Samsung U100: jak břitva (velký test)

Ultratenký Samsung U100 dokáže zaujmout nejen svými proporcemi. Nabízí pořádnou dávku funkcí a solidní výbavu!
Kapitoly článku

Prostředí: ergonomie ala Samsung

Samsung vybavil U100 aktivním TFT displejem orientovaným na šířku s rozlišením 176 × 220 obrazových bodů. QVGA rozlišení by telefonu slušelo více, ale i přesto musím chválit. Displej velmi kvalitní s vynikajícím barevným podáním barev (kterých dokáže zobrazit až 262 144), jejich sytostí, jasem (nastavitelným v pěti krocích) i kontrastem. Na problém jsem narazil na přímém slunci, kdy se čitelnost rapidně snižuje. Pomoci tomu může režim slunečního světla, který upraví barevné schéma, zvýrazní, zesvětlí určité barvy a ještě o kousek zvýší jas nad maximální úroveň. Tohoto módu jsem příliš nevyužíval, neboť mi vadil v místnostech, šeru, prostě na místech, kde jsem nebyl v kontaktu přímého slunečního svitu. Navíc je položka toto aktivující poměrně hluboko zanořena v nabídce Nastavení.

Samsung_U100_34.jpg
Displeje Samsung umí, mohl by nám ale dopřát QVGA 

Na displeji se standardně zobrazují informace o stavu signálu i akumulátoru, dále pomocí ikonek indikace dostupnosti rychlých dat (GPRS/EDGE), stav vyzvánění, přítomnost roamingu, zámek kláves, puštěného hudebního přehrávače atd. V dolní části nalezneme klasické popisky informující o funkcích kontextových tlačítek. Upravovat můžete i barvu a styl písma. Pozadím může být fotografie, animovaný obrázek, dokonce. Na výběr je až ze čtyř motivů hodin. Nejvíce mě ovšem zaujalo schéma, které mění pozadí podle země, ve které se zrovna nacházíte. V česku se tedy zobrazí Staroměstské náměstí, v Itálii pak šikmá věž v Pise, ve Švýcarsku a Slovensku taktéž jiné pozadí, jehož místo se mi nepodařilo určit. Celé pozadí je navíc animované. Střídá se oblačnost, ve dne létají ptáci přes tapetu, v nocí zas budovy svítí a padají hvězdy. Praktická je možnost trvalého zobrazení měsíčního náhledu na kalendář na pohotovostním displeji.

Samsun_U100_displej_01.jpg Samsun_U100_displej_15.jpg Samsun_U100_displej_10.jpg
Pohotovostní displej třikrát jinak

Levé kontextové tlačítko slouží pro přístup do hlavní nabídky, pravé je zafixované pro vstup do telefonního seznamu. I směry křížového ovladače mohou (ale nemusí) mít dodatečné funkce, horní je ovšem trvale přiřazena vlastnímu menu, které může mít až čtyři nejčastěji používané položky. Potvrzovací tlačítko bohužel z pohotovostního režimu opět spouští wapový prohlížeč.

Samsun_U100_displej_06.jpg Samsun_U100_displej_07.jpg Samsun_U100_displej_09.jpg
Hlavní nabídka: každá položka má svou barvu

Samsun_U100_displej_05.jpg Samsun_U100_displej_08.jpg Samsun_U100_displej_14.jpg
Ukázka dílčích nabídek a možností nastavení

Hlavní nabídku telefonu si můžete zobrazit buď jako matici 12 ikon, případně jako seznam položek pod sebou. K dispozici jsou dvě barevné varianty nabídky: stylová černá, kdy je barevná jen vybraná ikona, a barevnější bílá. Osobně mi k přístroji sedí více černá varianta, ovšem bílá zase pomůže displeji na slunci. Další položky nabídky jsou již jen textové s vyskakovacími okny nižších úrovní, do kterých se přepnete vodorovnými směry navigační klávesy. Pokud vám toto zmenšené rozhraní nepřijde vhod, můžete celou nabídku dále potvrdit a dostat se do podúrovně na celou obrazovku. Menu má ale podle mého názoru jednu poměrně nepříjemnou vlastnost. Pamatuje si, ve které položce jste byli naposledy a cestu k ní vám tak při jeho dalším otevření nabídne jako prioritní. Občas se tak budete muset v nabídce vracet. Můžete využít i klávesové zkratky. Telefon reaguje okamžitě, jediné zdržení je při aktivaci fotoaparátu, na který budete muset počkat až čtyři sekundy, než plně naběhne.

