Šéf AVG: „Uživatelé smartphonů jsou v ohrožení“

Podle generálního ředitele AVG Technologies přináší smartphony mnoho bezpečnostních rizik a uživatelé hackerům přístup k cenným informacím ulehčují.

„Uživatele musíme vzdělávat a chránit,“ říká J. R. Smith, generální ředitel společnosti AVG Technologies, která byla před dvaceti lety založena v Brně.

  • Před půl rokem firma AVG otevřela nové výzkumné centrum v Brně. Povězte mi o něm něco více…

Máme inženýry v Silicon Valley, Atlantě nebo v Číně, ale centrum našeho byznysu se nachází v Brně. Měli jsme tam dvě různé kancelářské budovy, a tak jsme si řekli, pojďme vytvořit pracovní prostředí na světové úrovni, kde si budou zaměstnanci blíž, a rozhodli jsme se spojit je do jedné.


1-16_2_7x_smith_avg.jpg

J. R. Smith (47)

Před působením v AVG založil několik společností, například britského virtuálního operátora Dot Mobile nebo holandskou firmu TSG (Telecomm Solutions Group). Ještě předtím působil šest let na různých pozicích v americké pobočce T-Mobile. Smith je ženatý, má dvě děti a nyní žije v Praze. Mezi jeho koníčky patří hudba.


  • Čím je nová budova specifická?

Budova má čtyři patra a každé je laděno do jiného tématu. Jedno podlaží je stylizováno jako pláž, druhé do pohodového „lounge“ stylu. Kromě toho je součástí komplexu dětská školka a mnoho odpočinkových zón s pohodlnými gauči. Všude je hodně světla díky velkému počtu oken, v budově se nenachází žádné uzavřené kanceláře. Inženýři tak sedí pohromadě ve dvacetičlenné skupině a pracují dohromady, jiný tým je zase třeba jen pětičlenný. Na patře se tedy nenachází jeden rozlehlý „open-space“, ale více podobných menších prostor. Atmosféra na tomto pracovišti je podobná té v laboratořích Googlu, zaměstnancům to umožňuje posílit jejich kreativitu. Mají k dispozici i veřejnou telefonní budku, ze které si mohou zavolat. Chceme, aby se zaměstnanci cítili odpočatě, a proto někdy mohou přijít pozdě nebo si upraví pracovní dobu.

  • Kolik zaměstnanců v novém centru pracuje?

Kolem čtyř set. Jsou to programátoři, zaměstnanci virové laboratoře, pracovníci zákaznického servisu nebo inženýři starající se o rozvoj infrastruktury či spravující databáze, další se starají například o prodej licencí.

Článek vyšel na E15.cz 
scr 2011_03_25 15_28_24.png
  • Proč si společnost vybrala Brno a Českou republiku?

Společnost AVG byla založena v roce 1991 v České republice, což nelze v žádném případě opomenout. Vyrostli jsme zde a věříme, že právě zde nalezneme mnoho skvělých softwarových inženýrů. Přestože máme více než 110 milionů uživatelů na světě, Česká republika byla vždy naším domovem.

  • Prozradíte hodnotu investice do nového centra?

Byly to miliony amerických dolarů.

  • Nedávno jste pohltili společnost DroidSecurity, která vyvíjí bezpečnostní řešení pro mobilní zařízení na platformě Android. Proč?

Hodně věcí se v posledních letech mění, na trh přicházejí nové typy zařízení a je po nich stále větší poptávka. To, co jste dříve mohl dělat pouze na klasickém počítači, nyní můžete dělat prostřednictvím chytrých mobilních telefonů a tabletů. To s sebou přináší řadu bezpečnostních rizik a uživatelská poptávka po ochraně proti tomu prostupuje napříč platformami. Úkolem AVG je tuto poptávku pokrýt.

  • Mluvíte o řadě rizik, můžete být konkrétnější?

Za prvé, změnila se velikost zařízení, a za druhé, úroveň zabezpečení mobilního přenosu dat se snížila, naopak kapacita sítí závratně narostla - každý dnes může být všude on-line. Kromě toho se změnilo i chování lidí. Na uživatele nečekají hrozby pouze v podobě malware (počítačové viry, trojské koně a nelegální sledovací a reklamní programy - pozn. red.) či v podobě spamu (nevyžádaná elektronická pošta - pozn. red.). Jiný problém totiž nastává v případě, kdy svoje přenosné zařízení ztratíte. Náš software vám umožní lokalizovat ho, zablokovat nebo si na dálku zazálohovat data. Obor IT se nyní zaměřuje na chytré mobily a ještě více na tablety, a bezpečnostní firmy nemohly zůstat stranou.

