Samsung Wave 723: na vlně elegance (test)

Flip je zpět a s ním nový elegantní smartphone Samsung Wave 723 s přímočarou platformou Bada. Škoda zbytečné tloušťky a snesli bychom více kovu.
Kapitoly článku

„Minikancelář“ zvládne

Přestože je tento model zaměřen pravděpodobně pro mladší věkovou skupinu, zvládá dobře i administrativní věci. Kalendář se dokáže propojit se službou Exchange i s událostmi na Facebooku. Lze zobrazit celý měsíc, jeden den nebo seznam všech událostí a schůzek podle data. Své místo v hlavní nabídce si našel také úkolovník či poznámky. K e-mailu se můžete přihlásit ke svému kontu na Googlu, Hotmailu i na Seznamu, nechybí ani možnost Exchange. Jejich stahování si můžete nastavit sami. Buď automaticky v určitém intervalu, nebo manuálně jen na Váš požadavek. O nových e-mailech Vás bude informovat ikona ve stavové liště a push notifikace u ikony e-mailu. Zabudovaný je i soubor pro čtení dokumentů (Acrobat i MS Office), nelze je však upravovat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Časové položky v telefonu jsou soustředěny pod ikonu Hodiny. Budík se může opakovat podle potřeby. Můžete si navolit jakoukoliv kombinaci dnů nebo jen čistě dny pracovní. Tón si můžete vybrat dle libosti a to i z vašich oblíbených písniček. Další funkci Hodin je světový čas, který lze přímo propojit s widgetem Duální hodiny a zobrazit ho tak pohotovostním režimu. Čas si můžete změřit pomocí stopek nebo použít odpočítávání času.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Fotoaparát je jedna z věcí, kterým se telefon liší od zbylých low-endových Wavů. Dostal totiž do vínku 5Mpx fotoaparát s přisvětlovací LED diodou, automatickým zaostřováním či makro režimem. Nechybí různé režimy fotografování (panorama, úsměv) ani geotagging. Je možné fotit černobílé nebo také tzv. sépiové fotky. Výsledné fotky vypadají pěkně, barvy vypadají reálně a neslévají se. Snímky lze ukládat buď do paměti telefonu, nebo na paměťovou kartu. Zklamáním je však natáčení videa. Maximální rozlišení je totiž pouze 340 × 240 pixelů (QVGA), takže o HD nemůže být řeč.

Ukázkové fotografie v maximálním rozlišení:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Přehraje téměř vše

K přehrávání zvuku slouží hudební přehrávač, který dokáže řadit hudbu dle alb, interpretů, žánrů, skladatelů či roku nahrání. Při přehrávání se, pokud je k dispozici, zobrazí obal alba, jinak je na výběr ze 3 druhů vizualizací. Také máte možnost si složit vlastní seznam skladeb či přidat aktuálně hrající písničku do rychlého seznamu. Přítomný je i jednoduchý ekvalizér. Podporuje zvukové soubory ve formátu MP3/AAC/AAC+/e-AAC+ a WMA.

Klepněte pro větší obrázek

Znovu se zde objevuje i funkce rozpoznávání hudby. Funguje tak, že pořídíte 10-ti sekundovou nahrávku skladby, kterou chcete identifikovat, a poté telefon pomocí internetu vyhledá nejpodobnější skladbu. Nutno podotknout, že tato služba funguje velmi dobře (poznal 9 z 10 skladeb). Reproduktor je dostatečně hlasitý a přibalená sluchátka patří k lepšímu, co se se smartphony dodává. Sluchátek je zapotřebí také, pokud chcete spustit FM rádio, to v sobě mj. má zabudované automatické ladění, umožňuje nahrávání z rádia či možnost uložit 6 stanic natrvalo.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Základní videopřehrávač si dokáže poradit s formáty MPEG-4, H.263 a H.264 a hlavně DivX a XviD, díky kterým si budete pomoci filmy pustit v plné kvalitě, avšak kvůli horšímu rozlišení displeje to nikdy nebude ono. Co se týká titulků, tak ty musí být napevno vloženy do videostopy, externí titulky totiž telefon nepřehraje. Jinak však video běží bez sekání a jiných nedostatků.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

Mezi další aplikace patří Záznamník zvuku (max. záznam 1 hod.), Kalkulačka (základní funkce), již zmíněný Facebook (bez možnosti chatu)/Twitter klient, YouTube kanál, Hry (Parachute Panic, Kostky) nebo Instant Messaging. Ten v sobě ukrývá hned několik dalších komunikačních klientů. Dělí se na dva hlavní - Yahoo! a Palringo. Druhé jmenované v sobě skrývá ještě další klienty, z nichž za zmínku stojí GoogleTalk či Facebook chat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

