Samsung Wave 525: důstojný nástupce Staru (test)

Tvary převzal od populárního Samsungu Star, platformu a název od moderního Wavu. Máme zde levný dotykáč s vymoženostmi smartphonu.

Šnek do rodiny nepatří

Po zadání PINu SIM karty se objevíte na domovské obrazovce, která může čítat několik části. Dopracoval jsem se k číslu osm, dál se mi zkoušet nechtělo. V praxi stejně využijete několik prvních a zbytek si v nastavení deaktivujete. Podobně jako u Androidu můžete na plochu umístit widgety, je jich ale řádově méně než u vyspělého zeleného robota. Na plochu tak můžete umístit výpis narozenin v horizontu čtyř týdnů, seznam kamarádů, duální hodiny s vybraným městem, Yahoo! hledání, rychlý přístup na Samsung Apps, Google služby (Mapy, hledání, e-mail), synchronizaci e-mailů, aktualizaci stavů, výběr obrázků na pozadí, nejnavštěvovanější weby a nápovědu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

V případě zamklého displeje jej můžete prostřední klávesou aktivovat a šedý závoj po vzoru Androidu odsunout jakýmkoliv směrem pryč. Operační systém Bada 1.1 s grafickou nadstavbou TouchWiz 3.0 pracuje u Wavu 525 s omezenými prostředky, telefon je totiž poháněn 600MHz procesorem, kterému ještě sekunduje operační paměť nedohledatelné kapacity. Tipujeme však 256 MB. Procesor nedokáže konkurovat nejsilnější mobilním „srdcím“ současnosti, přesto však stačí na dokonale plynulý chod zařízení. Za celou dobu testování jsme se nesetkali s prodlevami při uskutečnění příkazu nebo dokonce nečekaným restartem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Horní stavová lišta se specializuje na zobrazení úrovní signálu a baterie, času a stavových ikon. Tato lišta může být odrolována, aby jste se mohli dozvědět další podrobnosti o nových událostech a stavech. Také zde najdete ikony pro rychlé zapnutí a vypnutí Wi-Fi, Bluetooth a tichého režimu. Hlavní nabídka je dělena na matici dvanácti proměnlivých ikon a trojici stálic v podobě číselníku, kontaktů a zpráv. Hlavní menu může mít nespočet obrazovek, mezi kterými můžete přesouvat ikony aplikací, jak se vám zachce. Oblíbil jsem si i adaptivní režim řazení položek, na první pozice se dle počtu spouštění automaticky řadí položky, které jste využili nejčastěji.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Celá nabídka jde přebarvit podle svého, postarají se o to schémata. Nesmím zapomenout zmínit čidlo pohybu, které se stará o přetáčení obrazu napravo, nalevo nebo do standardní pozice. To využijete i při prohlížení položek nebo při aktivaci společenské pauzy (otočíte-li telefon displejem dolů, ztlumí se vyzvánění). Zajímavou funkcí je dvojí poklepání na kryty telefonu, které spustí funkci z dostupné nabídky. Můžete tak poklepat dvakrát kamkoliv na kryt trochu větší silou a telefon pokyn vyhodnotí, máte tak další zkratku navíc. Neustálá aktivace této funkce bude ale užírat cennou energii.

Klepněte pro větší obrázek

Dlouhým stiskem prostřední klávesy se dostanete do správce spuštěných aplikací, kde můžete ukončovat všechny aplikace. Bada si ve verzi 1.1 zatím neporadí s pravým multitaskingem (hlavně pokud jde o doinstalované aplikace třetích stran), má ale jakýsi vlastní mechanizmus, který ukládá stavy aplikací a při jejich opětovném vyvolání je načítá a zobrazuje. To vše by měla opravit Bada 2.0, jestli se však objeví možnost upgradu v případě testovaného modelu, zatím není vůbec jasné.

Vše se točí okolo Samsung Apps

I když o Wavu 525 mluvíme hlavně jako o smartphonu střední třídy, i do této kategorie už naštěstí začíná jako samozřejmost pronikat integrovaná Wi-Fi. Bude se hodit třeba ke stahování obsahu z aplikačního obchodu Samsung Apps. Bohužel se nepřipojíte k síti se starým WEP kódováním, ale jen k těm, které již přešly na WPA nebo WPA2.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Aplikace můžete do telefonu dostat dvojím způsobem. Buď přes vestavěnou aplikaci přímo v telefonu, nebo přes desktopový software Kies, který aplikaci stáhne do PC a pak nainstaluje do telefonu. V prvním případě si vybíráte mezi doporučenými, oblíbenými a položkami setříděnými do kategorií. U oblíbených je k dispozici i kolonka placené, ale nenechte se zmýlit – obchod pro Bada aplikace pro náš region ještě není k dispozici. V době psaní článku bylo na Samsung Apps pro český trh celkem 527 volně dostupných aplikací.

Témata článku: Samsung, , , Samsung Galaxy S, Samsung Wave, Samsung Wave 525, První pozice, Rychlý procesor, Kvalitní video, Malý max, Zelené sluchátko, Test, Kvalitní poslech, Fotografovaný objekt, Sam, Důstojný nástupce, Stará microusb, Datový paket, Pravý multitasking, Samsun, Nástup, Grafické znázornění, Nástupce, Remini, WAV