Samsung X530: styl pro nenáročné (test)

Samsung X530 vás zaujme elegantním designem a vysouvací konstrukcí. Svou funkční výbavou i cenou se řadí do nižší třídy.
Kapitoly článku

Pojďme počítat pixely

Po vysunutí se ukáže klasická numerická klávesnice. Je tvořena dvanácti tlačítky, žádné výstřelky se v tomto směru nekonají. Jednotlivé klávesy jsou velké, vyrobené z tvrdého plastu. Při stisku je slyšet tiché cvaknutí. Ve tmě je klávesnice rovnoměrně podsvícena bílým světlem, které neoslňuje. Klávesnice Samsungu X530 je výborná a, i když mezi jednotlivými klávesami nejsou žádné mezery, píše se na ní dobře. Problémy nebudou mít ani uživatelé s dlouhými nehty. Na tuto skutečnost si totiž stěžují dámy, protože vysouvací konstrukce většinou nenabízí dostatek místa pro nehty ve vrchní části numerické klávesnice.

IMG_7952.jpg IMG_7955.jpg IMG_7956.jpg IMG_7957.jpg
Klávesnice je vcelku pohodlná, jen na navigačním tlačítku prsty kloužou

Systémový blok se nachází na výsuvné části telefonu a je přístupný i v zavřeném stavu. Je složený dohromady z pěti velkých funkčních tlačítek a čtyřsměrného navigačního tlačítka s potvrzovacím středem. Střed navigačního tlačítka slouží v pohotovostním režimu k aktivaci wapového prohlížeče a jeho funkce se nedá změnit. V nabídce již naštěstí potvrzuje volby. Funkční tlačítka jsou dostatečně velká. Navigační klávesa je lesklá, a tak po ní prsty mírně kloužou.

IMG_7959.jpg IMG_7961.jpg IMG_7965.jpg IMG_7963.jpg
Displej je poměrně velký, má ale nízké rozlišení

Vrchní polovinu přední strany zabírá displej. Jde o starší kousek. Používá technologii TFT a zobrazí 65 tisíc barev při rozlišení 128 × 160 obrazových bodů. Na slunci není dobře čitelný. Jeho největší výhodou v této cenové kategorii je paradoxně menší rozlišení při větších fyzických rozměrech. Znamená to totiž velké písmo v nabídce i textové komunikaci, což ocení zejména hůře vidící uživatelé. Při bližším pohledu jsou jednotlivé pixely snadno rozeznatelné.

IMG_7968.jpg IMG_7971.jpg IMG_7972.jpg IMG_7975.jpg
Podsvícení klávesnice bílým světlem a displej ve tmě

Rychlost nadevše

Uživatelské prostředí Samsungu X530 již známe z mnoha jiných telefonů stejné značky. Ani u tohoto telefonu se ale výrobce nepoučil, a tak s sebou stále nese známé nedostatky. Na pohotovostní obrazovce se zobrazují klasické systémové indikátory jako síla signálu a stav baterie. Volitelně si můžete nechat zobrazit jméno operátora, datum a velké digitální hodiny. Je možné měnit tapety, více jak deset tapet je předinstalovaných. K dispozici je i možnost animovaného pozadí, které ale příliš zpomaluje jinak rychlý systém. Telefon nenabízí možnost aktivního pohotovostního režimu.

  
Možnosti vzhledu pohotovostního displeje

Poznámka: Snímky displeje pocházejí z telefonu Samsung X160, jehož uživatelské prostředí i funkce se od testovaného modelu X530 prakticky neliší.

Do hlavní nabídky se vstupuje stiskem levého funkčního tlačítka. Hlavní nabídka je tvořena maticí s devíti ikonami. Jednotlivé ikony jsou pěkně graficky zpracované a hýří pestrými barvami. Nižší úrovně menu jsou již textové a na displej se vejde šest položek. Písmo je dostatečně velké. Pro rychlejší pohyb v nabídce můžete použít klávesové zkratky.


Hlavní nabídku tvoří matice devíti ikon • nižší úroveň menu

Adresář jen pro čísla a e-maily

Funkce Samsungu X530 budou splňovat očekávání jen méně náročného uživatele. Telefon si rozumí jen s dvěmi pásmy sítě GSM, konkrétně 900 a 1800 MHz. Hovor lze přijmout vysunutím, ukončit zasunutím horní části telefonu. Tuto funkce lze aktivovat v nabídce. Hlasitost reproduktoru je dostatečná, kvalita průměrná. Telefon nabízí možnost hlasitého handsfree, hlasitost je ale nízká. Během hovoru lze vypnout mikrofon, postup je ale komplikovaný. Musíte hledat hluboko v menu a svůj výběr opakovaně potvrdit. Adresář v telefonu je vícepoložkový, lze vložit tři telefonní čísla a e-mailovou adresu. Ostatní běžné položky zadávat nelze. Do telefonu se vejde tisíc telefonních čísel.


Nabídka telefonního seznamu • vyhledávání postupným psaním • detail kontaktu

Není možné zadávat zvlášť jméno a příjmení kontaktu. Hledání v adresáři probíhá postupným psaním a je rychlé, při větším množství záznamů ale nepohodlné. Kontakty lze třídit do skupin a přiřadit jim obrázek a vyzváněcí melodii. Položky z adresáře je možné odesílat přes infraport. Všechny hovory se samozřejmě zaznamenávají do výpisů hovorů. Je v něm místo jen pro deset záznamů přijatých, zmeškaných i volaných čísel. K dispozici je také počítadlo času hovorů. Po vyjmutí baterie se všechny počítadla a celý registr hovorů vymažou.

 
Skupiny volajících • nastavení zvuků • výpisy hovorů

Telefon vyzvání šestnáctihlasými polyfonními melodiemi. V základu se v telefonu nachází jen několik melodií, další se dají stáhnout přes WAP. Samsung X530 trpí také dalším nedostatkem, kterého se neumí telefony jihokorejského výrobce zbavit už po generace. Neobsahuje vyzváněcí profily. Podržením klávesy s křížkem v pohotovostním režimu lze jen rychle aktivovat tichý režim. Pro všechny ostatní nastavení je třeba zajít hlouběji do nabídky. Druhou významnou chybou je, že telefon nedokáže současně vibrovat a zvonit. Lze jen nastavit vibrace následované zvoněním.

Kapitoly článku

Témata článku: Samsung, , Samsung X160, Samsung X510, Samsung X530, Samsun, Nen, Integrovaný kalendář, Test, Kolejnička, Styl, Pro +, Vidící uživatel, Sam, Nena, Motorola Egde +