Samsung Star II: znovuobjevená hvězda (test)

Vypadá jako Wave 525, ale chybí mu Bada. Samsung Star II je sice v mnoha směrech lepší než předchůdce, ale pořád je to hloupý telefon.
Kapitoly článku

Bada? Kdepak

Pří pohledu na obrázky uživatelského rozhraní můžete snadno nabýt dojmu, že Star II patří do rodiny Samsungů s operačním systémem Bada. Zdání klame. Mimo jiné také proto, že v názvu telefonu chybí slůvko "Wave", klíčové pro všechny modely s Badou. Samsung vystavěl své uživatelské rozhraní na grafické nadstavbě TouchWiz 3.0, takže podobnost s Badou, používající stejné grafické rozhraní, není čistě náhodná. Důležité však je, že Star II se tímto diskvalifikoval z elity smartphonů a zůstává tak obyčejným dotykovým telefonem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Základem prostředí je až sedm podploch, z nichž na každou můžete přidávat různorodé widgety. Každý z nich má jinou velikost, takže obsazení ploch může být opravdu rozmanité. Maximálně po plochách můžete rozházet až 8 widgetů, při přidání dalšího už telefon bude informovat o nedostatku paměti. Operační paměť není pro uživatele dostupným údajem, stačí ale vědět, že Star II má po vzoru Bady integrovaného správce aplikací, kde můžete aplikace vypnout. Pokud v této nabídce zvolíte vypnutí Nástrojů, přijdete o všechno rozložení widgetů a budete je muset znovu nastavovat na patřičné pozice.

Klepněte pro větší obrázek

Stavový řádek mimo obvyklé právě probíhající činnosti (přehrávání hudby, instalace, stahování) po vysunutí zobrazuje podrobnosti o oznámeních telefonu (v nastavení si můžete nastavit o čem chcete být informování, resp. můžete vypnout to, co vás nezajímá) a také ikony pro zapnutí Wi-Fi, Bluetooth a tichého režimu. Ve spodní části pak narazíme na zkratky pro číselník, kontakty a zprávy, tedy na nejpotřebnější funkce telefonu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Tento obdélník se objevuje i v hlavní nabídce, která zobrazuje matici 4 × 3 ikony. Stejně jako u všech Wavů, i zde si můžete pro svůj model vytvořit vlastní schéma díky aplikaci Samsung Theme Designer. Ikony můžete manuálně posouvat tak, jak se vám zlíbí, popř. si nastavit adaptivní režim řazení, kdy se nejpoužívanější ikony řadí na začátku první obrazovky. Jakmile si zvyknete na reakce displej, je ovládání pohodlné, plynulé a bez překlepů.

Zavolám a napíšu

Celkem 119 MB úložného prostoru se po startu přístroje smrskne na 22 MB. Ještě že zde máme podporu paměťových karet. Mám k dispozici 16GB microSDHC kartu, kterou telefon zpracuje bez problémů. Ještě bych se rád zmínil o možnostech využití vestavěného akcelerometru. Nejen, že v určitých aplikacích přetáčí obraz na bok, ale můžete mu i nastavit zdvořilostní pauzu. Když při příchozím hotovu otočíte displejem dolů, vyzvánění se ztlumí. Praktické je i tzv. poklepání. Když dvakrát poklepete telefon v pohotovostním režimu, spustí se požadovaná aplikace. Nastavil jsem si tak například poznámky, abych mohl rychle a operativně začít psát to, co potřebuji. Nevýhoda je zřejmá. Zařízení neustále čeká na vychýlení akcelerometru při poklepání, takže se spotřebovává více energie.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Také u telefonních a textových funkcí Star II opisoval od Wavů, nabízí totiž ty samé možnosti. Mezi kontakty vyhledáváte běžným listováním mezi záznamy nebo lépe pomocí písmen v pravém sloupci. Jestliže synchronizujete s vaším facebookovým profilem, položky se provážou s vašimi stávajícími kontakty. Při vytváření kontaktu můžete danému jménu přiřadit obrázek, několik telefonních čísel, e-mailů, skupinu, vyzvánění a další více či méně užitečné podrobnosti. Nechybí ani tradiční funkce Falešný hovor, která vám díky vámi předem nahraného hlasu, obrázku a zpoždění od stisknutí klávesy pro jeho spuštění, dovolí vyvléci se z nepříjemné situace. Omluvíte se, že máte hovor a jdete "hovořit" stranou.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Textová komunikace se opět soustředí do centra, tzv. Social Hubu. Najdeme zde SMS a MMS zprávy, Facebook a vámi nastavené e-maily. Zprávy jsou zobrazované v podobě konverzací, k obligátním položkám přijaté, odeslané a doručené zprávy se dostanete vysunutím nastavovacího panelu se třemi tečkami. Při psaní máte k dispozici prostor celého displeje, většinu z něj (zbudou vám tři řádky) pak ukousne alfanumerická klávesnice se slovníkem T9, který můžete i vypnout. Pokud jej však máte zapnutý, v tichosti necháváte aktivován režim psaní Trace. Jedná se o podobnou metodu zadávání jako je Swype u Androidu, jednotlivá slova píšete tahem prstu a po přesunutí na dostatečný počet znaků se nabídnou relevantní slova.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Bohužel v režimu na výšku není alternativně k dispozici QWERTY (resp. v tomto případě počeštěná QWERTZ), jak jsem zvyklý z jiných smartphonů. To si ale můžete částečně nahradit přetočením telefonu na bok. Nejen, že je klávesnice větší, ale lépe se na ní píše. Přidáním multimédia se zpráva autmaticky transformuje na MMSku. E-mailový klient je potřeba nejdříve nastavit. Nabízí se přidání Exchange ActiveSync, Gmailu, Windows Live Hotmailu nebo i jiného účtu, který však není předpřipraven a budete jej muset nakonfigurovat ručně. Jako referenční příklad jsem vyzkoušel Gmail a fungoval naprosto bez problémů. Jen mě trochu zamrzela absence nastavení pravidelné kontroly e-mailové schránky, vyjma Exchange nemůžete čekat ani Push synchronizaci. U e-mailových zpráv je možnost blokování přijmu podle odesílatele a příjemce, doručenky textovek jsou pak samozřejmostí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Sociálně schopný

