Sankcemi to neskončilo. Americká vláda zakázala dovoz zařízení Huawei a ZTE do USA

Američané mají na některé čínské firmy doslova spadeno. Už tři roky jsou v platnosti sankce zakazující prodej amerických technologií nebo patentů vybraným čínským společnostem, nyní Bidenova administrativa přitápí pod kotlem. Vláda zakázala dovoz nových modelů telekomunikačních zařízení od pěti čínských firem – mezi jinými i Huawei a ZTE.

Vláda se řídila doporučením americké Federální komise pro telekomunikace (FCC), která označila zařízení uvedených značek za nepřijatelné riziko pro americkou národní bezpečnost. Embargo se má týkat zejména telefonů, bezpečnostních kamer, routerů a dalšího souvisejícího IT příslušenství. Podle agentury Reuters Huawei odmítlo rozhodnutí komentovat, nevyjádřilo se ani ZTE.

Vláda podpoří vyřazení rizikových zařízení

Obě firmy se z amerického trhu koncových zařízení prakticky stáhly už dávno před zavedením sankcí v roce 2019, Američané na ně totiž měli v souvislosti s potenciálním rizikem technologií dodávaných do mobilních sítí operátorů spadeno už mnohem dříve.

Klepněte pro větší obrázek
Poslední smartphone Huawei uvedený na americký trh byl Mate 10 Pro. Firma ho prezentovala na začátku roku 2018 na veletrhu CES

A tak se posledním prodávaným smartphonem Huawei na americkém trhu stal Huawei Mate 10 Pro z roku 2017. ZTE vydrželo v prodeji o něco déle v zastoupení levných smartphonů v předplacených sadách, prodávaných převážně u menších virtuálních operátorů.

Jmenované čínské firmy nicméně vyrábějí i mnoho dalších produktů a technologií, mimo jiné jsou dodavatelé vybavení pro mobilní i internetové podnikové sítě. Zákaz dovozu tak směřuje zejména na podnikový sektor, v rámci kterého dosud mohli zařízení těchto značek dovážet externí dodavatelé, a týká se nově uváděných typů zařízení, která ještě nemají pro používání v USA udělené povolení. Žádná další zařízení už ho nedostanou a FCC ani nevyloučil, že by mohl přehodnotit i dříve vydaná rozhodnutí pro starší zařízení.

Americkým firmám, které ve svých sítích a IT vybavení používají zařízení od Huawei nebo ZTE, zpřístupní vláda dotační program, v rámci kterého budou moci tyto subjekty žádat o finanční náhrady za vyřazení rizikového příslušenství a nahrazení jinými, „povolenými“ značkami.

Spojené státy poukazují zejména na provázanost společnosti Huawei, která nemá transparentní vlastnickou strukturu, s čínskou vládou a varují před možnou špionáží nebo sabotáží. Kromě Huawei a ZTE se nově vydaný zákaz týká ještě společností Hytera Communications, Hangzhou Hikvision Digital Technology a Dahua Technology. Naopak společnost Honor, o jejímž pokračujícím skrytém napojení na Huawei se spekuluje, na seznamu není.

Diskuze (13) Další článek: Recenze mobilu Sony Xperia 5 IV. Povedený skoro kompakt, který trpí na horečky

Témata článku: Huawei, ZTE, , , , , , , , , Sankce, Biden, Reuters, Zařízení, FCC, Vláda, Čínská vláda, Mat, Dovoz, Provázanost