Samsung X820: pozor ať se nezlomí! (recenze)

6,9 milimetru, to je tloušťka nejtenčího mobilního telefonu na světě. Nabízí slušnou funkční výbavu, pohodlnou klávesnici a skvělý displej. K dokonalosti mu ale přeci jen něco chybí.

Rychlé odkazy

 • fotogalerie se všemi obrázky
 •
nerozdělená recenze v textové verzi 

Klíčové vlastnosti

  • extrémní tloušťka 6,9 milimetrů
  • pohodlná klávesnice
  • kvalitní displej orientovaný našíř
  • interní paměť 82 MB
  • EDGE, Bluetooth

Hlavní nedostatky

  • absence vyzváněcích profilů
  • chybí infraport
  • hodily by se paměťové karty
  • neumí vibrovat a zvonit současně

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samsung X820 na oficiálních fotografiích

Žijeme ve světě nej: největší, nejkrásnější, nejchytřejší…všichni se snaží některé z nej překonat. Korejskému výrobci mobilních telefonů se to podařilo. Vytvořil nejtenčí mobilní telefon na světě – Samsung X820. Tloušťka 6,9 milimetru vás jednoduše uchvátí.

Nelítostný boj o post nejtenčího mobilu možná trochu nezáměrně vyvolala Motorola svým modelem Razr. 13,9 milimetru tlusté véčko se těšilo velkému obdivu a výrobci v tloušťce telefonu objevili další potencionální trend mezi mobilními telefony. Po Razru přebral prvenství model SLVR L7 s dvanácti milimetry. Samsung svým modelem X820 ale nasadil laťku hodně vysoko, tedy spíše nízko. Mobil tenký pouhých 6,9 milimetru si zasluhuje patřičnou pozornost. Nejen rozměry je ale mobil živ, a tak jsme Samsung podrobili důkladnému testu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pohled zepředu • na zadní straně porušuje magickou tloušťku boule s fotoaparátem

Samsung se rozhodl vytvořit rovnou celou edici ultratenkých telefonů. Vedle klasického a nejtenčího X820 nabídne korejský výrobce model s označením D830, jenž se zase může honosit označením nejtenčí véčko. Trojku doplňuje vysouvák D900 se stále slušnou tloušťkou 12,9 milimetru.

Černá frčí

Tak trošku mi připadá, jakoby se stříbrnou barvou nepřejedli sami tvůrci mobilů u Samsungu. Není tomu dávno, co jsme psali o stále stejných stříbrných véčkách, a jásali jsme nad modelem E300, který z řady vyčníval černou náprsenkou. Nyní jakoby se po čistě stříbrných telefonech slehla zem a vlády se ujala barva černá. Inu, proč ne.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Z čelního pohledu klasický telefon • z boku nejtenčí mobil na světě • srovnání s kartou

Takřa dokonale černé tělo Samsungu narušuje pouze stříbrný pruh v horní části, logo výrobce a bílé popisky tlačítek. Nemohu říct, že by byl X820 extravagantní, výjimečný, zkrátka že by na sebe se stoprocentní spolehlivostí strhnul pozornost všech kolemjdoucích. Z půdorysného pohledu kvádřík o rozměrech 113 × 50 milimetrů s mírně vypouklými stranami zanechá pocit obyčejného mobilu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Z profilu vynikne úžasná tloušťka • díky bouli má telefon z profilu klínovitý tvar

To pravé kouzlo ovšem přijde ve chvíli, kdy Samsung X820 uchopíte do rukou. Tloušťka necelých 7 milimetrů vyvolá na straně jedné údiv, na straně druhé obavy nad pevností a odolností telefonu. Samsung nám bohužel neposkytnul pět kousků, abychom mohli vyzkoušet co supertenký telefon vydrží. Dílenské zpracování je ale na špičkové úrovni, telefon vyniká pevností ve zkrutu, všechny části přesně lícují a zavrzání se nedočkáte ani od subtilní skořepiny zakrývající baterii. Přitom nikde na těle nenajdete kovové výztuhy, pevnost zajišťuje pouze plast. To dokazuje i velmi slušná hmotnost 66 gramů. Pokud bychom mohli zkusit, co nový Samsung vydrží, zřejmě bychom provedli sedací test se zapomenutým Samsungem v zadní kapse kalhot. Vsadil bych si, že vydrží.

Zapomnělo se na ouško

Na pravé hraně se nachází tlačítko pro rychlé spuštění fotoaparátu a společný konektor pro připojení sluchátek a nabíječky. Chrání jej gumová krytka pevně přichycená k tělu telefonu, její ztráta tedy nehrozí. Na hraně levé pak nahmatáte dvojtlačítko upravující hlasitost sluchátka. Zadní hranu zvýrazňuje výstupek v horní části, který porušuje oněch magických 6,9 milimetru tloušťky. Viníkem je vestavěný fotoaparát, jehož čočka by se zřejmě do stanovené tloušťky nevlezla. Odpustíte mu to?

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tlačítko pro spuštění fotoaparátu • společný konektor pro nabíječku a sluchátka

V dolní části se pod plastovou skořepinou ukrývá akumulátor Li-Pol, na těle telefonu je pak informace o kapacitě 800 mAh. Budete-li Samsung šetřit, odvděčí se vám až třídenní výdrží. Budete-li ovšem využívat všech jeho možností, s nabíječkou se setkáte každý druhý den.

Výrobce zapomněl dle mého názoru na vcelku důležitý prvek, a sice očko na poutko pro zavěšení telefonu na krk. Samsung je telefonem stylovým, byť méně extravagantním, a jako takový by měl být dáván na obdiv okolí.


V další kapitole zjistíme, zda-li je displej našíř dobrým nápadem a jestli může tenký telefon nabídnout pohodlnou klávesnici. Samsung také zcela přepracoval nabídku

Témata článku: Samsung, Motorola Razr, Motorola Slvr L7, Samsung X820, Nelítostný boj, Samsun, Jednoduchá poznámka, Důležitý prvek, Pozor, Sam, Zamknutý displej, Společný konektor, Konvence