Samsungu S500: konečně levné véčko! (velký test)

Samsung SGH-S500 patří mezi dobře vybavená véčka. Nabízí kvalitu a eleganci typickou pro jihokorejského výrobce, na druhou stranu stojí oběma nohama na zemi, s cenou pár tisíc korun je sakra zajímavou nabídkou.

Jak si zorganizovat život?

Základem organizátoru jsou poznámky. Ty mohou mít délku až 100 znaků, pro jejich řazení se nabízí čtyři kategorie - diář, seznam úkolů, hovor a výročí. Do každé kategorie lze uložit 25 poznámek, celkový počet je tedy 100. Kalendář potom nabízí měsíční přehled, do kterého lze poznámky umísťovat. Do jednoho dne není problém umístit i více událostí. Ty lze mezi jednotlivými dny jak přesouvat, tak kopírovat.

   

Seznam úkolů má i své samostatné menu, jednotlivé úkoly jsou označeny ikonku typu Provedeno či Neprovedeno. Nelze bohužel stanovit prioritu tak jako u S300. Na každou poznámku můžete být samozřejmě upozornění budíkem, u nějž je možné vybírat z pěti různých melodií. Nový týden začíná vždy nedělí, tak jako u ostatních Samsungů, každý měsíc je v kalendáři barevně odlišen.

   

Dokonalé buzení

Velmi výborný je v tomto modelu budík. K dispozici jsou celkem tři různé budíky, u kterých lze nastavit jak den, ve kterém mají vyzvánět, tak samozřejmě hodinu. Dny, ve kterých se má budík opakovat, se jednoduše zaškrtnou a máte vystaráno. Budík může být ale použit i jednorázově. Zvláštní funkci skýtá budík pod názvem "ranní volání", ten slouží k tomu, že vás probudí i při tichém režimu. Nikdo vás tedy ranním hovorem nevzbudí. Budík se aktivuje i při vypnutém mobilu, pokud si tuto funkci nastavíte.

 

Počítáme, převádíme, měříme

Nechybí ani kalkulačka, která zvládá základní aritmetické funkce jako sčítání, odečítání, násobení, dělení a procenta. Další češtinářský šotek: pokud chcete znát výsledek operace, v menu musíte zvolit položku pod názvem "stejné" místo výrazu ve stylu „výsledek“, a to levým funkčním tlačítkem. Výsledek dostanete i zmáčknutím zeleného tlačítka - telefonku.

 

Mezi další funkce patří převodník, který umí převádět měnu, délku, hmotnost, objem, plochu a teplotu. To časovač nabízí odpočet času - odečítat můžete maximálně z hodnoty 99 hodin a 59 minut. Poslední funkcí organizéru jsou stopky se čtyřmi mezičasy.

   

Hry bez Javy

Co se týče herního vyžití, telefon bohužel nepodporuje Javu, což je dost velké mínus. I tak ale nabízí tři docela zábavné hry.

Honeyball (medový míč) - cílem hry je rozbít medové bloky střílením koule mezi pálkou a těmito bloky. Jinak běžná Zeď či Arkanoid.

 

Go!Hamster (utíkej křečku) - jedná se o deskovou hru typu arkády. Úkolem je odebrat 80 procent pozadí a přitom se vyhnout houbovitým bombám.

 

Bowling (kuželky) - tato hra je předělána z Javy, kterou nalezneme v modelu S300. I tak je ale pořád hratelná a užijete si u ní spoustu zábavy.

   

Mobilní kancelář

S500 máte možnost připojit  k počítači přes kabel nebo, jak již bylo zmíněno, přes infračervený port. Kabel zatím na českém trhu není, měl by se však objevit během několika týdnů.  Do telefonu je možné stahovat nové melodie, obrázky nebo synchronizovat vybraná data s programem GPRS Easy. Tato aplikace nabízí správu telefonního seznamu na kartě SIM i v telefonu, dále správu kalendáře, práci s SMS zprávami, záznamy hovorů a další zajímavé funkce. Samsung asi už nepřekvapí wapovým prohlížeč ve verzi 1.2.1 podpořený GPRS třídy 10 (4 + 2). Mobilní internet tedy poběží poměrně svižně.

Verdikt

Samsung S500 se stává velmi významným hráčem na trhu, zvláště poté, co jej zařadil Oskar do své nabídky. Za cenu necelých deset tisíc jej můžete mít v nedotované variantě, při pořízení nejvyššího tarifu Nezavěšuj se s cenou dostanete pod pět tisíc, což je velmi atraktivní suma. Dostanete za to špičkovou kvalitu zpracování, jeden z nejlepších barevných displejů a také vynikající polyfonní vyzvánění. 40hlasů se nevidí jen tak často.

Na druhou stranu chybí podpora Javy, multimediálních zpráv MMS a zlobí rovněž česká diakritika při psaní SMS. Prim hraje zase velká paměť, propracovaný organizér, GPRS v konfiguraci 4 + 2 timeslotů a velmi elegantní kabát. Pokud jste ještě nikdy neměli véčko, je právě čas ho vyzkoušet.

Plusy a mínusy

+ vzhled a design
+ barevný displej TFT
+ 40hlasé vyzvánění
+ organizační funkce

- absence Javy a MMS
- SMS s diakritikou (včetně T9)
- chybějící třípásmový provoz
- neprogramovatelný kurzor

Internetové odkazy

  • www.samsung.cz: web českého distributora telefonů Samsung, společnosti Kiboon Mobile. Jsou zde základní informace o nabízených telefonech, přehled servisů a distributorů, můžete si stáhnout vyzváněcí melodie a několik programů pro telefony Samsung.
  • www.samsungmobile.com: centrální web Samsungu věnovaný mobilním telefonům. Jsou zde podrobnější informace o všech modelech, ke kterým lze stáhnout software nebo manuál. Po zaregistrování lze z wapové adresy wap.samsungmobile.com stahovat vyzváněcí melodie, obrázky a hry, českému uživateli je ale část těchto služeb nepřístupná.

Telefon zapůjčil

Kiboon Mobile
web: www.kiboon.cz
telefon: 221 033 098

Témata článku: Samsung, , , Samsung S300, Samsung S300m, Samsung S500, Samostatné menu, Sam, Světýlko, Softwarová záležitost, Velký, Tiché vyzvánění, Důležitý prvek, Velký test, Nový týden, Česká diakritika, Test, Malá ochutnávka, Osobní hands-free, Herní vyžití, Samsun, Poslední číslo,