Samsung SGH-X100 a SGH-X600: cenová válka začíná (test)

Nová řada X reprezentuje telefony klasické koncepce. Nejedná se o véčka, mohou se však pochlubit maximální výbavou za minimální cenu. Samsung SGH-X100 stojí šest tisíc, model SGH-X600 s fotoaparátem okolo deseti.

Rychlé odkazy

 • minirecenze pro ty, kteří spěchají
 • parametry Samsungu SGH-X100
 • parametry Samsungu SGH-X600
 • 
kompletní obrázková galerie  
 •
nerozdělená recenze v textové verzi

Tohle nejsou véčka

Když řekneme Samsung, každému se vybaví kromě domácích spotřebičů a elektroniky také mobilní telefony. Mobily stříbrné, mobily elegantní, mobily do vé a mobily drahé. Pokud chce ovšem jihokorejský výrobce promluvit poněkud výrazněji do statistik prodejů, musí se zaměřit na masovější cílovou skupinu než jsou styloví fajnšmekři a krásné děvy, jež svými stříbrnými véčky zdobí svou pleť i kabelku. Proto bylo potřeba odstoupit od vyhraněné véčkové koncepce a poohlednout se po řešení, které cenově zaujme i zbytkovou populaci trhu.

Prvním takový modelem, který se před časem na domácím trhu ukázal, byl Samsung C100. Ten nabídnul v podstatě stejnou výbavu jako například véčka S300 nebo S500, ovšem za poloviční cenu, což je pádný argument k tomu, aby se davy koupěchtivích studentů, maminek ale i běžných uživatelů mužského pokolení hrnuli k prodejnám, kde si mohli svého vysněného "Samsunga" pořídit za pouhých pár stovek v dotované ceně u Oskara. Telefon nepostrádal nic z toho, co je pro Samsung typické, tedy kvalitní barevný displej, nádherné polyfonní melodie a typické zpracování. Jen véčkové provedení bylo pryč, klasickou koncepci ovšem někteří přivítali.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samsung SGH-X100 je o něco větší a nemá anténu

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Samsung SGH-X600 nabízí integrovaný fotoaparát a infračervený port

Korejští bratři

Ve stejných šlépějích kráčí i nová řada X, která prozatím zahrnuje dva modely - X100 a X600. Je pravdou, že bychom je mohli zařadit do kategorie low-endů, tam ovšem patří pouze cenou a koncepcí. Rozsahem výbavy za véčkovými kolegy v žádném případě nezaostávají, jejich funkce jsou téměř stejné jako u ostatních Samsungů, a to včetně špičkového modelu E700. Samsung zkrátka u svých telefonů nepřináší nic funkčně světoborného, neustále přehazuje čísla a písmena jako horké brambory, kterými své modely značí. Řadu X tedy v současné době berme jako zástupce mobilů klasické koncepce, jejichž hlavní prioritou je cena a tudíž vpád na masový trh.

Dnešní recenzi jsme se tedy rozhodli věnovat oběma telefonům, protože se liší pouze v detailech. Model X600 je určen pro náročnější uživatele, oproti X100 navíc přináší integrovaný fotoaparát a infračervený port, což mnohé uživatele potěší, na druhou stranu bych vytknul přítomnost antény, kterou u "stovky" nenajdete. Ta přináší na druhou stranu pár milimetrů navíc v rozměrech, zatímco X600 se honosí čísly 102 x 43 x 20 mm a hmotností 80 gramů, X100 má 110 x 45 x 20 mm a váží 83 gramů. Na výšku je tedy skoro o centimetr vyšší, čímž se situace vyrovnává. Já osobně bych určitě anténu oželel, a to i navzdory maličko větším rozměrům.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klasická koncepce je u Samsungu vzácná

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Anténu u dnešních mobilů nevidíme rádi

Roztomilý vzhled a pevná konstrukce

Oba telefony působí vcelku mile, model X100 obzvlášť. Mají spíše zakulacený tvar a jejich provedení je dvoubarevné, tím Samsung opět dokazuje, že při navrhování telefonů nehodlá zůstat pouze u stříbrné. Zatímco přední část je tmavě modrá (v barvě E700), boky a zadní partie zůstaly ve stříbrné. Stejné jsou i klávesy, přičemž dvě kontexová tlačítka a kryt je pochromován, což na fotografiích nejde úplně tak vidět. Na levé boční straně pak máme klasické tlačítko regulace hlasitosti a otvor pro bondovku. Konektor je tam, kde má být, tedy na spodní části telefonu, oproti jiným modelům není schován pod umělohmotnou krytku.

Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek 
Konektor pro handsfree a tlačítko hlasitosti • Kontextová tlačítka v chromu

Největším rušivým elementem je u modelu X600 anténa, zajímavým prvkem je pak i výklopný fotoaparát s LED diodou v levém horním rohu, kterou můžete použít jako svítilnu, což využijete i při focení. Naopak model X100 má na tomto místě barevnou LED diodu, která může blikat červeně, zeleně nebo oranžově, při signalizaci příchozího hovoru nebo nové zprávy se rozbliká všemi barvami. V menu se tato funkce nachází pod názvem Servisní světlo, já osobně bych volil poněkud jiný překlad, ale to už je věc Samsungu, který má velmi často v překladech nejrůznější podivnosti.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
LED dioda u modelu X100 • Fotoaparát se svítilnou u X600

Zpracování je u obou kousků tradičně na vysoké úrovni, telefon pevně drží a už vůbec si nedovolí nějakým způsobem vrzat. Zadní kryt je opět tvořen samotnou baterií, její kapacita je 900 mAh a podle výrobce vydrží okolo osmi dnů, my jsme s oběma telefony dosáhli zhruba polovičních hodnot, u X600 to pak bylo i o den méně, a to vzhledem k občasnému využití integrového fotoaparátu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zadní kryt a baterie


V další kapitole se pustíme do funkcí obou mobilů, vzhledem k tomu, že jsou až na malé detaily totožné, budeme vlastně mluvit jako o jednom telefonu.

Témata článku: Samsung, , , , Samsung C100, Samsung X100, Samsung X600 , Cenová válka, Nejčastější využití, Občasné využití, Český software, Stejná hodnota, Brambory, Test, Samsun, Černý bílý, Krátká zpráva, Sam