Kalendář může být zobrazen v denním nebo měsíčním náhledu, popř. v seznamu, kde se koncentrují události pro aktuální a nejbližší dny. Kalendář lze přímo z nastavení synchronizovat s Facebookem nebo Exchange ActiveSync. Nastavit si můžete i interval synchronizace: denně, ručně, po třech, šesti nebo 12 hodinách. Palringo a Yahoo! Messenger jsou vestavění klienti Instant Messagingu. U Palringa si musíte vytvořit účet, ve kterém sjednocujete služby ostatních poskytovatelů (AIM, XMPP/Jabber, Facebook a Google Talk). Spolu s nabízeným Yahoo! Messengerem si troufám tvrdit, že v našich končinách, kde je nejpoupulárnější kecálek ICQ, následovaný Skypem a Windows Live Messengerem, se služby IM moc velkého využití nedočkají.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

U budíků si můžete nastavit datum opakování, jejich hlasitost a možnost posunu času, kdy se budík po stisknutí příslušné klávesy posune o 5 minut. V nabídce dále najdeme mj. i ikonu přístup na mobilní verzi YouTube (vždy jsem však skončil u hlášky načítání do paměti 0% a poté "připojení bylo ztraceno"), zprvu jednoduchou kalkulačku (otočte telefon na bok a objeví se pokročilé matematické funkce), záznamník (nahraje maximálně 12 hodin hlasu, hovory nenahrává), poznámky a úkolovník.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Facebook aplikace je integrována do základní nabídky systému, to samé platí i o mobilním Twitteru. Vzhledově jsou si aplikace podobné, funkčnost je dělena do záložek. U Twitteru můžete hledat tweety vztahující se k vašemu účtu, zhlédnout všechny tweety, které následujete, můžete napsat svůj vlastní příspěvek, nebo poslat přímou zprávu (@to_Twitter_user). Ve Facebooku zase máte možnost sdílet aktuální status, zobrazit váš profil, přátele nebo zhlédnout a odpovídat na vaše Facebook zprávy. Ty jsou zobrazovány opět formou konverzací. Aplikace jsou jasné a přehledné, začátečník nebude mít problém se rychle zorientovat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Nabídku doplňkových funkcí zakončuje slovník, vestavěný je však anglicko-anglický, tj. výkladový, který vám bude moci pomáhat akorát se studiem nových pojmů a slovíček. Je zde ještě volba pro dodatečné stažení slovníků, ale seznam dostupných se častokrát nechtěl načíst. Otevíral se totiž v prohlížeči, avšak telefon často informoval o tom, že nemá dostatečný počet volných prostředků a webovou stránku neotevřel. Podařilo se mi to snad jen jednou ale musím vás ubezpečit, že slovníky postrádat nebudete. S češtinou se totiž nepočítá ani u jednoho z nich.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Témata článku: Samsung, , Samsung Star, Samsung Star II, Samsung Star II Duos, Samsung Star Wi-Fi, Lowendový model, Všudypřítomný otisk, Samsun, OS Bada, Hvězda, Dostupný údaj, Původní koncept, Požadovaná aplikace, Dotykový model, Posun času, Test, Nejpotřebnější funkce, Nastavit datum, Systémový zvuk, Kecálek ICQ, Dodatečné stažení, Sam, Luxusní vzhled, Hranolek