  • Na téma bezpečnosti mobilních zařízení jste právě dokončili vlastní průzkum. K čemu jste dospěli?

Náš výzkum měl za úkol více pochopit přístup lidí k moderním mobilním technologiím. Zároveň bychom rádi zjistili, jaké produkty na trhu chybí. Z průzkumu vyplynulo, že více než 90 procent lidí netuší, že přes jejich chytré mobily mohou být odesílány informace o jejich finančních transakcích, přitom 70 procent lidí uvedlo, že mají zkušenosti s nákupy přes mobil. Třetina uživatelů skladuje data o svých platebních kartách v mobilu - na druhé straně 80 procent lidí nechrání své přístroje heslem. Sice je to nepohodlné, ale při ztrátě zařízení to přinese mnoho nepříjemných problémů. Dále 90 procent lidí neví, že jejich mobilní zařízení může být napadeno škodlivým softwarem. A konečně, naprostá většina lidí vůbec nekontroluje účty za telefon. Z toho plyne, že je nutné uživatele vzdělávat a chránit.

  • Máte konkrétnější data o tom, jak velké nebezpečí v prostoru mobilní komunikace na uživatele číhá?

Ochrana mobilních zařízení je opravdu důležitá. AVG denně zkontroluje 200 milionů SMS zpráv, a z toho je 100 tisíc infikovaných škodlivými programy. Moji zaměstnanci denně zkontrolují také téměř pět milionů aplikací, které si uživatelé instalují do mobilních zařízení. Deset tisíc z nich je infikovaných.

  • Jaké jsou vaše výsledky na poli mobilní bezpečnosti?

V říjnu 2010 naše volně dostupná aplikace zabezpečení mobilních telefonů DroidSecurity Antivirus Free překonala šest milionů stažení, a tím se stala jednou z nejoblíbenějších aplikací na platformě Android.

  • E15: Na kolik AVG transakce s DroidSecurity přišla?

Za DroidSecurity jsme zaplatili v řádu milionů amerických dolarů, konkrétní čísla našich obchodních transakcí nezveřejňujeme.

  • Plánujete v tomto roce nějaké další akvizice?

Ano, několik málo jich plánujeme. Poohlížíme se zejména po alternativních platformách, které nám přinesou další zisky.

  • Jaké platformy nyní pokrýváte?

AVG nabízí bezpečnostní řešení pro telefony, tablety, televizní boxy a jakoukoli jinou mobilní platformu využívající Android. Mimo to má AVG ve svém portfoliu zabezpečení pro Linux, Mac a Windows.

  • Bezpečnostní firmy se nyní zaměřují na chytré mobily a tablety. Jaká je budoucnost? Zaměří se firmy na chytré televize s připojením na internet?

Ano, na trh míří celá řada nových zařízení. Otázka ale nespočívá v typech těchto zařízení, důležité je, na jaké platformě, tedy operačním systému, tato zařízení běží. Google TV tady už máme, na řadu ale přijdou i ledničky nebo automobily s přístupem na internetovou síť. Další zařízení v domácnosti jsou na internet připojené už nyní, například herní konzole jako Nintendo Gameboy a Wii, tablety iPad nebo multimediální přehrávače jako Apple iPod. Bezpečnostní rizika mohou přijít skrze všechny typy těchto zařízení a náš byznys se na to musí zaměřit.

  • V současné době máme dvě progresivní platformy: Android od Googlu a iOS od Applu. Jaká z nich podle vás v budoucnu zvítězí?

Zatímco platforma Applu je velice uzavřená, Google vsadil naopak na otevřenou platformu typu „open-source“. Spolupracuje s ním mnoho různých výrobců, kteří vyrábějí různé produkty. Apple sice může mít skvělý tržní podíl, ale myslím, že schopnost Androidu pokrýt větší část produktového portfolia nakonec pomůže k jeho vítězství.

  • Vraťme se ještě krátce ke klasickým počítačům. Je bezpečnější klasické PC na bázi Windows nebo počítače typu Mac od Applu?

