Samsung Wave II: krok vpřed, dva bokem [test]

Ne vždy musí být verze s vyšším označením lepší než předchůdce. Samsung Wave II je zajímavou hříčkou času a kompromisů.

Mapy zdarma, za navigaci si zaplatíte

Přednastavený navigační program Samsung LBS bude spolupracovat s vestavěnou GPS, bohužel se nejedná o plně funkční verzi. Mapy se stahují v reálném čase z internetu a pokud budete chtít spustit navigaci, narazíte. Až do posledního kroku to vypadá, že telefon jen něco stáhne, ale to jsou právě informace o platbě za plnohodnotnou navigaci. Základním distribučním kanálem pro Badu je obchod Samsung Apps, právě zde najdete aplikace a hry určené pro telefony s označením Wave. Před nedávnem u nás Samsung zprovoznil stahování i placených aplikací, děje se tak přes zadání potřebných údajů k vaší platební kartě. V době psaní recenze bylo k dispozici 4 357 her, aplikací a témat, což už je celkem slušná porce.

Klepněte pro větší obrázek

Aplikace můžete vyhledávat v telefonu nebo v pohodlí počítače přes aplikaci Kies, kde ji stáhnete a poté do telefonu nainstalujete po připojení datového kabelu. Z obchodu Samsungu si můžete zadarmo mj. stáhnout i elektronické knihy, automaticky se spouštějí v prohlížeči E-book od CSD. O dokumenty typu txt, doc, xls a pdf se postará Picsel File Viewer, editor souborů zmíněných přípon však tato aplikace neobsahuje. Mezi hrami nalezneme pouze jeden titul, Parachute Panic, další hry bude třeba stáhnout zadarmo nebo zakoupit na Samsung Apps.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Multimediální prohlížečka

Prohlížeč médií zobrazí fotografie a video. Ze snímků si můžete vytvořit i film s hudbou na pozadí. Pro přechody mezi obrázky stačí telefon jen trochu naklonit do boku. U fotografií si můžete nechat detekovat obličej, ale k ničemu vám to nebude. Telefon okolo tváře zobrazí rámeček a nic s tím dále nelze dělat. Hudební přehrávač je propracovaný a snadno se ovládá. Základem jsem tří záložky, kde se zobrazují všechny skladby, playlisty, alba, interprety nebo žánry. Mezi skladbami můžete vyhledávat přes písmena umístěna na pravém boku displeje, podobně jako v adresáři kontaktů. Při přehrávání se může zobrazovat jedna ze tří vizualizací, mezi další nastavení patří osm nastavení ekvalizéru (včetně vyzdvihnutí basové složky) a 6 efektů pro úpravu výstupu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Hudební aplikace má opět vestavěné rozpoznávání hudby, které je na můj vkus zbytečně nenápadně utopeno v nabídce. Jednoduše nahrajete úryvek skladby a obratem se dozvíte od koho pochází. Hudba se může ozývat z vestavěného reproduktoru, jehož zvuk je trochu plochý, přesto dokáže zahrát hlasitě. Daleko lepší je to samozřejmě ve sluchátkách, špuntová dostanete spolu s telefonem v základním balení. Nejsem žádný audiofil a nerozeznám jemné zvukové nuance, pro běžného uživatele a standardní poslech bohatě postačí co se hlasitosti a kvality týče. Boční dvojklávesou pak můžete korigovat hlasitost i při zamknuté klávesnici. V režimu naležato se design přehrávače změní ve virtuální CD, kde v kružnici vybíráte vše potřebné, ať už se to týká vybírání hudebních skladeb nebo hledání mezi jejich seznamy. Nemůže chybět ani FM rádio, které zahraje jen s připojenými sluchátky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Videopřehrávač nabídne pokročilé funkce jako mozaikové hledání (obrázky videa v jednotných intervalech za sebou), nastavení barevného odstínu (teplo, normální, frajer), popř. vlastní jas, který se může lišit od toho, pevně nastaveného v telefonu. Překlopením telefonu na bok se samozřejmě dostaneme do přehrávání přes celou šířku displeje. Pro konverzi do formátu MP4 nebo AVI doporučuji některý z volně dostupných konvertorů. Wave II totiž obsahuje certifikaci DivX a Xvid, díky kterým si můžete v telefonu spustit i často používaná „avíčka“ i bez konverze. Kvalita je opravdu výborná, přehrávač si poradí i s běžnými formáty titulků. Bohužel se mi nepodařilo z titulků odstranit paznaky, které se zobrazovaly místo některých českých znaků s diakritikou. Nepomohla ani změna kódování z Windows-1250 na UTF-8 nebo Unicode.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Dostatečné osvětlení = kvalitní snímek

