Satelitní lokalizace už dávno není jen GPS. Konkurence roste na všech frontách

Své satelitní systémy pro určování polohy vyvíjejí Čína, Japonsko, Velká Británie, Rusko i Evropská unie. Aktuální situaci se věnovat server TechCrunch. Současný stav je změnou především pro USA, které měly díky GPS prakticky monopol. Původně byl tento systém určen pro vojenské účely, nicméně roku 2000 byl (odstraněním umělé chyby) otevřen široké veřejnosti.

Americké GPS otevřelo svět satelitní navigace

Od té doby soustavně roste počet zařízení, která GPS využívají. Mluvíme především o navigacích, mobilních telefonech, tabletech, ale i řadě dalších gadgetů, schopných zjistit a dále pracovat s údaji o své pozici.

Celé to však má jedno podstatné „ale“. Systém GPS provozuje Ministerstvo obrany Spojených států amerických (Pentagon), které s ním teoreticky může provádět, co uzná za vhodné. Právě tato závislost na jediném poskytovateli vedla další země k vývoji vlastního řešení.

Technologie postavená na satelitech vyžaduje příslušnou infrastrukturu, tedy primárně je nutné vynést na oběžné dráhy družice. To rozhodně není levná záležitost, proto je většina alternativních systémů víceméně teprve v počátcích, nebo v omezeném provozu.

Velmoci budují alternativy

Jedinou globálně fungující alternativou GPS je v současnosti ruský GLONASS (Globalnaja navigacionnaja sputnikovaja sistěma). O své vlastní řešení ale usiluje celá řada dalších zemí. Motivací je nezávislost na americkém systému a ekonomické výhody. Jedním ze silných hráčů je Čína, která od roku 2000 rozvíjí satelitní systém BeiDou. Vývoj probíhá pomalu a v současnosti se zaměřuje hlavně na poskytování služeb v Asii.

Číňané však míří dál. Usilují o zrychlení vypouštění nových družic a hodlají poskytovat poziční služby po celém světě. Dle Financial Times vypustila Čína v tomto roce celkem jedenáct satelitů, které tvoří téměř polovinu celé sítě. Do roku 2020 má přibýt dalších dvanáct.

Čína se však neangažuje pouze na oběžné dráze, ale i na Zemi. Po lokálních výrobcích chytrých telefonů vyžaduje, aby jejich zařízení obsahovala čipy s podporou tohoto systému. I proto dnes většina mobilů nejen čínských značek podporuje kromě GPS také Beidou a ruský GLONASS.

Další země mají těžší pozici

Významní hráči v segmentu mobilních zařízení, jako jsou Google a Apple, nyní stojí před otázkou: jaké systémy pro zjišťování polohy by měly jejich mobily podporovat? Například iPhony se pyšní tím, že po celé planetě dostává zákazník zařízení s identickým hardwarem. Nyní stojí na rozcestí, kdy se výrobce musí rozhodnout, zda poskytne samostatnou verzi pro čínský trh s podporou Beidou, nebo implementuje tuto podporu globálně a bude riskovat srážku s americkými bezpečnostními úřady.

Vesmírný program jako jednu z národních priorit odstartovalo i Japonsko. Klíčovým prvkem je vybudování polohovacího systému. Satelitní systém Quasi-Zenith má rozpočet 120 miliard japonských jenů (asi 25 miliard korun) a jeho primárním cílem je pokrytí „země vycházejícího slunce“.

Zásadní překážkou většího rozšíření japonského systému je vysoká cena přijímačů. Mitsubishi Electric začal prodávat přijímače s přesností několika centimetrů, jejichž ceny se pohybují v řádu milionů jenů. Ač by se tak precizní určení pozice hodilo například v segmentu autonomních vozidel, zatím je z hlediska nákladů nepoužitelné.

Ostatní spíše paběrkují

Vlastní systém chce také Indie. V rámci lepšího pokrytí subkontinentu bylo vypuštěno sedm družic systému IRNSS. Již nějaký čas se také mluví o tom, že kvůli Brexitu bude muset Velká Británie místo evropského Galilea odstartovat vlastní projekt. A když už je řeč o Galileu, zatím poslední zprávy tvrdí, že plně funkční bude v roce 2019.

Pokud to shrneme, můžeme konstatovat, že místo jednoho satelitního polohového systému GPS jich dnes máme sedm. Zásadní roli však bude hrát ekonomická otázka. Zatímco čínští výrobci hardwaru implementují podporu GLONASSu a Beidou, neboť náklady rozpustí mezi miliardu potenciálních zákazníků, v případě Japonska s desetinovou populací bude cena klesat pomaleji. Ve Velké Británii bude situace ještě napínavější.

Teoreticky se časem dočkáme jednoho čipu, který bude podporovat všechny významné satelitní systémy. Zde ale mohou narazit zejména výrobci prodávající své produkty na území USA. Podpora čínských a ruských technologií by mohla být v rozporu s americkými zákony o bezpečnosti. Bude jistě zajímavé sledovat, jak se situace v tomto bouřlivě se rozvíjejícím segmentu bude vyvíjet.

Diskuze (10) Další článek: Google Fit dostane měsíční výzvy aby vám pomohl splnit novoroční předsevzetí

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , Systém, Alternativní systém, Vysoká cena, Mobilní zařízení, Čínský trh, GLONASS, Potenciální zákazník, Vesmírný program, Klíčový prvek, Významný hráč, Lokalizace, Celá síť,