Samsung U800 Soul b: kovová duše (megatest)

Nenucená elegance kartáčovaného kovu, kvalitní zpracování, silná datová výbava, multimédia a sympatická cena.

Samsung v boji o své místo na výsluní nenechává svým soupeřům nic zadarmo. Vyplácí se mu rovněž zacílení svých výrobků na uživatele stylových mobilů s dobrou funkční výbavou za přijatelné ceny. A právě do této kategorie spadají i modely z řady Soul, což je nejen název jihokorejského hlavního města, ale také zkratka, kterou bychom mohli doslova přeložit jako „duše za hranice jdoucí“. Důkazem výše uvedeného tvrzení je bezesporu skutečnost, že dražší model U900 už atakuje hranici dvou milionů prodaných kusů. Ale nejen vysouváky živ je člověk a proto Samsung na konci května představil mladšího brášku klasické konstrukce doplněný o písmeno „b“, což ovšem neznamená, že by se jednalo o druhořadý telefon, je to prostě Soul-in-Bar. Můžete mu ale také říkat U800 a i když jde o nižší model, v mnohém se nenechá svým ostříleným parťákem zahanbit.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Kazeta v níž je telefon prodáván vypadá vskutku honosně • stějte jako drobné se U800 schová v každé kapse

Klíčové vlastnosti:

  • kvalitní zpracování, převážně kovové materiály
  • pevná konstrukce, útlé elegantní tělo a nízká hmotnost
  • výborný 2 palcový QVGA displej, dobře čitelný i na slunci
  • třípásmový GSM, 3G telefon, s podporou rychlých přenosů EDGE a HSDPA
  • povedené grafické prostředí se širokými možnostmi nastavení
  • obsahuje vyzváněcí profily, nezkracuje SMS zprávy
  • vnitřní sdílená paměť 1 GB, slot na karty microSD až do kapacity 8 GB
  • kvalitní hudební přehrávač a rádio s RDS
  • nadprůměrný 3,2Mpx fotoaparát s LED diodou

Hlavní nedostatky:

  • k dokonalosti mu ale chybí automatické ostření
  • telefon nemá standardní 3,5 mm výstup pro sluchátka
  • nešťastně vyřešená krytka konektoru
  • hudební přehrávač nemá ekvalizér
  • chybí multitasking
  • velmi špatná kvalita natáčeného videa
  • doručenky chodící jako plnohodnotné SMS
Samsung U800 Soul b
U800 Soul b Elegantní telefon z kartáčovaného kovu Soul dostal v případě U800 klasickou konstrukci. Podporuje HSDPA, má třímegapixelový fotoaparát a je jen jeden centimentr tlustýrozměry a hmotnost: 111 × 46 × 10 mm, 89 g
displej: 2'', aktivní TFT, 240 × 320, 16 mil. barev
sítě: GSM (900/1 800/1 900 MHz), 3G
data: GPRS tř. 10, EDGE tř. 10, UMTS, HSDPA
konekt.: USB, Bluetooth (A2DP)
paměť: 1024 MB, paměťové karty microSD
baterie: Li-Ion 880 mAh
hudba: přehrávač hudby, rádio
fotoaparát: 3MPx (2048 × 1536), video (176×144), diodový blesk
67 %
(180. místo z 912)
katalogpreview
cena: 5 280 Kč (koupit)

Co si odnesete domů?

Krom samotného přístroje, velmi stručného návodu a CD s potřebným softwarovým vybavením najdete v krabici ještě několik dalších věcí. Za prvé USB kabel pro propojení s počítačem, dále nabíječku, redukci a sluchátka. Ty nemají žádné měnitelné gumičky a do menších oušek je možná ani nenacpete. Svou kvalitou se ale určitě řadí k tomu lepšímu, co můžete spolu s mobilním telefonem dostat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Dodávaná sluchátka hrají čistě a umí i basy, jen se možná nevlezou do dívčích oušek

