Samsung SGH-X450: levné barevné véčko (test)

Samsung SGH-X450 je klasický korejský mobil véčkové konstrukce. Je velmi malý, má elegantní design, velký kvalitní displej a řadu multimediálních funkcí. Velkou výhodou je poměrně nízká cena.
Kapitoly článku

Malý zvenku, velký uvnitř

Samsung si dal na designu svého nového dítka záležet, a to se mu rozhodně vyplatilo. Jemně zakulacený tvar a kombinace několika odstínů stříbrné barvy s prvky černé tvoří dokonalou souhru. Na kráse mu také přidává absence vnějšího displeje, což však bude nutné později zmínit jako nedostatek při používání. I krytky konektorů jsou docela pohledné. Anténa se sice někomu líbit nemusí, ale dle mého názoru Samsungu sluší. Při bližším prozkoumání zevnějšku objevíme ještě diodu a dvojsměrné tlačítko.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Jemně zakulacený tvar Samsungu sluší

Po rozevření uvidíte velký barevný displej o velikosti 28 × 35 mm a rozlišení 128 × 160 bodů, který zobrazí šedesát pět tisíc barev. I když je pouze pasivní, je dobře čitelný i na slunci. Jako tapetu lze zvolit jednu z povedených animací. Pracovní prostředí je laděno do příjemné bílé a modré barvy.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Displej je vzhledem k velikosti telefonu dostatečně rozměrný

Telefon má rozměry 83 × 47 × 21 mm a hmotnost 79 g, je tedy opravdu malý a lehký. S baterií Li-Pol vydrží na jedno nabití asi dva dny aktivního provozu, což je docela málo.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Porovnání velikosti

Klávesnice vypadá stejně jako u staršího, trochu chytřejšího a dražšího brášky, Samsungu SGH-E100. Je velmi pohodlná a tlačítka mají jistý stisk doprovázený přirozeným, občas ale snad až příliš hlasitým mechanickým klapáním. Výrazné modré tlačítko „i“ mezi směrovými šipkami slouží k přímému přístupu k wapu. Kromě některých her ho ale k ničemu rozumnějšímu nevyužijete, takže při práci spíš překáží. K procházení nabídek slouží čtyřsměrná ovládací klávesa, nebo také dvojice šipek na boku telefonu s dvojicí funkčních kláves. Pohybovat se můžete i pomocí číselných zkratek. Poměrně velké tlačítko C je pohodlné při psaní zpráv SMS, ale při listování nabídkami ho občas zmáčknete omylem, což vás vrátí o úroveň výše. Obecně se dá říci, že tlačítek je na Samsungu zbytečně mnoho a jejich funkce se příliš často mění.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klávesnice je pohodlná, středové tlačítko ale pije krev

Zvládne ho i jednoruký

Telefon se poměrně dobře ovládá jednou rukou, a to pravou i levou. Jen se musíte smířit s tím, že držíte-li jej v levé ruce, musíte tlačítka na boku ovládat palcem. Časem se také naučíte telefon jednou rukou velice snadno otevírat a zavírat.

Nabídka telefonu je přehledná a logicky uspořádaná, zorientujete se v ní rychle. Hlavní menu volitelně zobrazuje každou položku včetně pěkné animace na celou stránku. V horní a spodní liště jsou pak názvy předchozí a následující položky. Je možné ale také nastavit menu jako seznam složený ze tří řádků. Další nabídky jsou již pouze textové.

(Chtěli bychom se omluvit za méně kvalitní fotografie displejů; tentokrát se příliš nevyvedly)

  
Hlavní nabídka telefonu ve stylu seznamu a velkých ikon

Klávesy se šipkami slouží v základním režimu pro rychlý přístup k psaní zprávy, nastavení tónu vyzvánění a k dalším dvěma nastavitelným funkcím. Číselným tlačítkům žádnou rychlou funkci nepřiřadíte, ale slouží k přímé volbě telefonního čísla.

  
Hlavní displej, volba a vytáčení telefonního čísla

Se zavřeným telefonem nezmůžete vůbec nic. Pro každý úkon je nezbytné telefon otevřít, tím se rozsvítí displej a reproduktor vydá zvukový signál, který lze v nastavení zvuků změnit nebo úplně vypnout.

Vnější displej občas chybí

Samsung SGH-X450 nemá vnější displej, což způsobuje mnoho nepříjemností. Například při příchozím hovoru nevíte, kdo vám volá, pokud pro jeho číslo nemáte nastavenu speciální vyzváněcí melodii. Naštěstí můžete ale deaktivovat funkci přijetí hovoru rozevřením telefonu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samsung nemá vnější displej

Přestože má mobil externí kontrolku, která bliká například při vyzvánění nebo příchozí SMS, nelze zařídit, abyste při zavřeném přístroji poznali, zda nemáte zmeškaný hovor. K tomu musíte telefon otevřít a podívat se. Se zprávami to naštěstí funguje o něco lépe, protože po příchozí SMS začne kontrolka blikat. Navíc tón zprávy se ozývá periodicky každé dvě minuty, dokud si zprávu nevyzvednete, což je poněkud neobvyklé, ale někomu to může vyhovovat. Všechny zvuky lze najednou vypnout dlouhým stiskem křížku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Systémová kontrolka a detail bočních tlačítek

Telefonování je rovněž velmi pohodlné. Vzdálenost mikrofonu od reproduktoru je dostatečně velká, a tak mluvíte přímo do telefonu. Také proto je při hovoru všechno dobře slyšet. Během hovoru můžete procházet a měnit nastavení všech nabídek telefonu, nebo nahrát zvukový záznam. Hlasité handsfree Samsungy nenabízí. Výhodou je, že konektor pro osobní handsfree je umístěn v horní části telefonu, a tak se spojující kabel nebude ohýbat a ani nebudete muset telefon ukládat anténou dolů.


V další kapitole se dozvíte více o telefonování, psaní SMS, zábavě a funkcích pro organizaci času. Recenze zde končí, takže čekejte i závěr a shrnutí v plusech a minusech

Témata článku: Samsung, , , Dobrý start, Sam, Test, Samsun, Bar,