Samsung ZV40: výkonné véčko Vodafonu (velký test)

V nabídce Vodafonu najdeme nové véčko, které bylo vyrobeno pouze pro tohoto operátora. Volně se neprodává. Jedná se o Samsung ZV40, který za sedm tisíc korun nabídne velmi dobrou výbavu zahrnující i podporu sítí třetí generace a otočný 1,3megapixelový fotoaparát. Tento telefon rozhodně stojí za zvážení.

Displeje jsou na úrovni

Telefon má dva displeje. Začnu tedy s popisem toho důležitějšího, hlavního, který se nachází na vnitřní straně horního křídla. Displej na ploše 30 × 38 mm disponuje velmi solidním rozlišením 176 × 220 bodů a je samozřejmě aktivní (TFT) s podporou 262 tisíc barev. Kombinace poměrně vysokého rozlišení a nepříliš velkých rozměrů dává za následek dostatečně detailní zobrazení. Jednotlivé body jsou okem rozlišitelné jen při velmi malé vzdálenosti.

Díky aktivní technologii se displej může pochlubit věrnými a sytými barvami, dobrou čitelností na přímém slunci i vysokou rychlostí překreslování. V nabídce můžete korigovat jeho jas a nastavit za jakou dobu nečinnosti se má ztlumit jeho podsvícení, případně dojít k jeho úplnému vypnutí. Pod displejem naleznete ještě jednou logo operátora, pro kterého je telefon určen.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vnější displej • hlavní displej • zobrazení hlavního displeje je detailní

Vnější displej se samozřejmě takovými parametry chlubit nemůže. I tak je ale jeho rozlišení 96 × 96 bodů dostatečné. Poradí si s 65 tisíci barvami a podle jejich bledšího podání usuzuji, že používá pasivní technologii. Pár sekund po zavření telefonu nebo po stisku bočního tlačítka zobrazí aktuální čas, intenzitu signálu, stav baterie i styl vyzvánění. Poté se zcela vypne. Na jeho pozadí lze umístit analogové hodiny, text nebo libovolný obrázek. Při příchozím hovoru samozřejmě zobrazí volající číslo nebo jméno a případně i obrázek uložený u daného kontaktu. Jeho podstatnou nevýhodou je ovšem to, že jakmile dojde k jeho vypnutí, o zmeškaných událostech se dozvíte až po stisku bočního tlačítka nebo otevření telefonu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vnější displej v různých situacích

Prostředí a ovládání: Vodafone na každém kroku

Odkazy na Vodafone i bílo-červené prostředí vás bude v tomto telefonu provázet na každém kroku. Pohotovostní displej obsahuje vše potřebné. Najdete zde kromě klasické intenzity signálu a stavu baterie i zvolený vyzváněcí profil, velké digitální hodiny a datum a dostupnost GPRS, resp. sítě UMTS. Jméno operátora je spolu s popisem funkcí kontextových kláves ve spodní části displeje. Na pozadí může být samozřejmě umístěn jakýkoliv obrázek, animované spořiče ale telefon neumožňuje.

 
Různé vzhledy pohotovostního displeje

Do hlavní nabídky se překvapivě vstupuje středem navigační klávesy nebo levým kontextovým tlačítkem. Pravé je vyhrazeno přístupu na portál Vodafone live! Jednotlivým směrům navigační klávesy pak lze libovolně přiřadit jedna z přibližně třiceti funkcí.

Hlavní nabídka telefonu je tvořena maticí devíti ikon. Jsou to ikony, které dobře známe již z jiných telefonů upravených pro Vodafone, a mohou být zobrazeny dvěma způsoby. Jako klasická matice animovaných barevných ikon nebo v matici, kdy je barevná pouze zvolená ikonka. Ta je navíc oproti ostatním větší a je umístněna v kruhu. Při pohybu v nabídce se pak ikonky plynule přemisťují a zvětšují nebo zmenšují. Další úrovně menu jsou již jen textové s vyznačením číslicových zkratek. Popis jednotlivých položek je ale někdy zbytečně dlouhý, a tak musíte občas čekat než zbytek textu vyroluje. Neobvyklé je i to, že některé položky nestačí jen vybrat, ale musíte znovu stisknout klávesu, aby se nastavení uložilo. Telefon zvládá i barevná schémata, která kromě pozadí obou displejů změní i nastavenou vyzváněcí melodii a pozadí hlavní nabídky. Pro začátek jsou v telefonu přichystány dvě.

