Samsung X660 a X200: levný styl a klasika v černé (test)

Samsung na předvánoční trh přinese dvě atraktivní véčka. Jedním je malá stylovka X200 s plochými, kovově šedými kryty za čtyři tisíce korun. Druhým telefonem je celkem běžné asijské véčko, ovšem v atraktivní černé barvě. Přečtěte si o nich v této společné recenzi.

Rychlé odkazy

 • Samsung X660 v katalogu mobilů
 • Samsung X200 v katalogu mobilů

 
• fotogalerie se všemi obrázky
 •
nerozdělená recenze v textové verzi

Klíčové vlastnosti

Samsung X660

  • vestavěný fotoaparát
  • velký telefonní seznam
  • pohodlná klávesnice
  • kvalitní konstrukční zpracování

Samsung X200

  • velmi atraktivní design
  • velký telefonní seznam
  • pohodlná klávesnice
  • kvalitní konstrukční zpracování

Hlavní nedostatky

Samsung X660

  • horší vnitřní displej
  • chybí dioda nebo noční režim u fotoaparátu
  • nemá vyzváněcí profily

Samsung X200

  • chybí vnější displej
  • pomalejší reakce
  • T9 nelze trvale vypnout


Samsung přichází na trh se dvěma novými véčky určenými pro masový prodej. Jedno je velmi malé, s nápaditým elegantním designem, chudší výbavou, ale velmi nízkou cenou. Druhé uspokojí i náročnější uživatele, kteří zatouží po fotoaparátu a líbí se jim asijské tvary v černo-stříbrném balení.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vlevo - Samsung X660, vpravo - Samsung X200

Samsung má u nás největší podíl prodeje mobilních telefonů véčkové konstrukce. V jeho současné nabídce telefony této konstrukce s drtivou většinou převažují a bude jich ještě více. Výrobce chce oslovit co nejširší spektrum zákazníků a proto připravil další dva nové telefony, které doplní nabídku: Samsung X200 a Samsung X660.

Samsung X660: je libo černou?

V recenzích na telefony Samsung jsme často psávali „další stříbrné, zaoblené véčko“. Zdá se, že téměř unifikovanému designu už definitivně odzvonilo. Stačí se podívat na modely E720, E530 nebo připravovaný E760. A design se mění i v nižších třídách, což dokazují i dnes recenzované telefony.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samsung X660

Samsung X660 je na první pohled nenápadný mobil. Černý kryt přední strany je lemován širokým stříbrným pásmem a telefon proto trochu vypadá, jako by pocházel z produkce konkurenčního LG. Černý kryt je lesklý a jsou na něm vidět otisky prstů. Ozdobou je malý vnější displej, stříbrný název výrobce a vystouplý kruhový rámeček čočky fotoaparátu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Stříbrný lem zasahuje až na horní hranu telefonu • sklíčko fotoaparátu je chráněno proti poškrábání vystouplým rámečkem

Stříbrný lem zasahuje až na horní hranu telefonu, kde najdeme poutko pro uchycení šňůrky. Zadní strana včetně bočních partií je provedena z černého matného plastu. Na pravém boku je umístěno tlačítko pro aktivaci fotoaparátu a vedle něho infraport. Na opačné straně je kolébkové tlačítko pro regulaci hlasitosti a krytkou chráněný konektor pro připojení handsfree. Chráněn je také systémový konektor na spodní hraně.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Systémový konektor • tlačítko pro spuštění fotoaparátu • kolébkové tlačítko a konektor handsfree na levé straně

Převážnou část zadní strany telefonu tvoří kryt pevně spojený s baterií. Ta by měla telefonu zajistit energii až pro 210 minut hovoru nebo 220 hodin výdrže v pohotovostním stavu. Sluší se dodat rozměry telefonu, tak tedy 90 × 45 × 22 mm. Rozměry zapadají do běžného průměru, stejně tak i hmotnost 78 g.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Rozměry telefonu jsou průměrné • telefon se pohodlně drží a má optimální úhel rozevření

Uvnitř je telefon celý černý, rozptýlením je pouze stříbrná navigační klávesa. Telefon lze snadno rozevírat jednou rukou, čemuž napomáhá výrazná drážka mezi oběma částmi.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Zadní strana Samsungu X660

Samsung X200: luxus za čtyři tisíce

Přestože je model s označením X200 levnější, už na první pohled je mnohem atraktivnější. Kovově šedé kryty ozdobené chromovými prvky a doplněné černou barvou vnitřní části telefonu vytváří slušivou kombinaci. Přístroj působí luxusním dojmem a cenu byste mu hádali nejméně dvojnásobnou. K dostání by měl být ale za čtyři tisíce korun.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Samsung X200

O nižší cenové kategorii trochu napovídá chybějící vnější displej, který je nahrazen černým polem se stříbrným logem výrobce a modrou informační diodou. Zadní strana telefonu je celá šedá a z větší části ji tvoří snímatelný kryt. Baterie je pod ním uložena samostatně, přesto se z telefonu neozval ani při velmi silném stisku žádný protivný zvuk. A když už je řeč o baterii, výdrž telefonu v pohotovostním režimu je až 350 hodin a při telefonování 200 minut.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Přední stranu zdobí černý pás s logem výrobce • zadní strana telefonu

Kloub na horní hraně a spodní hrana jsou černé, stejně tak úzké pásky na bocích přístroje, kde vystupuje černý plast vnitřní části. Výrazná drážka zde usnadňuje otevírání telefonu jednou rukou. Systémový konektor na spodní hraně a stejně tak konektor pro handsfree na levém boku jsou chráněny krytkami uchycenými k tělu telefonu. Na levém boku dále najdeme stříbrné kolébkové tlačítko pro regulaci hlasitosti a okénko infraportu. Pravá strana je prosta jakýchkoli prvků.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Kloub je příkladně pevný • kolébkové tlačítko a konektor handsfree na levé straně • krytý systémový konektor vespod

Rozměry telefonu 85 × 44 × 19 mm napovídají, že se jedná o malý přístroj, což ještě zvyšuje jeho atraktivitu. Hmotnost 77 g je v této kategorii už celkem běžná. Uvnitř vládne stejně jako u modelu X660 černá barva. Stříbrný je pouze tenký rámeček kolem navigační klávesy a její střed. Na horní polovině pak rozptyluje stříbrná ozdoba sluchátka a výrazné logo výrobce pod displejem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Telefon je příjemně malý


V druhé kapitole se zaměříme na klávesnici a displeje. Náhledneme na uživatelské prostředí a prověříme funkce pro telefonování.

Témata článku: Samsung, , Samsung X200, Samsung X660, Stálá informace, Ozdoba, Samsun, Test, Černé okolí, Klasika, Známý neduh, Výrazné logo, Klasik, Masový prodej, Styl, Sam