Qualcomm dostane satelitní komunikaci do Androidů. V první vlně se bude týkat šesti značek

  • Qualcomm spojil síly s firmou Iridium, a vyšlápl si na Apple
  • Na světě je satelitní komunikace určená pro high-end Androidy
  • Textová komunikace bude obousměrná, a nejen nouzová...

Oživeno: Služba Snapdragon Satellite byla oznámena na letošním veletrhu CES v Las Vegas, ovšem až na barcelonském MWC jsme se dozvěděli, kteří z výrobců chtějí službu aktivně využívat. Na telefonech s podporou satelitní konektivity od Qualcommu pracují značky Honor, Motorola, Nothing, Oppo, Vivo a Xiaomi.

Klepněte pro větší obrázek
Satelitní konektivitu ve svých telefonech brzy nabídne minimálně šest mobilních značek, využije stávající řešení od Qualcommu. Síť se však celosvětově rozběhne až ve druhé polovině roku

Služba bude mít globální pokrytí, a navíc nebude určena jen pro ty nejvýkonnější stroje. Qualcomm počítá s tím, že ji budou podporovat 5G modemy určené pro „čtyřkové“ až „osmičkové“ Snapdragony. Ale až časem. Je zřejmé, že aktuálně je prioritou nejvýkonnější Snapdragon 8 Gen 2, a postupem čase se satelitní konektivita začne „propadat“ o něco níže. Podpora satelitní konektivity se má navíc výhledově rozšířit i do oblasti notebooků, automobilového průmyslu a segmentu IoT. Detaily služby Snapdragon Satellite si můžete přečíst níže v článku.

Zdroj: Qualcomm


Původní článek vyšel 5. ledna s následujícím nadpisem:

Qualcomm dostane oboustrannou satelitní komunikaci do Androidů. Už nepůjde jen o nouzové zprávy

Polovodičový gigant Qualcomm na veletrhu CES představil službu Snapdragon Satellite, která je přímou konkurencí pro nouzovou satelitní komunikaci od Applu. Jenže, zatímco u iPhonů probíhá komunikace jedním směrem, tj. ze smartphonu na satelit, u Qualcommu se bavíme o službě zajišťující obousměrnou komunikaci. Potřebný hardware dodá firma Iridium, která má na nízké oběžné dráze 66 satelitů tvořící globální komunikační síť Constellation. 

A zatímco u Applu je podpora pouze u modelů řady iPhone 14, Qualcomm počítá s tím, že bude jeho služba k dispozici u high-end Android smartphonů napříč celým spektrem výrobců. Snadragon Satellite je primárně navržena pro telefony s čipsetem Snapdragon 8 Gen 2, které se na trhu objeví ve druhé polovině letošního roku. V úvodu bude fungovat jen ve vybraných regionech, postupně by však měla nabýt globálního charakteru.

Klepněte pro větší obrázek
Propojení telefonu a satelitu má být jen otázkou několika vteřin, stačí na něj telefonem jen správně „zamířit“

Samotné načasování startu však zřejmě vylučuje chystanou řadu Galaxy S23 od Samsungu. Ta má být oznámena v únoru, a již dříve prosáklo na veřejnost, že mají jihokorejci nabídnout svou vlastní satelitní službu určenou jen zařízením Galaxy. Jenže i u ní se hovořilo o firmě Iridium. Je tedy možné, že i Samsungy nakonec využijí službu Qualcomm Satellite, jenže až půlročním zpožděním. Snapdragon Satellite má být v budoucnu k dispozici i pro notebooky, tablety nebo chytrá auta. Už ze startu se k podpoře této služby přidává i Garmin.

Nejen pro nouzové účely

Tím největším přínosem služby je však to, že má přesah za hranice základní nouzové komunikace. Přes satelity totiž bude fungovat obousměrná komunikace, takže z mobilu přes „satelitní síť“ odešlete nebo přijmete textovou zprávu. A to třeba na dovolené v odlehlých a zapadlých končinách, kde chybí pokrytí klasickým GSM signálem. Nemusí se přitom jednat o zprávu v nouzi, ale jen o běžnou „textovku“ z dovolené.

Komunikace bude probíhat ve spektru L Band, které odpovídá frekvenčnímu rozsahu 1 616 - 1 626,5 MHz. Součástí služby Snapdragon Satellite budou i satelitní 5G sítě NTN (Non-Terrestrial Networks), a  tohned, jakmile budou tyto služby k dispozici.

Klepněte pro větší obrázek
Po spojení se satelitem začíná minutová kontrola přijatých zpráv, zde je možné vidět přijatou textovku jako odpověď na dříve odeslanou „satelitní SMS“

Veškeré dostupné informace ke službě jsou však zatím velmi omezené. Qualcomm zatím ani neoznámilsvou cenovou politiku. Budou tyto služby po omezený čas zdarma jako u Applu, nebo se bude jednat o samostatně placenou službu. Bude se účtovat za odeslané a přijaté zprávy, nebo měsíčním paušálem? A pokud platí to poslední, kolik to vlastně všechno bude stát? A zaplatí to výrobce smartphonu, jemuž budete platit paušální poplatky, nebo vy sami napřímo?

Níže v článku se můžete podívat na produktové video, na němž je vidět, jak bude služba v reálu fungovat. Na videu si můžeme všimnout telefonu od Samsungu (zřejmě testovací model řady Galaxy S22), na němž je vidět ukázková komunikace při odeslání a doručení zprávy. Na jednotlivé okomentované kroky satelitní komunikace se můžete podívat v galerii tohoto článku.

Ukázky služby Snapdragon Satellite v praxi:

Diskuze (9) Další článek: V Česku by ohrozilo monopol Samsungu. Véčko Oppo má velký vnější displej, zatím ho ale plně nevyužívá

Témata článku: Samsung, , , , , , , , , , , , , Las Vegas, NTN, Telefon, Satelitní komunikace, GSM, L Band, Komunikace, Qualcomm Satellite, Načasování,