Samsung X160: levné véčko s ornamentem (test)

Samsung X160 je černé véčko, které se prodává za velmi nízkou cenu okolo dvou tisíc korun. Nenabídne tak sice žádné pokročilé funkce, jeho hlavními přednostmi ale jsou jednoduchost, příjemné rozměry a hlavně elegantní design.
Kapitoly článku

Rychlé odkazy

 parametry telefonu v katalogu mobilů 
 
• fotogalerie se všemi obrázky
 •
nerozdělená recenze v textové verzi

Klíčové vlastnosti

  • nízká cena
  • stylovější design
  • příjemné rozměry
  • vícepoložkový seznam pro tisíc čísel
  • podpora MMS
  • GPRS třídy 10

Hlavní nedostatky

  • chybí vnější displej i informační dioda
  • pro kontrolu zmeškaných událostí nutno telefon otevřít
  • povrch telefonu náchylný na otisky prstů
  • střed navigačního tlačítka spouští wap
  • nelze trvale vypnout slovník T9
  • týden v kalendáři začíná nedělí
  • pomalé reakce
  • žádné pokročilé funkce

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samsung X160

Pokud máte rádi levné telefony véčkové konstrukce, musím vás potěšit. Jihokorejský výrobce jejich nabídku opět rozšiřuje, a tak se za vitrínami obchodů můžete setkat s novým Samsungem X160.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Telefon v ruce • srovnání velikosti s klíčem a platební kartou

Ornamenty místo displeje

Samsung X160 se na první pohled tváří jako drahý stylový telefon. Při bližším zkoumání, ale zjistíte, že nízká cena je na kvalitě použitých materiálů znát. Za dva tisíce nemůžete čekat žádné zázraky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samsung X160 v zavřeném... • ...a otevřeném stavu

Celé tělo telefonu je vyrobeno z černého lesklého plastu a to se bohužel negativně projevuje na jeho náchylnosti na otisky prstů. Akorát designový prvek na vnější straně předního křídla je matný, a tak se na něj otisky nechytají.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Telefon v různých pozicích • úhel rozevření je dostatečný

A právě tato matná černá plocha s bílými zaoblenými linkami a jménem výrobce ohraničená stříbrným proužkem vás jako první zaujme při pohledu na zavřený telefon. Z důvodu nízké ceny ji bohužel musel ustoupit vnější displej. Nevím tedy, proč výrobce telefon nevybavil alespoň informační diodou, která by upozorňovala na přijatou zprávu nebo zmeškaný hovor. Takto je nutné telefon pro kontrolu zmeškaných událostí otevřít a to považuji za závažný nedostatek.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Telefon ze všech stran

Nové véčko se vyznačuje spíše hranatějšími tvary a zkosenými konci obou částí, které jsou dobře patrné při pohledu z boku. Na bocích telefonu pak mnoho prvků nenajdete. Levá strana spodního křídla obsahuje jen dvojtlačítko pro regulaci hlasitosti a konektor pro handsfree zaslepený krytkou, kterou díky uchycení nelze ztratit. Podobnou krytkou je chráněn také konektor pro připojení nabíječky na spodní straně telefonu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Systémový konektor je chráněn krytkou • boční hrany jsou zkosené • poutko na zadní straně

Při pohledu na záda Samsungu X160 objevíte kryt baterie a vystouplé poutko pro uchycení šňůrky. Pod krytem se nachází Li-Ion baterie o kapacitě 750 mAh. Telefon by s ní měl vydržet až 210 hodin v pohotovostním režimu nebo 180 minut telefonního hovoru. SIM karta se vkládá do šuplíčku pod baterii.

