Samsung Wave: ne vlna, ale tsunami (megatest)

Nejočekávanější novinka prvního pololetí se začala prodávat. Udrží se Samsung Wave na vlně počátečního nadšení i po našem důkladném testu?

Fotoaparát a videokamera: HD s přehledem

Samsung si odjakživa zakládá na multimediální výbavě svých přístrojů. Není se čemu divit, když velkou část koncernového portfolia tvoří audio-video technika. Samsung Wave můžete použít jako fotoaparát, videokameru, přehrávač hudby i filmů. Všechny tyto funkce zvládá nadstandardním způsobem a to díky velkorysé výbavě. 

Pětimegapixelový fotoaparát doplněný automatickým ostřením, čtyřnásobným digitálním zoomem a LED bleskem obsahuje velké množství nejrůznějších pokročilých funkcí včetně rozpoznání obličeje a detekce úsměvu. Fotografiím prospívá denní světlo, v interiéru snímky místy postrádají hloubku ostrosti. Příliš se také neosvědčilo používat zabudovanou softwarovou stabilizaci obrazu. Jako celek ale podává snímač nadprůměrné fotografické výsledky.

Ukázkové fotografie (foceno v maximálním rozlišení na automatický režim):

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Fotoaparát lze použít taktéž jako videokameru k natáčení videa v maximálním rozlišení 1 280 × 720 (HD ready) rychlostí 30 snímků za sekundu. Videa se ukládají ve formátu MP4 a jejich velikost je omezena velikostí sdílené paměti. Tuto funkci měl už před rokem Samsung i8910 HD a poradil si s ní o něco lépe. Možná je přece jen HD video vhodnější u mobilů s 8Mpx snímačem. Wave však musíme pochválit za lepší zvukovou složku videa.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

Ukázkové HD video ze Samsungu Wave (pro maximální kvalitu zvolte rozlišení 720p):

Pořízené fotky i videa můžete ukládat do vnitřní paměti, na paměťovou kartu nebo je můžete rovnou sdílet do internetových fotoalb a na sociální sítě. K dispozici jsou jednoduché úpravy, do zvukové stopy videa můžete například dosadit svou oblíbenou píseň z hudební knihovny. Wave přehraje velké množství audio i video formátů, včetně nejpoužívanějších MP3 a WMA. Díky certifikaci DivX a Xvid si na telefonu bez problému pustíte oblíbené filmy ve formátu AVI, kvalita takového videa je opravdu uchvacující.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Hudba a zvuk: přehrávač i FM rádio

K archivaci hudby slouží přehledná hudební knihovna, která řadí písně podle názvu alba, jména interpreta nebo žánru. K názvu přidává vizualizaci obalu desky, pokud je k dispozici. Tvořit si můžete vlastní playlisty, nebo využijte přednastavených seznamů posledních a nejčastěji přehrávaných skladeb. Pro poslech se nabízí pevně nastavený ekvalizér s osmi volbami a k tomu šestice speciálních efektů. Součástí hudebního přehrávače je také aplikace pro rozpoznávání hudby. Ta si sice neporadí s českými písničkami, většinu zahraničních interpretů ale spolehlivě odhalí. Oceňujeme, že hudební přehrávač lze ovládat i na zamknutém displeji virtuálními tlačítky na speciální hudební liště.

 Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Pro poslech rozhlasových stanic slouží vestavěné FM rádio, k jehož provozu potřebujete drátová sluchátka, neboť Wave v sobě nemá vestavěný FM přijímač. Po jejich připojení dojde k automatickému naladění místních stanic. Jejich příjem na jiných frekvencích si udržíte i na cestách díky funkci AF. Informační lišta RDS je potom už samozřejmostí. Šestici nejoblíbenějších stanic si můžete přidat přímo na displej podobně jako rychlé volby na autorádiu. Z rádia lze pořizovat nahrávky ve formátu MP3, délka záznamu je omezena dostupnou pamětí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Ke kvalitě vydávaného zvuku nelze mít výhradu, i když etalonem v tomto směru zůstává nadále hudební Nokia 5800 XpressMusic. Samsungu Wave k dokonalosti chybí stereoreproduktory a hodil by se výkonnější zvukový čip, díky němuž by mobil mohl hrát ještě o něco hlasitěji. Dodávané špunty obsahují malý panel s jediným tlačítkem pro přijmutí hovoru a mikrofon. Ani jejich kvalita není vyloženě špatná, i když se trochu perou s basy, ale pokud jste zvyklí na určitý zvukový standard, sáhnete raději po vlastních prověřených sluchátkách.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Témata článku: Samsung, , Apple iPhone 4GB, Nokia 5800 Navigation Edition, Nokia 5800 XpressMusic, Samsung i8910 HD, Samsung Wave, Speciální efekt, WAV, Panoramatická fotografie, Hudební knihovna, AR-HUD, Červený telefon, Svižná odezva, Malý panel, Polohový senzor, Samsun, Jediná cesta, Intuitivní prostředí, Probíhající akce, Celková hodnota, Upomínka, Zásadní posun, Těsné sousedství, Vyhrazený prostor