Scanner v mobilu? Doporučili jste nejlepší aplikace

Rozpoznání textu, skenování, převod papírové vizitky na elektronický kontakt, načítání QR kódu. To vše lze zvládnout s mobilem a specializovanými aplikacemi.

Fotoaparát, který je prakticky na každém moderním mobilním telefonu, nemusíte využívat pouze na pořizování snímků. Se správným systémem a vhodnou aplikací se z čočky fotoaparátu stává bystré oko chytrého telefonu. Za pomoci našich čtenářů diskutujících na fóru Mobilmanie jsme pro vás sestavili několik tipů pro aplikace přeměňující mobilní telefon ve scanner.
 

Windows Phone nativně i s pomocí

Používáte-li telefony se systémem Windows Phone, pak mnoho užitečných skenovacích funkcí zvládnete bez aplikace třetí strany. Stačí jen stisknout ikonku pro vyhledávání, odkaz na vizuální prohledávání a hned máte možnost načíst čárový kód, QR kód, MS tagy, knihy, CD, DVD, skenovat text, který bude digitalizován a lze s ním dále pracovat atd.

Ovšem diskutující s přezdívkou mimonaut doporučuje aplikaci Handyscan, která je k dispozici v základní verzi zdarma a za pokročilejší a funkčně vybavenější musíte nějaký ten peníz pustit. Sám vyzdvihuje vlastnosti typu možnosti naklápění skenu, exportu do cloudu či pdf, české lokalizace, rychlého a pohodlného ovládání, barevné korekce či dopisování textu a dokreslování grafiky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Jako nedostatek vnímá chybějící rozpoznávání znaků (OCR). Naopak zajímavé obsažené funkce, které avizují samotní autoři aplikace, jsou vytvoření koláží z naskenovaných obrazů či elektronické podpisy dokumentů naskenovaným podpisem.

CamScanner, jasný favorit pro Android a iOS

Na fóru byl nejvíce zmiňován nástroj pro skenování dokumentů dostupný pro systémy Android a iOS s názvem CamScanner. Je vhodný pro načítání účtenek, poznámek, pozvánek, vizitek či jakýchkoli jiných papírových dokumentů. Bez problému si poradí s vícestránkovými dokumenty, jejich převodem do PDF, automatickým ořezem či dávkovým skenem.

Samozřejmě také zvládá vytváření poznámek, OCR technologii pro vyhledávání v textu, zaheslování citlivých dat, zálohování i sdílení s dalšími uživateli. Přestože je k dispozici bezplatná verze aplikace, ta obsahuje reklamu, vodoznak ve skenech a omezení cloudových služeb. Vyplatí se tak investovat 99 Kč do plné verze.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Aplikaci CamScanner si chválí čtenář bojkas, který vyzdvihuje funkci pro vyčištění skenu, takže dokument vypadá jako z klasické kopírky. Iqlogic zase pochvaluje výborný postprocessing, jednoduché ovládání a vlastní cloud.

Funkčně chudá nabídka pro BlackBerry

Platforma BlackBerry bývá tradičně pozadu, co se týče množství aplikací a jejich výběru. V případě skenovacích nástrojů to platí bohužel dvojnásobně. Pro základní skenování dokumentů, vytvoření PDF a jejich odeslání (nasdílení) lze využít aplikaci s jednoduchým názvem PDF Scanner.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
PDF Scanner

Jedná se ovšem pouze o jednoduchý nástroj, který se funkčně příliš neliší od základního fotoaparátu. Jeho jedinou přidanou hodnotou je tvorba dokumentu i z více fotek. V případě, že potřebujete načíst čárový či QR kód, je dobrou variantou program NeoReader.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ukázka aplikace NeoReader

Jeho hlavní výhodou oproti další konkurenci na BlackBerry je, že není úzce specializovaný pouze na jeden druh kódu. Není tak třeba instalovat více různých aplikací, vystačíte si pouze s jediným, funkčně obstojným nástrojem.

Diskuze (1) Další článek: Naučte svou Lumii vařit vajíčka a jiné triky

Témata článku: Blackberry, , , , , , Jednoduché ovládání, Nejlepší aplikace, Základní fotoaparát, Jednoduchý nástroj, MOBI, Moderní mobil, Vodoznak, Aplikace, CamScanner, Pohodlné ovládání, Papírový dokument, Scan, Mobil, Mimoň,