Samsung Ultra Touch: designový skvost (test)

Chcete-li udělat dojem na okolí a zároveň toužíte po slušně vybaveném multimediálním telefonu, Samsung S8300 UltraTouch je ten pravý.

Organizace a internet

Organizační funkce představují klasickou sbírku, se kterou se na mobilech setkáváme velmi často. V nastavení kalendáře si vybere zobrazení měsíc, týden nebo den. I když je na displeji dostatek místa, dny s událostmi jsou zvýrazněné jen velmi slabě. Zato událost (Samsung ji nazývá plán) umožňuje nastavení spousty polí. Vyberete upozornění, dobu trvání, místo, detaily i dobu, do kdy se má událost opakovat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

Kdo nechce kalendář, využije poznámky (s nesmyslným omezením délky na 100 znaků), nebo úkoly, které nabízejí i zvukové upozornění. V nabídce aplikací pak naleznete diktafon s pětiminutovou délkou záznamu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nastavení budíku je celkem jednoduché. Zvolit můžete konkrétní dny, čas, odložení a frekvenci opakování buzení.

Pro přístup k internetu je telefon vybaven skvěle. Jedním z widgetů je lišta rychlého vyhledávání přes Google, přímo v hlavní nabídce je této funkci vyhrazena jedna položka. Zde se rychle dostanete ke svému Gmail účtu a také javovým Google Maps. Ty se stanou ještě více použitelnými v kombinaci s vestavěným GPS čipem. Škoda, že Samsung nedodává nějakou navigační aplikaci, určitě by to hodnotu telefonu zvýšilo.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

Pro prohlížení internetu Samsung vybral NetFront Browser ve verzi 3.5. Prohlížeč nabízí uložení stránek mezi oblíbené už při jejich zadávání a poradí si i s flaskovými animacemi. Stránky můžete zobrazovat na výšku i na šířku, stačí mobil naklonit příslušným směrem. Všechny stavové řádky se dají vypnout a prohlížená stránka tak skutečně zabírá celý displej. Při posunu po stránce se objeví její malý náhled, abyste měli lepší přehled, kde se zrovna nacházíte.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
V souvislosti s internetem také můžete využít RSS čtečku.

Zábava

Multimediální výbava patří k tomu nejdůležitějšímu v telefonu. Začnu nejméně nápadný rádiem. To ke svému provozu potřebuje připojená sluchátka, ale umí RDS, ukáže název stanice, hraje na pozadí a oblíbené stanice si uložíte do paměti. Zde už se ale jejich název neobjevuje, pouze frekvence.

Hudební přehrávač dokáže okamžitě zjistit, jakmile do telefonu nahrajete nové skladby. Po připojení k počítači se zeptá na režim, stačí vybrat velkokapacitní paměť a začít nahrávat data na kartu. Po připojení k PC se telefon také začne automaticky dobíjet.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Seřadí je podle ID3 tagů a dělení probíhá klasicky podle alba a interpreta a dále podle žánrů, posledně přidaných skladeb nebo vytvořených seznamů. Bez toho aniž byste vstupovali do nějaké menu si při přehrávání zvolíte ekvalizér, opakování i náhodné přehrávání. Vidíte obrázek alba a přehrávač umí pochopitelně hrát na pozadí.

Při připojených sluchátkách (špunty značky Samsung, které se připojují k prodlužovacímu kabelu s microUSB) si telefon snaží hrát na prostorový zvuk, výsledek ale značně pokulhává. Výšky jsou kdesi ztracené a zvuk mi nepřipadal nejčistější a podivně dutý. Očekávejte také velký rozdíl v hlasitosti se sluchátky a bez nich – i na nejnižší hlasitost hraje Samsung z reproduktorů dost nahlas, kdežto do sluchátek je zvuk podstatně méně hlučný. Hudbu můžete poslouchat i přes bluetoothový profil A2DP.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Sluchátka nepatří k tomu nejlepšímu, co bychom na příslušenství k Ultra Touch našli

Pro příznivce fotografování toho S8300 nabízí opravdu hodně. Nejenom, že rozlišení snímače je 8 Mpx, ale na své si přijdou především všichni, kdo si rádi před focením hrají s nastavením. Myslím, že výčet funkcí bude hovořit za vše: detekce úsměvu, rozpoznávání obličeje, ISO, měření expozice, stabilizace obrazu, WDR, rozpoznání mrknutí, úprava kontrastu, sytosti i ostrosti snímku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Fotoaparát má opravdu bohaté nastavení 

To rozhodně není konečný počet, Samsung umí i klasičtější funkce jako panoramatické focení, efekty, kompenzace expozice či vyvážení bílé. Zkrátka, kdo si rád hraje, Samsung si zamiluje. Odvrácenou stranou zůstává ovšem zhoršená ovladatelnost při nastavování fotoaparátu – telefon nereaguje zdaleka tak dobře, jako když ťukáte na ikony a řádky v normální nabídce.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

Vyfocené snímky najdete v galerii. Pohybujete se mezi nimi buď tahem prstu, nebo pouhým nakloněním telefonu, kdy se fotky začnou doslova „přesýpat“ na jednu či druhou stranu. Také video má nadstandardní parametry. Natáčet se dá až v rozlišení 720 × 480 bodů. Výbornou vlastností v průběhu natáčení je neustále aktualizovaná informace o množství paměti, kterou si snímek sebere.

Ukázkové fotografie (pořízené v maximálním rozlišení na automatický režim):

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Extreriér
Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Interiér
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Makrosnímky

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Noční režim

Do zábavy ještě rozhodně musíme zahrnout přítomnost přehrávače videa, který si bez rozpaků poradí s formátem DivX. Žádná úprava a konverze, video prostě nahrajete do telefonu (či spíše na paměťovou kartu) a přes správce souborů ho spustíte. Obraz se ukazuje na výšku i na šířku, značně nepohodlné je pouze přesně určovat, pokud byste snímek chtěli sledovat od určitého okamžiku. Trefit se prstem do tenkého posuvníku je spíše dílem náhody.

Klepněte pro větší obrázek
Video na displeji S8300

Telefon si rozumí také s Javou. V této souvislosti mne zajímalo, jak se projeví absence hardwarového ovládání. Telefon si ale poradil celkem dobře. Spuštěné aplikace nezabíraly celé okno, ale jen asi jeho dvě třetiny a ve zbývající části byla softwarová směrová tlačítka a možnost potvrzovat a rušit volby. Není to tak pohodlné jako klasická klávesnice, ale řešení to je.

Krásný, šikovný, ale…

Samsung S8300 Ultra Touch se líbil snad všem lidem, kteří ho měli šanci vidět. Design je opravdu povedený. Trochu ovšem zamrzí pomalejší ovládací prostředí (snad ještě dojde ke zrychlení), které kazí praktické používání. Z klíčových funkcí chybí Samsungu jen Wi-Fi, v ostatních ohledech se jedná o špičkový přístroj. I když má komplexní výbavu, pro práci bych ho nedoporučoval. Samsung S8300 Ultra Touch je jednoznačně reprezentativní mobil s kvalitní multimediální výbavou. Komu se focení mobilem líbí, má zase o něco složitější rozhodování.

Témata článku: Samsung, , , Samsung Ultra touch, Samsung Z, Ultra, Nadstandardní parametr, Designový skvost, Špičkový přístroj, Prodlužovací kabel, Odvykání, Předchozí telefon, Samsun, Velký nápis, Spodní tlačítko, DESI, Sam, Comic Sans, Test, Černý podklad, Děs, Samsung poslední doby