Samsung SGH-T400: i muži mají své telefony (test)

V dnešní recenzi uvítáme stylové véčko z dílny korejského Samsungu. Přes počáteční nedůvěru v jeho schopnosti si nás nakonec zcela získal. Prozradíme vám, co za tím stojí a proč si ho oblíbí zejména muži.

Displej – umělecké dílo

Telefon s vámi většinu času komunikuje skrze své displeje. Ten vnější má pouze informační charakter a nabízí jen 96 x 64 obrazových bodů. Svůj účel však plní stoprocentně a i na plném slunečním světle je dobře čitelný, čímž trumfuje své barevné kolegy. V šeru oceníte jeho namodralé podsvícení, které můžete aktivovat pootevřením telefonu nebo delším podržením bočního tlačítka.


Barevný displej nesmí zůstat nevyužit

Hlavní chloubou telefonu je vnitřní barevný displej. S rodokmenem značky a TFT původem nemá žádný problém na sebe strhnout pozornost. Na ploše 128 x 144 bodů dokáže naplno rozehrát svých 65 tisíc barev a nenechat nikoho na pochybách, kdo vládne současným barevným displejům. Barevný displej patří bezesporu k nejlepším na trhu, ale i když je aktivní z rodu TFT, pobyt na přímém slunečním světle mu nedělá dobře. Všude jinde však odvádí skvělou práci. Vnější i vnitřní displej zobrazují v klidovém stavu základní informace o čase, datu, síle signálu apod. Ten vnitřní však může nabídnout i líbivé obrázky či animace do pozadí. Ve své moci máte také intenzitu podsvětlení displeje a to v patnácti krocích. Vhodné je také zvolit kratší doby plného podsvětlení při nečinnosti, ze zřejmých energetických důvodů.

  

Ovládání podědil

K ovládání telefonu slouží obvyklý prstenec kláves pod displejem. Okolo modrého tlačítka pro spuštění WAPu naleznete staré známé z dřívějších modelů značky Samsung. Tedy dvojici kontextových tlačítek, čtyři směrové klávesy, korekční tlačítko a potřebnou dvojici s piktogramy telefonů. Své výhrady ke středové klávese s nastaveným wapem jsem už uváděl v některé z dřívějších recenzí telefonů Samsung. Stále jsem si na ni nezvykl a raději bych zde viděl klávesu OK než přístup k wapu, který je konkrétně u tohoto modelu na štíru s použitelností. Blok numerické klávesnice je totožný s tím, který byl k vidění již u modelu S500. Všechny klávesy jsou zapuštěny do těla telefonu tak hluboko, že ani jedna z profilu „nevykukuje“. Přesto se na nich píše relativně pohodlně a bez častých překlepů. Pouze korekční klávesa a klávesa – šipka dolů, se často poslepu pletou a způsobují nechtěné navigační zmatky v menu.


To menu jsem už někde viděl ...

Veselé grafické menu

Grafické menu nevybočuje z nastoleného standardu dřívějších verzí. Nejblíže má asi k předchůdci modelu Samsung T100, který jako první rozevírací Samsung pronikl i na evropské trhy. Stejně jako dříve se ke grafickému menu dostanete levou kontextovou klávesou. Na displeji se vám zobrazí jedna kategorie s několika podúrovněmi. Na další kategorie se dostanete při použití levého respektive pravého kurzoru. Starý známý trik z informačními bublinami zde zůstal zachován a to je dobře. Velmi urychluje informační hodnotu položek v menu.


Obrázky do pozadí jsou často i animované

Dva směry kurzorové klávesy jsou využity k rychlému přístupu k položkám v menu. Jejich funkce objasňují nenápadné reliéfy po jejich bocích. Konkrétně se jedná o rychlý přístup k textovým zprávám a melodiím. Jiný způsob pohybu v menu nabízí hlasové ovládání mobilu. Celkem si lze navolit dvacet funkcí. Grafické menu je již tradičně pěkně až romanticky ztvárněno. Nechybí ani zdařilé animace a to ve dvou verzích – umírněnější a odvázanější. Rovněž barevnost menu lze vybrat ze tří připravených verzí.


Menu i displej si lze částečně upravit

Témata článku: Samsung, , , Samsung T100, Samsung T400, Samsun, Těžký kov, Dvojník, Sam, Vášeň, Prstýnek, Známý trik, Telefon, Umělecké dílo, Zub času, Informační bublina, Test, Neotřesitelná pozice, Korejská značka