  
Tři možnosti zobrazení hlavní nabídky • nižší úroveň nabídky

Zmínit se musím ještě o nabídce Rychlé přepnutí, které se vyvolává malou klávesou v horní části klávesnice. Obsahuje čtyři položky: hovor, zprávy, Vodafone live! a ukončit vše. Díky nim pak můžete rychle začít vytáčet číslo z jakékoliv pozice menu, vstoupit do nabídky zpráv nebo na wapový portál Vodafone live! nebo vše rychle ukončit a vyskočit do pohotovostního displeje.

Fotoaparát: otočný megapixel s bohatou nabídkou

Jak jsem se již zmínil, fotoaparát je umístěn na kloubu a je otočný v rozsahu přibližně 180 stupňů. Snadno se tak s ním pořizují autoportréty. Aktivuje se podržením bočního tlačítka nebo klávesovou zkratkou. Hledáček může zabírat jak celý displej, tak jen jeho část. V prvním případě ale na displeji neuvidíte okraje budoucí fotografie. Jako spoušť slouží potvrzovací střed nebo boční klávesa. Fotoaparát obsahuje 1,3megapixelový čip, takže maximální velikost fotografií je 1280 × 1024 bodů. Jejich kvalita je průměrná. Jsou lehce rozostřené a místy se na nich objevují přepálené plochy nebo chromatická aberace. Na fotografování makra nebo textu ale raději zapomeňte. Fotografie z telefonu snadno odešlete přes Bluetooth, e-mail i MMS.


Hledáček fotoaparátu • nabídka fotoaparátu • hledáček videokamery

Nabídka fotoaparátu je velmi široká. K dispozici máte pět velikostí snímku, pět úrovní kvality, tři zvuky závěrky, sekvenci několika snímků, noční režim, samospoušť, možnost kompenzace expozice i vyvážení bílé. Zvuk závěrky je také možné deaktivovat. Do fotografií lze vkládat rámečky nebo použít jeden ze tří efektů. Při použití rámečků nebo tvorby mozaikového snímku je ale bohužel maximální velikost fotografie omezena na 176 × 144 bodů. Zoom fotoaparátu je digitální a lze jej použít jen při nižších velikostech fotografie. Fotoaparát samozřejmě zvládá i nahrávání ozvučeného videa o maximálním rozlišení 176 × 144 bodů, jehož délka je omezena jen volnou pamětí. A o nedostatek paměti se rozhodně bát nemusíte. Vnitřní paměť telefonu totiž činí velmi dobrých 36 MB a pokud by to bylo málo, je vám k dispozici i slot na paměťové karty microSD. Kartu o velikosti 64 MB byste měli nalézt přímo ve standardním balení.

Ukázkové snímky z vestavěného fotoaparátu:

 

 


Kompenzace expozice


Noční režim je účinný

   
Ukázka efektů • mozaiková fotografie může mít rozlišení jen 176 × 144 bodů

Všechny uložené fotografie naleznete ve správci souborů, kde se ale bohužel míchají dohromady i s obrázky. Ve správci souborů si můžete vybrat, zda chcete zobrazit jen soubory umístěné v paměti telefonu, na paměťové kartě nebo všechny dohromady.


Správce souborů • prohlížení fotografie a její úprava • přehrávání videa

Ukázkové video natočené Samsungem ZV40:


Další kapitola: telefonování, zprávy, organizace času

Témata článku: Samsung, , , , Samsung ZV40, Voda, Nejmenší velikost, , Velký test, Hlavní devíza, Velké spektrum, Výkon, Velký, Boční klávesa, Test, Sam, Hlasitá reprodukce, Odesílaný e-mail, Samsun, Odeslaná zpráva,