Samsun_U100_displej_02.jpg Samsun_U100_displej_04.jpg Samsun_U100_displej_03.jpg 
Světlé grafické téma, na druhém obrázku ukázka hlavní nabídky ve formě seznamu

Občas je nutné dát si při pohybu v nabídce pozor na rozdílnou funkci potvrzovacího tlačítka a levého kontextového tlačítka. Potvrzovací klávesou vyberete jednotlivé položky a tuto volbu pak kontextovým tlačítkem uložíte.

Telefonování: uspokojí i náročnější

Základem telefonních funkcí je velký vícepoložkový telefonní seznam pro tisíc kontaktů. Ke každému si můžete uložit jméno a příjmení, pět telefonních čísel, e-mailovou adresu a poznámku. Dále je k dispozici připojení obrázku a odlišení volajících podle vyzváněcí melodie. Jména lze zatřídit i do skupin. Bohužel podle nich nelze filtrovat hovory. I každá skupina může mít přiřazen svůj obrázek a vyzváněcí melodii. V telefonním seznamu se zobrazují společně jména z paměti telefonu i SIM karty. Vyhledávat mezi nimi jde postupným psaním. Zvuk v reproduktoru při telefonátu je dobrý, maximální hlasitost dostačuje i v hlučnějším prostředí. Telefon nabízí i hlasité handsfree, jako záznamník hovorů lze využít diktafon, který je ovšem ukryt hluboko v nabídce telefonu.

Samsun_U100_displej_50.jpg Samsun_U100_displej_16.jpg Samsun_U100_displej_17.jpg
Vytáčíme číslo – automaticky se dohledávají kontakty • záznamy hovorů • nabídka adresáře

Zajímavým zpestřením je způsob vytáčení čísla. Vybrat si můžete z několika voleb, mezi nejzajímavější bezesporu patří ruční psaní vytáčených čísel plnícím perem nebo dokonce brkem, či psaní postupným přišpendlováním barevných papírků s čísli. Pokud je vytáčené číslo v seznamu, objeví se upozornění se jménem jeho majitele.

Samsun_U100_displej_23.jpg Samsun_U100_displej_20.jpg Samsun_U100_displej_19.jpg
Vyhledávání jména • náhled na kontakt • vytvoření kontaktu

Při příchozím hovoru můžete dle nastavení volajícího ztlumit, odmítnout, nebo mu automaticky poslat vámi předdefinovanou SMS. Při ruce je i praktický registr hovorů. Zobrazuje z každé kategorie posledních třicet událostí, přičemž ukazuje i četnost konkrétní události. Na výběr je souhrnný přehled všech příchozích, odchozích, nepřijatých hovorů, adresátů odeslaných zpráv a odesílajících u přijatých zpráv.

Samsun_U100_displej_24.jpg Samsun_U100_displej_22.jpg Samsun_U100_displej_62.jpg
Kontextová nabídka u jmen v adresáři • možnosti nastavení pro skupiny • probíhající hovor

Samsung U100 nepodporuje sítě třetí generace, je ale triální a zavoláte si s ním v sítích GSM 900/1800/1900 MHz. Tento nedostatek ale sebou přináší další. Jak je u Samsungu zvykem, telefonům bez podpory UMTS chybějí vyzváněcí profily. Stejné je to i zde. Vyzváněcí profily zastupuje jen tichý režim, který se aktivuje delším podržením tlačítka mřížky. V menu telefonu si ale můžete nastavit, zda se má při příchozím hovoru ozvat jen melodie, vibrace a pak melodie, melodie spolu s vibracemi nebo samostatné vibrace bez dalších zvuků. Telefon dokáže vyzvánět čtyřiašedesátihlasou polyfonií nebo soubory MP3 a AAC. V letadle přijde vhod možnost vypnutí vysílací části a přejít do režimu Offline. Tato nabídka je ovšem až příliš skrytá trochu nelogicky v nabídce nastavení.

Témata článku: Samsung, , Nokia 3109 classic, Samsung U100, Samsung U300, Samsung U600, Samsung U700, Chytrá funkce, TLS, Test, Velký test, Hodina hovorů, Velká paměť, Štětec, Bobby, Dolní strana, Souhrnný přehled, Olejomalba, Max ten, Váleček, Výsuvný kryt, Brit, Jazz, Tenký kryt, Střídmé používání