Samsung SGH-V200: Asie vám ukáže! (velký test)

Samsung V200 je velmi vybavené véčko s barevným displejem a vestavěným fotoaparátem. V dubnu se za slušnou cenu objevil jako dotovaný v nabídce T-Mobilu. Má šanci proti zavedeným značkám?

Organizace času: na pohled vynikající

Pro organizaci času je v Samsungu SGH-V200 k dispozici několik nástrojů. Kalendář je standardně zobrazen v měsíčním grafickém pohledu, z něhož lze vyvolat karty jednotlivých dnů; týdenní pohled není k dispozici. Standardně je bohužel jako první den v týdnu zobrazena neděle, což u nás není příliš obvyklé. Víkendy jsou ale barevně odlišeny, takže by tato vlastnost nemusela vadit, nepříjemné však je, že k jednomu dni lze v telefonu přidat pouze jednu událost – text do délky 40 znaků s možnou upomínkou v nastavenou dobu.

   
Práce s kalendářem

Toto omezení lze dvěma způsoby obejít. Buď můžete vytvořit událost v „prázdném“ dni a přesunout ji do termínu, který je již obsazen, anebo událost zadáte v programu na počítači. V takových případech se potom u jednoho dne objeví více událostí. Proč je ale nelze vložit běžným způsobem? Navíc nelze nijak odlišit různé typy událostí, například schůzku, telefonát apod. Položky v kalendáři není možné opakovat ani jim nastavit upozornění v předstihu.

Do Seznamu úkolů lze vložit opět čtyřicetiznakový text, nastavit mu prioritu a termín, kdy má být úkol splněn. Jednotlivé položky se nedokážou připomenout, po splnění je ale můžete odškrtnout. Úkolovník nelze na rozdíl od kalendáře synchronizovat s počítačem. Rovněž u kalendáře nejde o typickou synchronizaci s běžnými nástroji pro organizaci času jako je Microsoft Outlook, mobil si dokáže vyměňovat data pouze s dodávaným programem EasyGPRS. A navíc nejde ani o synchronizaci, jak zjistíte později.

   
Zadávání úkolu 

Budík pro pokročilé

Samsung nabízí hned několik druhů budíků: Jeden budík (jednorázový), Denní budík (opakovaný každý den) a Ranní volání. U tohoto posledního typu lze zvolit, jestli se má ozývat v pondělí až pátek, nebo také v sobotu. Je to zkrátka budík pro pracovní dny.

 
Tři budíky v Samsungu V200

A teď pozor: u Samsungu V200 se už uživatelé nemusí hádat, jestli je správné, když telefon ve vypnutém stavu nebudí, nebo jestli jde o chválynehodnou vlastnost. Sami si totiž můžete nastavit, jak se vypnutý mobil má chovat. Stejně se chovají i upomínky v kalendáři a tuto funkce nelze nepochválit.

Funkce, které se jinam nehodí

Kalkulačka v telefonu je uživatelsky trochu nepřátelská a nějakou dobu jsem bádal, jak se vůbec dobrat k výsledku. Na rozdíl od některých jiných mobilů ale bere v úvahu priority jednotlivých operací. Převodník jednotek si nepamatuje směnný kurz, musíte ho zadat při každém použití této funkce.

 
Kalkulačka respektuje priority

Hry jsou stejné jako u jiných telefonů Samsung. Stíhačkou X prolétáte bojištěm zobrazeným v půdorysu a snažíte se zničit vše, na co narazíte. Ve hře SpaceWar se snažíte obklíčit území plné záludných nepřátel, hra Moje zvíře je variantou hardwarových Tamagotchi. Staráte se v ní o rozmazlenou kočku.

  

Samsung V200 samozřejmě podporuje SIM Toolkit. Pozor ale při zadávání bankovního kódu PIN – neobjeví se při něm standardní hvězdičky, ale rovnou samotné tajné heslo.

Mobilu zcela chybí hlasové funkce. Nemá diktafon ani záznamník hovoru, nenabízí hlasové ovládání ani vytáčení.

Je škoda, že telefonu chybí Java. Samsung přitom tuto technologii zvládá, jak předvedl v modelu SGH-S100. S Javou by některé výtky k telefonu – například chybějící e-mailový prohlížeč – mohly být zapomenuty.

Mobilní data: pomalý WAP

Přímo z telefonu můžete mobilní datové přenosy využívat jen prostřednictvím wapového prohlížeče. Stačí stisknout velké tlačítko a s mobilem T-Mobilu se dostanete rovnou do t-zones (pokud jste neupravili domácí stránku). Wapový prohlížeč je ale velice pomalý. Dlouhou dobu trvá načítání stránek a pomalé je také listování. Zde doporučuji využívat boční tlačítka, která posouvají stránku po celých displejích a nikoli po řádcích jako běžné kurzorové klávesy.

  
Wapový prohlížeč: nahrávání stránky, portál t-zones, nastavené záložky 

Telefon lze připojit k počítači bezdrátově pomocí infraportu, anebo také pomocí dodávaného kabelu. Ten je však zakončen klasickým sériovým konektorem COM, z čehož asi nebudou mít radost majitelé současných notebooků, u kterých už na tento port většinou nenarazíte. Ke kabelu lze připojit nabíječku, takže datovat můžete dlouho a dlouho. Samsung SGH-V200 podporuje datové přenosy GPRS rychlostí 4+1 timeslot.

 
V Samsungu nenajdete čítač prodatovaných kilobajtů


Poslední kapitola recenze projde funkce dodávaného softwaru pro správu telefonu, Samsung porovnám s konkurenčními mobily a dočkáte se také kompletního přehledu parametrů. 

Témata článku: Samsung, , Motorola T720, Motorola T720i, Nokia 7250, Panasonic GD87, Samsung V200, Sharp GX13, Siemens S55, Velký test, Dodávaný program, Důležitá funkce, Velký, Asie, Stejný údaj, Poslední typ, Test, Samsun, Úkaz, Sam, Vypnutý mobil, Rozevřený telefon