Samsung Star II: znovuobjevená hvězda (test)

Vypadá jako Wave 525, ale chybí mu Bada. Samsung Star II je sice v mnoha směrech lepší než předchůdce, ale pořád je to hloupý telefon.
Kapitoly článku

Mapy bez GPS, internet bez 3G

O soubory se stará přehledný správce, který data dělí na obrázky, videa, zvuky, schémata a další, nezařaditelné formáty souborů. PicselFileView se postará o zobrazení PDF a office dokumentů, dokonce si pamatuje poslední stranu, kterou jste naposled četli. Jak jistě tušíte, tvorba Office dokumentů přímo v telefonu možná není.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Často jsem se zmiňoval o funkcích, které potřebují ke své plné funkčnosti připojení k internetu. Jaké jsou možnosti Staru II? Mimo již zmiňovanou Wi-Fi, která byla po celou dobu testování stabilní a nevypadávala (testováno na domácí WPA síti, ke které mívaly některé starší modely problém se připojit), disponuje testovaný kousek GPRS a EDGE. 3G technologie se tentokrát do jinak poměrně zajímavé funkční výbavy nevešla. Stálicí je také internetový prohlížeč Dolphin, který zobrazuje stránky poměrně přehledně, avšak překreslování stránky při jejím posunu mu někdy chvíli trvá. Nepodporuje Flash, takže si u některých webů postavených na této grafické technologii budete muset nechat zajít chuť. Weby si můžete přidávat do záložek, případně i nastavit zdroj RSS dat pro vestavěnou čtečku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

V menu Hry v telefonu objevíme černou ovci, která sem nepatří: Google Mapy. Jelikož testovaný model v sobě nemá integrován GPS čip, je případné zobrazení polohy dílem mobilních BTS stanic. Parachute Panic a EDGE jsou potom dvě Javy hry v základu, další si můžete do telefonu doinstalovat. Nejlépe pořídíte na portálu Samsung Apps, jehož ikonu naleznete v hlavní nabídce. Ikona vás navede na mobilní stránky Samsung Apps, kde si můžete nakoupit placený mobilní obsah pouze pro telefony vybavené Javou.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Multimédia a foťák, který neostří

Hudební přehrávač při přehrávání na pozadí zobrazuje jednu ze tří vizualizací, hudební výstup si můžete okořenit nastavením patřičné volby ekvalizéru. Součástí rozhraní přehrávače je i software pro vyhledání podobné skladby v rámci zařízení a také rozpoznávání hudby. Rekordér nahraje desetisekundový vzorek, který je následně zpracován na vzdáleném serveru a výsledkem je název skladby a album, ze kterého pochází.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Externí reproduktor chci tímto pochválit za maximální hlasitost i za to, že ani v nejvyšších hlasitostech telefon nerezonuje. Když jsem připojil sluchátka Steelsound 3H, mohu konstatovat, že výstup je srovnatelný s modely řady Wave, tedy na poměr cena/výkon dostatečně kvalitní. Součástí hudební reprodukce je i FM rádio s RDS, které se však bez sluchátek nespustí. V opačném případě nabídne možnost ladit alternativní frekvence, poslouchat hudbu na dobrou noc (s automatickým vypnutím) nebo ukládat zvuk rádia.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Fotoaparát dokáže pořídit snímky v maximálním rozlišení 2 048 × 1 536 obrazových bodů, chybí mu však automatické ostření i přisvětlovací dioda. Z uživatelského nastavení je zde volba vyvážení bílé, samospouště, kvality obrázku nebo zvuku spouště, který jde vypnout. Fotografovat můžete v režimu snímání úsměvů, kdy je fotografie pořízena, až se cílová osoba v hledáčku usměje. Panoramatické snímky se skládají ze tří 1,3Mpix snímků.

Ukázkové fotografie v maximálním rozlišení:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Na kvalitě fotografií se podepsala hlavně absence autofocusu, snímky z blízka jsou tedy logicky rozostřené, barevná vyváženost občas nesedí a snímač místy bojuje i přechodem světlé a tmavé barvy. Při statických záběrech za výborného denního osvětlení a dobře zvolené scény (na výběr jich je 11) se místy podaří vytvořit koukatelný snímek. To ale nic nemění na tom, že fotoaparát je u Staru II spíše jako funkce do počtu než hlavní magnet pro potenciální uživatele. Video nevalné kvality jde pořídit v maximálním rozlišení QVGA nebo QCIF, které díky menší velikosti spíše využijete pro vkládání do MMS zpráv.

Zopakuje úspěch?

Samsung Star II přináší řadu inovací a stejně jako každému modelu mu můžeme vytýkat některé nedodělky. Z mého pohledu mě příliš nenadchly lesklé kryty, absence OS Bada a autofokusu u fotoaparátu, nebo poměrně ochuzené základní balení. Na druhou stranu Samsung přišel s dobře vypadajícím zařízením s Wi-Fi za velmi příznivou cenu šplhající se ke třem tisícům korun. Vzpomeňte na začátky o generaci staršího předchůdce Star S5230, který byl ve své době minimálně o třetinu dražší.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Jako finální verdikt není těžké předvídat, zda Star II zopakuje úspěch předešlého modelu. Jasné je, že dalších 30 milionů prodaných kusů to určitě nebude. Dotykové telefony se rozrostly jako houby po dešti a samotná dotyková technologieke koupi nenaláká. Dnes táhnou smartphony a k těm se bohužel Star II neřadí. Přesto však ve své třídě dokáže nabídnout obstojnou výbavu za dobrou cenu, takže pokud vám je líto připlácet tisícovku za skoro stejně vypadající Wave 525 s Badou, nemůžete se Starem II šlápnout vedle.

Témata článku: Samsung, , Samsung Star, Samsung Star II, Samsung Star II Duos, Samsung Star Wi-Fi, Posun času, Systémový zvuk, Dotykový model, Dostupný údaj, Pracovní stůl, Hvězda, Nastavit datum, Sam, Lowendový model, Kecálek ICQ, Test, Původní koncept, Cílová osoba, Luxusní vzhled, Hranolek, Budoucí zákazník, Dodatečné stažení, Požadovaná aplikace, Nejpotřebnější funkce