Mapy ano, navigace s podmínkou

Navigace je podle mého názoru další slabinou telefonu. Zaprvé je ke spuštění samotné aplikace nutná přítomnost paměťové karty, kterou však v balení nejdete a budete si ji muset dokupovat (max. kapacita 16 GB). Zadruhé po vložení karty a otevření Navigace (Route 66) si budete moci procházet pouze mapové podklady dané oblasti, které si pomocí Route 66 sync stáhnete na paměťovou kartu. Pokud byste chtěli plnohodnotnou offline navigaci musíte si znovu připlatit. Doživotní licence vyjde na 30 EUR včetně doplňků, roční pak na 6 EUR. Fixace satelitů trvá max. jednu minutu, možné je také zapnout službu AGPS. K dispozici jsou také Google Maps (verze 2.3.2), ale zde je už nutno počítat s poplatky za připojení k internetu.

V čem také Wave 723 překračuje své levnější „bratry“ je možnost konektivity. Zvládne totiž všechny pásma GSM i 3G síť, nechybí podpora GPRS, EDGE ani rychlejší HSDPA (3,6 Mb/s). K internetu se můžete připojit také pomocí WiFi ve standardu 802.11 b/g/n. Jako jeden z mála telefonů umožňuje přenos souborů pomocí Bluetooth ve verzi 3.0. Pro připojení k PC slouží microUSB konektor a program Samsung Kies. Během synchronizace s PC se s telefonem nedá manipulovat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Můžete si zde zálohovat své kontakty, zprávy, položky v kalendáři či synchronizovat s Outlookem. Díky Kies také dokážete připojit počítač k mobilnímu internetu. Opačně to nejde. Nedávno se Kies dočkal aktualizace na verzi 2.0, avšak stále ještě není ani zdaleka dokonalý. Naopak si myslím, že předchozí verze byla použitelnější než ta nynější.

Není kde brát

V telefonu slouží k surfování po internetu prohlížeč Dolphin 2.0 (jádro WebKit). Ten Vám umožní prohlížet více záložek najednou, díky technologii multi-touch není problém ani přiblížit nebo oddálit stránku. Dokáže zobrazit videa Flash Lite i RSS čtečku. Alternativní prohlížeč však v obchodě aplikací nenajdete. A zatím nejsou ani zprávy o tom, že by Mozilla či Opera vyvíjely prohlížeč právě pro Badu. Dolphin však svou práci zvládá dobře, je svižný, přehledný a jednoduchý.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Největší slabinou je však stále Samsung Apps, nejen že celkově je zde málo aplikací (v době testování 5106), od toho však musíme odečíst placené aplikace, protože u nás jsou stále dostupné pouze ty, ale většina z nich je navíc určena pouze pro první Wave, a tak konečný počet aplikací pro Samsung Wave 723 je pouhých 1010. Z nichž většina nestojí za nic. Pokud bych měl jmenovat ty, které jsou užitečné či dobře udělané, jsou to snad jen hry Assassin’s Creed II a Basketball a některá témata.

Samsung AppsPočet
Aplikace (včetně placených)5 106
Bezplatné aplikace2 401
Aplikace pro Samsung Wave 723 v ČR1 010

Do kapsy i kabelky

Připojením flipu se z telefonu stává skvělý módní doplněk do nejedné dámské kabelky. Zvláště lákavá může být ozdobná květinová edice LaFleur ve vínové barvě. Přičteme-li kvalitní hardwarovou výbavu, hezký design a intuitivní operační systém Bada, může se tento model směle měřit například s androidím HTC Wildfire. Jediný problém stále spatřujeme v podpoře aplikací, protože ta je na zoufale nízké úrovni. Nezbývá než doufat, že rozšiřujícím se počtem telefonů s OS Bada bude stoupat i počet aplikací v Samsung Apps. Není však pochyb, že Samsung Wave 723 si i díky ceně kolem 5 800 Kč své příznivce určitě najde.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samsung Wave 723 v edici LaFleur (foto M. Chroust, www.mujsamsung.cz)

Témata článku: Samsung, , HTC Wildfire, Samsung Wave, Samsung Wave 723, Test, Nutná přítomnost, Stará baterie, Poslední řádek, Dlouhé stisknutí, Pravé tlačítko, Makro režim, Časté používání, Samsun, Hezký design, Assassin's Creed, Doživotní licence, WAV, Sam