Samsung Wave II: nečekaný klon bez Super AMOLED

Nástupce Samsungu Wave je prakticky jeho klonem s větším displejem. Super AMOLED vyměnil za LCD a jen lehce oživil design.

Samsung se dnes postaral o překvapení, když představil nástupce svého high-end modelu s platformou Bada, Samsung Wave II (S8530). Nejde však o následovníka v pravém slova smyslu, spíše o alternativu. Původní Wave je na trhu necelý půl rok a prodává se více než uspokojivě (miliony kusů celosvětově a milion v samotné Evropě), není tedy důvod jej nahrazovat novou generací. Co tedy vězí za uvedením bratra s římskou číslicí II?

Z nouze ctnost

Pravděpodobně se jedná o nedostatek Super AMOLED panelů, které Samsung osazuje do modelu Wave a také smartphonu Galaxy S s Androidem. Proslýchá se, že Samsung nestíhá vyrábět, proto už dříve utnul dodávky pro jiné odběratele a teď nejspíš dochází na škrty i ve vlastních řadách. Samsung Wave II totiž namísto Super AMOLED displeje dostane panel s technologií nazvanou Super-Clear LCD. Mělo by jít o displej podobný Super TFT, který začalo HTC osazovat do modelu Desire po ukončení dodávek AMOLED displejů právě od Samsungu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Wave II (pozor neplést s nižším modelem Wave 2, který se v novém názvosloví značí jako Wave 525) přichází s minimem hardwarových změn. Vedle odlišné technologie displeje je to zvětšení jeho úhlopříčky z 3,3 na 3,7" při zachování jemného rozlišení 800 × 480 bodů. Na první pohled udeří do očí změna designu středového tlačítka z kosočtverce na méně elegantní "škebli". To není moc logický krok, zvlášť když tvarování čočky a diody fotoaparátu na zadní straně zůstalo (alespoň podle oficiálních snímků Samsungu) kosočtvercové.

Menší inovace najdeme uvnitř telefonu. Poslední verze platformy Bada bude obsahovat novou prediktivní technologii vkládání textu nazvanou Trace. Mělo by jít o obdobu Swypu, který Samsung používá ve smartphonech s Androidem. Ostatní parametry telefonu zůstávají stejné jako u původního Wavu, tedy 1GHz procesor, 5Mpx fotoaparát s LED bleskem a natáčením HD videa, Wi-Fi, GPS, HSDPA, 3,5mm jack, 2 GB vnitřní paměti, Bluetooth 3.0 a akumulátor s kapacitou 1 500 mAh.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Zatím není potvrzeno, že by Wave II měl zcela nahradit původní úspěšný model. Samsung si spíše jen vytvořil zálohu pro odbyt, pokud by se výroba Super AMOLED opravdu zastavila. Novinka by se měla začít od listopadu prodávat v Německu v přepočtu za 11 tisíc, později se očekává její rozšíření i na další trhy.

Poznámka na závěr: Pokud se Samsung chce opravdu důsledně držet nového značení, měl by Samsung Wave II pojmenovat správně Wave 853. Takto se k už tak dost chaotickým názvům přidává ještě více matoucí konvence s římskou číslicí.

Diskuze (45) Další článek: Předčasné Vánoce u T-Mobilu: chcete telefon za 99 Kč?

Témata článku: Samsung, Samsung Galaxy S, Samsung Wave, Samsung Wave II, Klon, Sup, Sam, Konvence, Samsun, AMOLED, Super +, Super, Super AMOLED, Šup, WAV, Změna designu, NEC