Klepněte pro větší obrázek Telefon po vyjmutí baterie

Černý je i uvnitř

Černá barva vás bude provázet i po otevření telefonu. Zde musím Samsung pochválit za příkladnou pevnost celého telefonu i kloubu, který nevykazuje žádnou vůli. Telefon lze pohodlně otevřít i jednou rukou. Při této činnosti pomáhá pružinka, která po překonání počátečního odporu horní část telefonu sama dotlačí do konečné polohy. To samé platí i při zavírání.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klávesnice se skládá ze dvou částí • u funkční části jsou na sebe tlačítka hodně namačkána

Klávesnici lze označit za průměrnou. Numerická část je tvořena dvanácti plochými tlačítky, která jsou dostatečně rozměrná. Pro lepší hmatovou orientaci slouží vodorovné prohlubně mezi nimi. Tlačítka mají nízký zdvih a stisk je doprovázen tichým cvaknutím.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klávesy nad povrch téměř nevystupují • podsvícení klávesnice

Funkční část klávesnice nepřináší nic nového. Čtyřsměrné navigační tlačítko s potvrzovacím středem doplňuje dvojice kontextových tlačítek, klávesy pro zahájení a ukončení hovoru a korekční tlačítko s „céčkem“. Klávesy jsou na sobě dosti namačkané, což může občas způsobit stisk špatného tlačítka. Musíte si také dát pozor na starou nectnost některých Samsungů: střed navigačního tlačítka v pohotovostním režimu spouští wapový prohlížeč. Ve tmě jsou popisky kláves podsvětleny bílým světlem. Délku podsvícení lze nastavit v nabídce.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Displej je dostatečně kvalitní • nabízí pěkné barvy • kloub je příkladně pevný

Vnitřní displej na horním křídle svou kvalitou nepřekvapí, ale nenáročné uživatele ani nezklame. Nabízí rozlišení 128 × 160 bodů a 65 tisíc barev. I přes použití pasivní technologie UFB jsou jeho barvy dostatečně syté, špatně na tom není ani s rychlostí překreslování. V nabídce si můžete upravit jeho kontrast a intenzitu i dobu podsvícení.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Design vnitřní části telefonu vám dech nevyrazí

Ovládání a prostředí: obehraná písnička

Prostředí telefonu i jeho ovládání je klasické samsungovské a už jsme se s ním setkali u mnoha jiných telefonů. Pohotovostní displej pod stavovým řádkem zobrazuje jméno operátora, čas a datum. Barvu písma si můžete vybrat z několika variant nebo tyto údaje úplně odstranit. Tapeta na pozadí může být i animovaná a zobrazovat analogové nebo digitální hodiny, případně měsíční pohled na kalendář. Spodní řádek pohotovostního displeje je pak vyhrazen popiskám funkcí kontextových tlačítek.

  
Možnosti vzhledu pohotovostního displeje

Levým kontextovým tlačítkem vyvoláte hlavní nabídku. V ní pak již můžete volby potvrzovat středem navigační klávesy. Hlavní menu je tvořeno maticí devíti ikonek. Ty jsou mírně animované. Další úrovně menu jsou pak již jen textové. Ovládání ulehčuje skutečnost, že celé menu lze procházet pomocí klávesových zkratek, které jsou napevno přiřazeny jednotlivým funkcím podle jejich polohy v nabídce. Čtyři z nabídky osmnácti funkcí můžete taktéž přiřadit ke směrům hlavní navigační klávesy. Kontextová tlačítka pod displejem jsou bez možnosti změny nastavena na vstup do telefonního seznamu a do hlavního menu. Pohyb v nabídce by ale mohl být svižnější. Telefon se místy zbytečně loudá.


Hlavní nabídku tvoří matice devíti ikon • nižší úroveň menu

Vzhledem k tomu, že telefon nepodporuje soubory formátu MP3 a nemá ani fotoaparát, je jeho vnitřní paměť hodně malá. Pro jednotlivé objekty máte k dispozici vždy jen její část. Pro zvuky a obrázky je to 600 kB, pro Java aplikace 512 kB a pro zprávy MMS pak dalších 700 kB.


Další kapitola: telefonování, zprávy, organizace času, další funkce, zhodnocení
Kapitoly článku

Témata článku: Samsung, , , Samsung X160, Samsung X210, Samsung X300, Test, Vitrína, Zavřený telefon, Určitý den, Hlavní nedostatek, Sam, Hlavní konkurence, Samsun,