Samsung v potížích: soud zakázal prodej Tabů v EU

Apple zasadil ve velké právní bitvě Samsungu první nepříjemnou ránu. Podle nařízení soudu se v EU nesmí prodat jediný Galaxy Tab 10.1.

Vedení Samsungu čeká několik bezesných nocí. Krajský soud v německém Düsseldorfu dal v několik měsíců trvajícím sporu za pravdu společnosti Apple a vydal předběžné opatření, podle kterého má korejská společnost zákaz prodeje svých tabletů Galaxy Tab 10.1 v zemích Evropské unie. Jedinou zemí, na kterou se opatření nevztahuje, je Nizozemsko, kde souběžně probíhá další spor, uvedl německý list Financial Informer na základě informací agentury Reuters.

Apple obvinil Samsung z porušování práv duševního vlastnictví u více než desítky produktů. U Samsungu Galaxy Tab 10.1 mělo dojít ke zneužití průmyslového vzoru a také dobré pověsti iPadu, který je podle výrobce v očích zákazníků jedinečným a originálním produktem. Právě na slávě a věhlasu iPadu měl Samsung parazitovat při konstrukci vlastního tabletu.

Soudní příkaz směřuje proti německé pobočce Samsung Electronics GmbH a mateřské společnosti v Jižní Koreji. Takto nařízení obsáhne předběžný zákaz prodeje tabletu prakticky po celé Evropě s výjimkou Nizozemska. Apple si chce vymoci za každé jedno porušení nařízení pokutu 250 tisíc eur, v případě hromadného porušování by prý mohlo dojít dokonce k obvinění jednotlivých zodpovědných manažerů společnosti Samsung a odnětí svobody až na dva roky.

Není dobojováno

Pro Samsung je soudní příkaz krajně nepříjemné omezení, které navíc přichází v nejméně vhodnou dobu. Galaxy Tab 10.1 je novinkový produkt, jehož prodej na největších trzích právě začal, v dalších zemích včetně ČR má být zahájen v horizontu dní. Po předběžném opatření v Austrálii Samsung nyní přichází o možnost zisku z prodeje tabletu na mnohem lukrativnějším evropském trhu. Očekává se, že do vynesení hlavního rozsudku Samsung distribuci tabletu na evropských trzích pozdrží.

Klepněte pro větší obrázek 
Apple iPad 2 a Samsung Galaxy Tab 10.1

Šetření pokračuje také v případě dalších produktů. Vzhledem k podobnosti sesterského tabletu Galaxy Tab 8.9 lze očekávat podobné rozhodnutí, zachránit by jej mohla snad jen rozdílná úhlopříčka displeje a tedy menší velikost celého tabletu ve srovnání s iPadem. Ve frontě čekají dále smartphony řady Galaxy. Zejména případný zákaz prodeje modelu Galaxy S II by pro Samsung mohl být kritický. Firma nemá v tuto chvíli na právní kroky Applu žádný odpovídající protiúder. Podle listu Webwereld se alespoň pokusí o protižalobu u nizozemského soudu, jediné zemi EU, na kterou se předběžné opatření německého soudu kvůli souběžně probíhajícímu sporu nevztahuje.

Souboj mezi oběma giganty nadále pokračuje na několika frontách. Americká Komise pro mezinárodní obchod (ITC) v minulém týdnu na základě stížnosti společnosti Apple zahájila šetření proti Samsungu. Audit ve Spojených státech se vztahuje jak na tablety, tak na smartphony. Apple chce pomocí Komise dosáhnout úplného zákazu dovozu mobilních produktů značky Samsung do USA.

Diskuze (281) Další článek: Nemožné skutkem: Gingerbread pro Samsung Galaxy S v ČR

Témata článku: Apple, Samsung, , , , Apple iPad, Apple iPad (3. generace), Apple iPad (3. generace) 16GB 3G, Apple iPad (3. generace) 32GB 3G, Apple iPad (3. generace) 32GB Wi-Fi, Apple iPad (3. generace) 64GB 3G, Apple iPad (3. generace) 64GB Wi-Fi, Apple iPad (4. generace), Apple iPad (4. generace) 128GB 3G, Apple iPad (4. generace) 128GB Wi-Fi, Apple iPad (4. generace) 16GB 3G, Apple iPad (4. generace) 32GB 3G, Apple iPad (4. generace) 32GB Wi-Fi, Apple iPad (4. generace) 64GB 3G, Apple iPad (4. generace) 64GB Wi-Fi, Apple iPad 16GB 3G, Apple iPad 2, Apple iPad 2 16GB 3G, Apple iPad 2 32GB 3G, Apple iPad 2 32GB Wi-Fi