v krabici spolu s telefonem. Je to však obyčejná bondovka a je škoda, že Samsung ke svým novým telefonům již standardně nedodává efektní osobní handsfree kombinovanou se šňůrkou na krk.

  
takovou bondovku dostanete k Samsungu rovnou v krabici

Při pohledu zezadu najdeme na mobilu otvor pro připevnění poutka a pryžovou krytku konektoru pro externí anténu. Odnímatelný gumový špuntík kryje také systémový konektor, preventivně jsem jej ale raději nechal v krabici, jinak bych jej asi ztratil.

  
Anténa je opravdu až nezvykle dlouhá

K telefonu standardně dostanete dvě baterie. Obě jsou typu Li-Ion, silnější má kapacitu 800 mAh, slabší s menší tloušťkou kapacitu 570 mAh. Usoudil jsem, že rozdíl v tloušťce je méně důležitý než nárůst kapacity a v telefonu používal silnější akumulátor, se kterým jsem nabíjel přibližně po třech až čtyřech dnech.


Kterou baterii byste si vybrali? (Obrázky opravdu nejsou stejné.)

Na vybitou baterii si Samsung stěžuje vcelku hlasitým, ale nikoli nepříjemným cinkáním. Karta SIM je skryta pod baterií, do telefonu se poměrně špatně vkládá a ještě hůře vyjímá.


Karta SIM je upevněna velmi natěsno

Rozevření mobilu standardně dokáže přijmout příchozí hovor, jestliže vám ale tato funkce nevyhovuje, lze ji v menu vypnout. V zavřeném stavu však není možné příchozí hovor utlumit, abyste mohli rychle přejít na vhodnější místo pro telefonování; podržením bočního tlačítka můžete ale volajícího odmítnout. Pouze tuto možnost máte ostatně i u otevřeného telefonu: hovor lze buď zvednout anebo odmítnout, nikoli nechat vyzvonit.


„Ostrý displej“ 

U některých Samsungů, mezi které patří i S300, mi také trochu vadí, že při použití tlustší baterie jsou při položení na stůl vratké. Telefon se převrátí dozadu, kde se zapře o anténu, přední část je ve vzduchu.


S větší baterií je telefon vratký

Témata článku: Samsung, , , Eurotel Smartphone, Eurotel Smartphone II, Motorola T720, Motorola T720i, Nokia 3650, Nokia 5100, Nokia 6100, Nokia 6310i, Nokia 6610, Nokia 6800, Nokia 7210, Nokia 7210 Supernova, Nokia 7250, Nokia 7650, Nokia 8910i, Panasonic GD87, Panasonic GD93, Panasonic GD95, Samsung S100, Sharp GX13, Siemens S55, Siemens SL55,