Samsung SGH-V200: Asie vám ukáže! (velký test)

Samsung V200 je velmi vybavené véčko s barevným displejem a vestavěným fotoaparátem. V dubnu se za slušnou cenu objevil jako dotovaný v nabídce T-Mobilu. Má šanci proti zavedeným značkám?

Malý displej: do čtverečku

V zavřeném stavu Samsung vystavuje malý displej s rozlišením 96 x 64 bodů. Jsou na něm ale zajímavé trochu netradiční proporce blížící se spíše čtverci než běžnějšímu dlouhému obdélníku a načervenalá reflexní fólie v pozadí. Samotné modrozelené podsvětlení je dosti slabé.

 
Malý displej je většinou nazelenalý, při pohledu a osvětlení
z určitého úhlu se projeví reflexní fólie

Na malém displeji se standardně ukazuje aktuální čas, den a pořadové číslo dne v měsíci, při příchozím hovoru mobil prozradí číslo nebo jméno volajícího, dále informace o přijatých zprávách, zmeškaných hovorech a další podobné informace. V horním řádku malého displeje je místo pro nejrůznější ikony jako je síla signálu, stav baterie, aktivovaný diskrétní režim apod. Při hovoru se na malém displeji neobjevuje jméno ani číslo protější strany, ale ubíhá na něm doba telefonování. Stejný údaj je potom k dispozici i na velkém vnitřním displeji.

 
Modrozelené podsvětlení displeje nelze
v obrázku přesně reprodukovat

Velký displej: velký a superbarevný

Vnitřní displej s rozlišením 128 x 160 bodů je samozřejmě barevný a zvládne zobrazit přes šedesát tisíc odstínů. Kvůli rozlišení 128 x 160 bodů to ale samozřejmě nedokáže najednou, jak by určitě někdo upozornil v diskusi. Svými rozměry se displej Samsungu SGH-V200 řadí na přední příčky žebříčku, ve skutečnosti mu ale trochu opticky pomáhá zrcadlový lem, protože konkurenti jsou ale ještě o pár plošných centimetrů větší. Ale rovněž při srovnání rozlišení displeje, počtu dostupných řádků (7 při práci s SMS, 6 pro WAP) a počtu písmen na řádek je Samsung V200 v první pětině hitparády současných mobilů.

 
Následující malé obrázky displejů jsou kvůli zmenšení značně
zkreslené, zde je jedna ukázka v nadživotní velikosti (klikněte)

Displej je aktivní, lze se na něj dívat z poměrně širokého úhlu. Bílá barva je opravdu bílá, ostatní také působí věrně, podsvětlení je nanejvýš jasné a kvalitní. Po určité nastavené době se jas displeje trochu utlumí kvůli nezanedbatelné spotřebě energie, po čase displej úplně zhasne.

Ovládání a menu: dopilujte češtinu

Samsung důsledně využívá svůj barevný displej. V pohotovostním stavu na něj lze uložit obrázek, který navíc může být i animovaný. Například rybičky pohybující se v akváriu vypadají velice efektně. Aby obrázek nerušily zbytečné informace, lze v menu vypnout zobrazování názvu operátora, data a času. Název operátora se stejně hodí jen v roamingu a hodiny s datem jsou zobrazeny na malém displeji.

  
    
Ukázky tapet, které lze uložit na displej. Hodiny jsou aktivní, stejně jako kalendář

Kritiku si ale zaslouží úroveň počeštění. Například zmíněnou možnost skrytí textu na hlavním displeji najdete pod položkou „Zobrazit text při vypnutí“. Nenapadá mě žádná souvislost. Anebo řekli byste, že položka „Vyfotit nový (Obrázek)“ ve skutečnosti nespustí aplikaci pro ovládání vestavěného digitálního fotoaparátu, ale začne novou multimediální zprávu? Menu navíc obsahuje řadu překlepů a češtinářských zvrhlostí („7 vstupy“ apod.). Špatnou češtinou a překlepy trpí také jinak velmi kvalitní a rozsáhlá dokumentace k telefonu.

Samsung si nerozumí s českými znaky. Diakritická znaménka nelze použít v telefonním seznamu nebo v kalendáři, správně se nepřenesou ani při zadávání textů z počítače.

Hlavní menu telefonu může mít dvě podoby. Buď se každá položka zobrazí na samostatném displeji, anebo je menu zobrazeno ve zhuštěné formě filmového pásu.

 
Ukázka hlavního menu ve formě filmového pásu

   
První čtyři položky hlavního menu ve formě velkých obrázků

Další úrovně menu jsou až na výjimky (kalendář, kalkulačka) textové. Každá položka má své číslo a pro rychlý pohyb lze využít klávesové zkratky. Čtyři vybrané funkce můžete přiřadit čtyřsměrnému tlačítku a rychle se k nim dostat přímo z hlavního displeje.

 
Ukázka menu další úrovně. Všimněte si okénka,
které ukazuje aktuální nastavení parametru

Telefon je poměrně rychlý, ale najdeme místa, kde uživatel trochu trpí. Tradičně pomalé jsou hry a výtku si zaslouží i wapový prohlížeč.


Celou následující kapitolu jsem věnoval telefonování. Kromě jiného v ní zjistíte, že pro inženýry Samsungu je vyhledávání v seznamu méně důležitá funkce než obrázky na ploše displeje.

Témata článku: Samsung, , Motorola T720, Motorola T720i, Nokia 7250, Panasonic GD87, Samsung V200, Sharp GX13, Siemens S55, Vypnutý mobil, Sam, Dodávaný program, Velký test, Poslední typ, Samsun, Asie, Důležitá funkce, Rozevřený telefon, Úkaz, Stejný údaj, Test, Velký