Úplně na závěr jsem si nechal 5Mpx fotoaparát. Spustíte jej buď delším podržením spouště nebo ikonou v hlavním menu. V nastavení najdeme hned několik režimu focení, např. vintage pro zčernání okrajů nebo focení úsměvů, které funguje velmi rychle a přesně. V normálním režimu můžete nastavit třináct scén, ze kterých si vybere opravdu každý. Při focení si na displeji můžete nechat zobrazit vodící čáry, venku můžete jas displeje ještě trochu zvednout (více než systémově), abyste na displej viděli ještě lépe. Nechybí vyvážení bílé, efekty, nastavení normy ISO, měření expozice, stabilizátor obrazu, funkce automatický kontrast, rozpoznávání mrknutí na snímcích, nastavení kvality obrázku nebo manuální úpravy kontrastu, sytosti a ostrosti. Při focení vám může pomoci i blesk. Takto je označena pomocná přisvětlovací LED dioda, ale xenon by určitě přišel vhod více. Mimo automatického režimu ostření narazíme i na makrorežim nebo rozpoznávání obličeje. Snímky mohou disponovat i souřadnicemi svého pořízení.

Ukázkové fotografie v maximálním rozlišení:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Jediným kliknutím se dostaneme i k záznamu videa. To může být až v HD rozlišení 1 280 × 720 bodů. Videa mohou být se zvukem, přisvětlením ale při natáčení nelze automaticky ostřit. Nastavení dodatečných funkcí a efektů zůstávají podobná jako v režimu fotografování. U videí nějaké rezervy určitě najdeme, při překreslování obrazu v natáčených MP4kách mi přijde, že jednou za čas jakoby přeskočí několik framů, což má za následek občasné zaseknutí videa. Fotoaparát má na sluníčku velmi dobré výsledky, zvláště oceňuji i rychlý makrorežim, kterým čistě zachytíte nejen statický text, ale i mravence nebo nerozmazanou televizní obrazovku s běžícími atlety. Snímky focené s nastaveným stabilizátorem obrazu již disponují v menší míře šumem, focení vnitřních snímků se opět bez kvalitního osvětlení neobejde. Ostrý přechod mezi světlem a stínem snímači také dělá občas problém. Fotografie z dovolené u moře si ale každopádně můžete z telefonu vyvolat a s klidem založit do svého soukromého archivu.

Závěrečný epilog

Samsung Wave II toho moc nového nepřinesl, dvojku v označení získal jen díky zvětšení displeje a samozřejmě pozdějšímu uvedení na trh než jednička. Ostatní funkce včetně již trochu zastarávající Bady 1.2 zůstaly nezměněny. Pro druhou verzi to stačit asi bude, ale u trojky budeme vyžadovat znatelný funkční posun. Na telefonu je totiž až příliš patrné, že od začátku nemělo jít o plnohodnotného nástupce, ale spíš kompromis kvůli nedostatku Super AMOLED displejů, který si však výrobce netroufl podstrčit pod starým názvem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Pokud váháte nad tím, zda svůj první Wave vyměnit na dvojku, tak na to rychle zapomeňte, s největší pravděpodobností byste byli zklamáni. Pokud uvažujete nad svým prvním nákupem smartphonu s Badou, zamyslete se, zda preferujete spíše kompaktnější rozměry a lepší zobrazovací technologii, nebo jeho větší velikost spojenou s větším pohodlím v ovládání. První Wave dnes ještě seženete ve volném prodeji, operátoři ho však v nabídkách už vesměs nahradili dvojkou. Wave II ale i tak stále nabízí velmi vysoký standard za poměrně přijatelnou cenu 8 tisíc Kč. Pokud je vám logika ovládání a grafika Samsungu blízká a nepožadujete nejvybavenější dvoujádra současnosti, určitě se s telefonem neztratíte. Rozhodujte se rychle, protože největším nepřítelem Samsungu Wave II je paradoxně čas.

Témata článku: Samsung, , , Samsung Galaxy S, Samsung Wave, Samsung Wave II, Ostrý přechod, Sam, Atlet, Právoplatný nástupce, Bok, Nejnovější firmware, Kvalitní snímek, Maximální doba, Závorka, Slušná porce, Test, Krok, Dvojnásobný stisk, LBS, WAV, Výkladní skříň, Vybraný kontakt, Komentování, Frajer