Doba plastová skončila

Rozdíly mezi oběma Souly spočívají krom konstrukce a absence dotykové ovládací plochy snad jen v horším fotoaparátu, větší interní paměti a polovičním HSDPA z pohledu „béčka“, což v českých luzích a hájích nijak zvlášť nevadí. Stejně jako U900 je i U800 vyroben z kartáčovaného kovu, tedy najdeme na něm i části vyrobené z umělé hmoty, ale z velké části převažuje kov. A nutno podotknout, že sázka na tuto kombinaci nese ovoce a dočkáme se jí i u následovníků obou modelů. Ale zpět do současnosti k testovanému kousku, v němž spatřuji opravdu dobrou volbu pro uživatele hledající malý a přitom maximálně vybavený stylový přístroj, který se vleze všude a nezatíží kapsu. Když už je řeč o velikosti, tak Soul představuje tenoučký kvádřík dobře padnoucí do ruky s tloušťkou jen o vlásek menší než jeden centimetr.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Kompaktní rozměry a nízká hmotnost, pevná konstrukce a hlavně chladný kov. Co víc si přát?

Konkrétně nabídne tento telefon „Ultra“ třídy rozměry 111 × 46 × 9,9 mm a příjemnou hmotnost 89 g. Hned na začátek musím pochválit konstrukci telefonu, celý přístroj drží pohromadě jako by byl z jednoho kusu. Jeho tělo je dokonale pevné a kryty z kartáčovaného kovu naprosto precizně přiléhají k zbývajícím částem vyrobeným z tvrdého plastu. Imitace kovu přechází i na již plastovou klávesnici a dokonce coby tapeta do prostředí telefonu. Pozitivní je také skutečnost, že matný zbroušený povrch není tolik náchylný na viditelnost šmouh a otisků. Kolem dokola lemuje tělo telefonu už zmiňovaný černý plast, přičemž nahoře je zdrsněný jemnou mřížkou, která sice nemá žádný praktický účel, ale vizuálně to působí dobře. Dole pak plast trochu více vystupuje z šedé siluety ukrývajíc úchyt řemínku a mikrofon.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klávesnici mohu s čistým svědomím vyzdvihnout. Psaní je přesné a tlačítka se dobře tisknou

Jinak ale zůstala horní i spodní strana neobsazena. O levý bok se dělí kolébkové tlačítko pro ovládání hlasitosti a slot na paměťovou kartu microSD chráněný lehce přístupnou ale přesto dobře držící krytkou. S konektorem pro připojení nabíječky, PC kabelu a sluchátek, který si spolu s červeným tlačítkem spouště fotoaparátu našel místo na pravé straně je to ale horší. Univerzální konektor je sice opět chráněn pevnou krytkou, jež zle díky štěrbině lekce odklopit nehtem, přesto jde z mého pohledu o kámen úrazu pro hudebně založené uživatele. Pokud totiž chcete připojit drátová sluchátka, tak krytka konektoru zůstane odklopena držíc jen silou otočného kloubu. Takže stačí mít trochu smůlu a s krytkou trčící do prostoru o něco zavadit a rázem můžete být bez ní. Při nabíjení to zase tolik nevadí, pro zatím se nezdá, že by se krytka rychle vyviklala a následně špatně držela.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nešťastně vyřešená krytka může způsobit, že o ni někde zavadíte a vytrhnete ji. Hodí se bezdrátová sluchátka

Na závěr kapitoly ještě několik poznatků k zadní straně, kterou téměř celou vyplňuje zadní kryt s dvaceti dírkami hlasitého reproduktoru. Někteří uživatelé tohoto telefonu si právě na něj stěžovali a vyčítali mu plechový zvuk bez basů, toto ale já potvrdit nemůžu. Na své možnosti hraje repráček dobře a stejně, kdo by poslouchal hudbu z mobilu jinak než přes sluchátka. Dále zde nalezneme vystouplou kovovou plochu s diodovým bleskem a 3,2 Mpx fotoaparátem v jedné rovině. Takže pokud telefon někde položíte, bude horní strana opřena právě o ni.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Foťák s bleskem vyčnívají nad rovinu zadního krytu

Témata článku: Samsung, , Samsung Soul, Samsung Soul b, Staroměstské náměstí, Sdílená paměť, Mega +, Plechový zvuk, Celá paleta, Duše, Zbytečná funkce, Unicode, Tmavé schéma, Vlásek, Kazeta, Mega, Profil normální, Sam, Špatná kvalita, Praktický účel, Elegantní tělo, Samsun, Mozaika, Kovo, Hlasité přehrávání