Samsung SGH-X100 a SGH-X600: cenová válka začíná (test)

Nová řada X reprezentuje telefony klasické koncepce. Nejedná se o véčka, mohou se však pochlubit maximální výbavou za minimální cenu. Samsung SGH-X100 stojí šest tisíc, model SGH-X600 s fotoaparátem okolo deseti.

Nožem do zad

Pro lepší hlasitost a kvalitu zvuku je přítomen speciální reproduktor na zadní straně přístroje. Polyfonní vyzvánění opět nezklamalo, je 40hlasé a drží si svou pověstnou kvalitu. K dispozici máte několik desítek melodií včetně pár kousků ve formátu mmf. Pro SMS a MMS zprávy je na výběr z deseti zvuků. Při jejich signalizaci může telefon zahrát, zavibrovat, zahrát a zavibrovat nebo jen svítit. Musím říct, že vibrační vyzvánění je velmi silné, telefon vám "rozvrní" celou ruku. Pokud vám přijde nová zpráva, Samsung vás upozorní buď jednou nebo opakovaně za sebou v určitých limitech, záleží na vás.

 
Číslo znamená počet zmeškaných hovorů • Možnosti nastavení zvuku

Nastavit také můžete zvuk kláves, tón při zapnutí nebo spojení hovoru. Nejhorší jsou ovšem některé chybové a potvrzující hlášení, jejich zvukový projev bohužel nelze deaktivovat. Něco podobného zažijete při vstupu do nabídky javových aplikací, telefon začne zkrátka bezdůvodně hrát.

Nic vám neunikne

Zpracování kalendáře je opět na jedničku, neliší se totiž nijak od předchozích modelů Samsungu. K dispozici je sice jen měsíční pohled, ale víkendy jsou v něm barevně odlišeny od běžných dnů, dny s událostmi jsou opět zvýrazněny barevně. Týden začíná (ne)tradičně nedělí. Organizátor času nabízí poznámky o délce až 100 znaků, řadit je můžete do čtyř kategorií – diář, seznam úkolů, hovor a výročí. Do každé kategorie lze uložit 25 poznámek, celkový počet je tedy 100.

  
Kalendář s měsíčním pohledem • Každá poznámka může mít 100 znaků 

Budík dokáže budit i při vypnutém mobilu, pokud si to nastavíte, kromě toho skýtá funkci "ranní volání", pokud ji aktivujete, telefon bude budit i v tichém režimu. Nastavit si můžete až tři různé budíky, každý z nich může fungovat v různý den i čas. Nechybí samozřejmě ani kalkulačka, převodník měn a dalších jednotek, časovač a stopky. Pokud si rádi hrajete, v telefonu máte k dispozici dvě hry. Další můžete samozřejmě stáhnout z wapu, pro javové aplikace máte k dispozici pouze 600 kB, což je vzhledem k 9MB paměti škoda.

 
Nastavte si až tři budíky • Kalkulačka nabízí pouze základní funkce

Oba telefony můžete propojit s počítačem prostřednictvím kabelu, Samsung X600 navíc komunikuje i přes infračervený port. Bez rychlých dat GPRS se v dnešní době už málokdo obejde, pro tyto účely je připravena konfigurace 4 + 2 timeslotů. Jak jsme už řekli, wapový prohlížeč se nachází pod tlačítkem "i" uprostřed kurzoru, což bude vedle MMS nejčastější využítí GPRS.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samsung X100 je nižší třída, X600 pak míří do střední kategorie • Tlačítko "i" pro přístup k wapu

Levné pro náročné

Mobilní telefony značky Samsung patřily vždy mezi kousky s notnou dávkou stylu, řadou X se ovšem mnoho změnilo. Jihokorejskou kvalitu lze nyní vyzkoušet za relativně méně peněz, musíte však obětovat véčkovou konstrukci, která Samsungům dávala spolu se stříbrným designem punc exkluzivity. Místo toho dostanete výbavou shodnou s nejdražšími modely značky, to se hodí, zvlášť když za Samsung X100 zaplatíte okolo šesti tisíc, integrovaný fotoaparát a infračervený port vás potom v modelu X600 bude stát zhruba o čtyři tisíce víc.


V poslední kapitole si můžete prohlédnout všechny fotografie, které jsme během tvorby recenze nafotili. Naleznete tam spoustu obrázků, které v recenzi nenaleznete.

Témata článku: Samsung, , , , Samsung C100, Samsung X100, Samsung X600 , Český software, Cenová válka, Test, Sam, Nejčastější využití, Stejná hodnota, Občasné využití, Krátká zpráva, Brambory, Černý bílý, Samsun