Samsung Z620: sežere Motorolu zaživa (živé dojmy)

Módní svět tenkých mobilů má novou elitu: koncem srpna představené 3G trio od Samsungu. Z720 mezi vysouváky a Z370 mezi telefony klasické konstrukce. Vraťme se ale ke kořenům anorektické módy. Potkáme tam Motorolu Razr, což je véčko. A ani zde nemůže Samsung zůstat pozadu: na trh přichází Z620 a my jej právě teď držíme v ruce.

Naneštěstí jde o předprodukční kousek s nálepkou „not working". Alespoň se však můžeme zaměřit na to, o co tu jde především, tedy konstrukci. Už při prvním kontaktu vám dojde, že tenké mobily nejsou jen sezónní záležitostí, ale že opravdu mají nějaký smysl.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samsung Z620 osobně

Spousta prostoru a šikovná čočka

Samsung Z620 není žádná muší váha (96,5 g), přesto jej můžete nosit v kapse u košile, aniž by ji nevzhledně prověsil nebo vyboulil. Přitom když telefon rozevřete, objeví se dostatek prostoru pro velký aktivní TFT displej s QVGA rozlišením (240 × 320 bodů), 262 tisíci barev a úhlopříčkou 2,3 palce.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ze všech stran

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Plocha displeje • v otevřeném stavu

Pod ním prostorná klávesnice. Ta je v rámci redukční diety sestavena z mikrospínačů zakrytých fólií. Stojí za to zmínit, že když vyjmete baterii a uchopíte plástev mezi dva prsty, svíráte pouhý milimetr pevné hmoty. Zdvih tlačítek je minimální, ale cvaknutí jednoznačné. Tato koncepce bez jednotlivých prostorově rozlišených knoflíků přináší komplikace v orientaci. Kdo je zvyklý vyťukávat SMS bez dívání, bude mít problém. Orientace hmatem nejcitelněji chybí u čtyřsměrné klávesy s potvrzovacím středem. Pokud však zapojíte zrak, bude vše v pořádku. Telefon dobře padne do ruky, klávesnice je vysoko položená a nemusíte tak při psaní nepřirozeně zalamovat palec.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Telefon v ruce • srovnání velikosti s platební kartou

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tenoučká a prostorná klávesnice

Zajímavým prvkem je vroubkovaný váleček uprostřed kloubu. Nese čočku fotoaparátu (2 Mpx s autofocusem), kterou tak můžete vytočit buď směrem ke svému obličeji, nebo naopak směrem ven. Když telefon zavřete, optiku namíříte dovnitř a ta je tak chráněna proti poškrábání. Samsung takto vtipně zjednodušuje konstrukci a šetří jak hmotu, tak výrobní náklady; místo dvou foťáků je pouze jeden a rozdíl v jejich rozlišení (videohovory vs. focení) je pouze softwarovou záležitostí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zajímavě řesený vroubkovaný váleček s optikou fotoaparátu

Líbí se vám kov, nebo máte raději plast?

Dlouho jsem dumal nad materiálem, ze kterého jsou vyrobeny vnější části mobilu. Patrně se jedná o tvrzený plast. Nechtěl jsem do povrchu rýpat, takže jsem si jistý pouze u krytu baterie – ten je z kovu a to kvůli zajištění pevnosti konstrukce paciček a zámku, kde se opět šetřily desetiny milimetru. Samsung zvolil takovouto těžko definovatelnou povrchovou úpravu a připravil se tak o jednoznačně prestižnější vzhled kovového Razru.

Klepněte pro větší obrázek
Po sejmutí zadního kovového krytu

Když už jsme u Motoroly, zastavme se u jednoho společného rysu. V samé spodní části mají oba přístroje jakousi bradu. Díky ní se dobře drží v dlani a vtip takového prvku spočívá v celkovém zpevnění véčka. Displej zaklapne do profilu delší spodní části a onen zesílený výstupek tak absorbuje veškeré nárazy v kapse, které by jinak viklaly oběma částmi véčkové konstrukce a zvětšovaly tak vůli kloubu. U kusu, který jsme měli v ruce, byla i tak vůle znatelná, ale znovu připomínám, že se jedná o předprodukční prototyp a než se dostane do prodeje, může se ještě mnohé změnit k lepšímu.

Klepněte pro větší obrázek
"Brada"

Na černém mobilu dále upoutá skrze mřížku prosvítající membrána reproduktoru sluchátka. Je poměrně velká a zatím jen tiše slibuje dobrou kvalitu zvuku. Na levé straně vystupuje z půdorysu kolébkové tlačítko pro změnu hlasitosti. Jelikož nezasahuje do přísně střežené tloušťky těla, nepodlehlo honbě za milimetry a při hovoru jej snadno nahmátnete.

Klepněte pro větší obrázek
Sluchátko

Těsně pod ním je krytka systémového konektoru, který slouží i k připojení sluchátek. Přesně naproti na druhé straně telefonu jsou identická dvířka, nesou nápis „microSD“. Praktickým pomocníkem zavíracích véček je vnější informační displej. V případě Z620 je skutečně minimalistický, při rozlišení 96 × 16 pixelů a šestnácti stupních šedé poskytuje prostor pro jeden řádek, podsvícení bude modré.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Slot pro paměťovku microSD a systémový konektor • kolébka ovládání hlasitosti

Liší se v...

Se svými rozměry 103 × 54 × 11,8 mm je telefon o pouhé dva milimetry tučnější než D830, ze kterého konstrukčně vychází. Jaké jsou rozdíly? Na pohled nepatrné. Okamžitě si všimnete pouze rozdílných fotoaparátů. U GSM modelu odpadá funkce videohovoru, optika je pevná.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Srovnání s Motorolou Razr V3i

Co se funkcí Z620 týče, nejzásadnější odlišností je podpora sítí třetí generace a rychlých datových přenosů HSDPA (až 1,8 Mbps). Kapacita vnitřní paměti je 20 MB a jestliže chcete multimediální funkce telefonu využít na maximum, je dokoupení kapacitně velké karty microSD téměř nutností. V jiných ohledech se jedná o pravé sourozence a podle prvních zkušeností s prostředím D830 se máme na co těšit. Konkurence z vlastní stáje je tedy funkčně velice blízko a bude zajímavé sledovat, jak se poperou s chystaným Scalpelem od hlavního rivala – Motoroly.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Souboj hubeňourů

Diskuze (16) Další článek: Vodafone má novou datovou kartu

Témata článku: Motorola, Samsung, Motorola Razr, Motorola Razr V3i, Samsung Z620, Spousta prostoru, Motor, Motorol, Sam, Samsun, Prostorná klávesnice, Tvrzený plast, Pouhý milimetr, Muší váha