Jak jsem již uvedl, platforma Applu je všeobecně oproti ostatním více uzavřená, proto je složitější probourat její ochranu. Přesto existují hackeři, kteří se na operační systém Applu zaměřují. Většina z nich ale upřednostňuje platformu Windows, protože ta oplývá několikanásobně vyšší uživatelskou základnou.

  • Nejvíce ceněná jsou samozřejmě firemní data. Spatřujete nějaký rozdíl mezi úrovní zabezpečení tuzemských a zahraničních společností?

Nedomnívám se, že by měla vliv geografická poloha. Podle mých zkušeností záleží spíše na typu dané organizace: jestli jde například o banku nebo malou firmu. Rozhoduje také to, kdo se o ochranu dané sítě stará. Dám vám jeden příklad. Na počítačové síti jedné firmy jsme našli 119 škodlivých programů, tato společnost přitom nějaký bezpečnostní software vlastnila. Jejich úroveň zabezpečení ale byla poměrně nízká. Je to opravdu otázka dané organizace. Velká společnost se o svoje data vždy snaží dobře postarat.

  • Právě na trh uvádíte novou službu LiveKive. O co přesně jde?

LiveKive je nová cesta, jak zabezpečit data zákazníků. Je to vlastně bezplatné úložiště dat založené na technologii „cloud“, kde využíváme našich zkušeností v oboru bezpečnostních technologií. Na jedné straně jsou data chráněna, na druhé straně je možné je sdílet s dalšími uživateli. Tato data je také možné synchronizovat mezi různými typy zařízení.

  • Předpokládám, že tedy souhlasíte s názorem, že cloud (data uložená na síti - pozn. red.) je budoucností IT…?

Určitě. Mnoho uživatelů s cloudem pracuje už nyní. Když se podíváte do naší uživatelské databáze, zjistíte, že méně než 20 procent uživatelů používá nainstalovaného poštovního klienta Microsoft Outlook. Ostatní využívají cloudových služeb, jako je třeba Gmail od Googlu nebo Windows Live Hotmail od Microsoftu. Když cestuji, mám s sebou tablet, a všude chci být on-line a mít k dispozici svoje dokumenty. Cloud se stane celosvětovým hard diskem.

  • Jakých hospodářských výsledků společnost AVG dosáhla v roce 2010?

Rosteme zhruba třikrát až čtyřikrát rychleji, než je průměr v segmentu našeho podnikání. Příjmy AVG rostou progresivně za poslední čtyři roky, v roce 2010 se meziročně zvýšily o 30 procent. Naše marže přitom rostly rychleji než příjmy, a naše ziskovost je dvakrát větší než u konkurentů. A to nabízíme software zdarma.

  • Do podnikání firem přitom zasáhla hospodářská krize. Jak se dotkla bezpečnostního byznysu?

Domnívám se, že krize tento byznys ze spotřebitelské strany příliš nezasáhla, protože spotřebitelům nabízíme software zdarma, jak jsem již řekl. Určité změny vnímáme na poli malého a středního podnikání, kde někteří zákazníci přešli ze tříletých licencí na jednoleté.

  • Je krize z vašeho pohledu pryč?

Není, stačí se podívat na Blízký východ a všechno, co se o tom neustále píše. Podívejme se na Řecko, teď Portugalsko… Věci se pomalu lepší, ale pořád musíme být opatrní v investicích a plánování.

  • Jaké nové produkty AVG přinese na trh pro nejbližší období?

Nerad říkám věci dopředu, ale v srpnu nebo září představíme novou verzi antivirového softwar AVG 2012, kde se objeví vylepšení v rychlosti nebo údržby systému. Další produkty přineseme pro mobilní zařízení. Kromě toho zrovna uvádíme na trh nový produkt Family Safety, který se stará o bezpečnost dětí ve virtuálním prostředí. Služba zatím není lokalizována do češtiny.

Diskuze (23) Další článek: Chrome OS se blíží, unikly konfigurace prvních zařízení

Témata článku: , , Výzkumné centrum, Nejbližší období, Nová cesta, Firemní data, SMA, Bezpečnost dětí, Nepříjemný problém, Atmosféra, Uživatelé, Mobilní bezpečnost, Škodlivý program, Ohrožení, Hard disk, Uživatel smartphonů, Mobilní přenos, Zahraniční společnost, Uživatelské data, Přenosné zařízení, Šéf, AVG, Dostupná aplikace, Gameboy, Elektronická pošta