Samsung WEP150: první sluchátko s Bluetooth

Samsung začal prodávat svoji první osobní handsfree, která se s telefonem spojí prostřednictvím Bluetooth. Díky tomu není použitelnost omezena jen na telefony stejné značky, sluchátko lze používat s jakýmkoli jiným mobilem. Přečtěte si naši krátkou recenzi.
Samsung kolem Bluetooth dlouho chodil s nosem nahoru a byl jeden z posledních velkých výrobců, kteří této technologii stále odolávali. Dnes už nabízí dva mobilní telefony vybavené Bluetooth: D500 a E720. Další modely se chystají, modrý zub ale pro Samsung stále nepatří mezi zásadní technologie.

K bluetoothovým telefonům Samsung dnes prodává také bezdrátovou osobní handsfree sadu s označením WEP150. Handsfree má doporučenou cenu 2 199 Kč, což odpovídá ostatním značkovým výrobkům. Není tak drahá, jak se od Samsungu dalo čekat.

 Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Jedno tlačítko stačí

Sluchátko Samsung WEP150 je velmi malé. Tyčinka se sluchátkem, mikrofonem a veškerou elektronikou má rozměry přibližně 59 × 22 × 11 mm (bez spony, plus 12 mm trn do ucha), váží pouze 15 gramů. Svým černým designem skvěle ladí se Samsungem D500, hodí se ale i k jiným telefonům. Můžete ji používat klidně i s Nokií, Sony Ericssonem nebo jiným telefonem vybaveným Bluetooth. Podporuje oba dva používané profily: handsfree i headset.

Tělo sluchátka je vyrobeno z matného plastu, na lesklém štítku je nápis Samsung a hlavní tlačítko. Podržením se zařízení vypne nebo zapne, ještě delší stisknutí jej uvede do stavu vhodného pro párování. Stejným tlačítkem se zvedne a položí hovor, stisknutí aktivuje hlasové vytáčení, trochu delší podržení vytočí předchozí číslo. U telefonu s profilem handsfree dokáže Samsung WEP150 navíc přepínat mezi dvěma aktivními hovory.

Klepněte pro větší obrázek Hlavní tlačítko

Funkčnost handsfree indikuje modré blikající světlo kolem hlavního tlačítka. Kolébkovým tlačítkem na boku se potom reguluje hlasitost hovoru.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Svítící okraj • kolébková klávesa pro ovládání hlasitosti

Drží a nepadá

Handsfree se nasazuje za ucho a drží za ním díky pružné sponě. Lze ji obrátit, aby se sluchátko dalo používat za pravým nebo levým uchem. Velmi oceňuji, že se Samsung velmi dobře nasazuje. Stačí k tomu jedna ruka a nemusíte se učit žádné chvaty. Handsfree přitom pevně drží a v tomto ohledu jde o jedno z nejlepších sluchátek, jaké mé uši poznaly.

Klepněte pro větší obrázek 
Sponu lze otočit a handsfree nasazovat na levé ucho

Samotný reproduktor je vyveden do krátkého trnu, který se zavede do ucha, zvuk je tedy dobře slyšet. Nemohu si stěžovat ani na kvalitu, hovor je dostatečně basový, ale zároveň nezahuhlaný. Stejně dobře je na tom i druhá strana. I když pozná, že nemáte přes ústy telefon, kvalita je dostačující. Měl jsem strach, že mikrofon v drobné tyčince, která nedosahuje ani na lícní kost, nebude stačit a místo hlasu bude snímat spíš okolní ruchy. Je ale tak dobře nasměrovaný, že to zvládne. Máte jen trochu zvláštní pocit, když mluvíte úplně do prázdna.

Klepněte pro větší obrázek
Špička trnu je vyrobena z měkké pryže

S handsfree lze pohodlně telefonovat i ve vzdálenosti deset metrů od telefonu, už zde ale trochu záleží na poloze sluchátka.

S vlastní nabíječkou

Na handsfree je ještě jeden prvek, který stojí za zmínku. Je to zdířka pro připojení nabíječky, chrání ji posuvná krytka. Nabíječka je bohužel samostatná, nelze použít stejnou jako k telefonu. Tady mají produkty Sony Ericssonu nebo Nokie velkou výhodu.

Klepněte pro větší obrázek
Zdířka pro připojení nabíječky

Na jedno nabití sluchátko vydrží údajně až 200 hodin v pohotovosti, nebo 400 minut hovoru. To jsou ale oficiální laboratorní údaje, skutečnou výdrž si netroufám odhadnout.

Samsung WEP150 je jedno z nejlepších bluetoothových osobních handsfree, jaké jsem používal. Má kvalitní zvuk, je malé a lehké, dobře se nasazuje na ucho a drží. Cena 2 199 Kč je odpovídající. (Na trhu jsou ale samozřejmě i levnější sluchátka, pokud chcete ušetřit.)

Diskuze (12) Další článek: T-Mobile v červnu: Nokia 6630 o čtyři tisíce levnější

Témata článku: Samsung, , , Bluetoot, Samsun, První sluchátko, Sluchátko, Sluch, Sam, Blue, BLU