Šéfka ČTÚ Továrková skončí. Nahradí ji Marek Ebert. Dalším radním bude člověk, který hájil zájmy operátorů

Na Českém telekomunikačním úřadu (ČTÚ) dojde v následujícím období k velkým změnám. Post šéfky úřadu opustí po třech letech Hana Továrková, kterou do funkce jmenovala předchozí Babišova vláda. Současný ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela nebyl s prací Továrkové dlouhodobě spojen, nakonec ale nepřikročil k jejímu odvolání a nechá jí doběhnout tříletý mandát.

Novým předsedou Rady ČTÚ se stane dosavadní radní Marek Ebert, který předsednické křeslo převezme od 1. února 2023. Současně vláda na návrh ministra Síkely jmenovala chybějícího pátého člena rady, kterým se stane bývalý prezident operátorské Asociace provozovatelů mobilních sítí (APMS) Jiří Šuchman.

Klepněte pro větší obrázek
Marek Ebert pracuje pro ČTÚ na různých pozicích už 30 let. Od února se stane předsedou Rady ČTÚ

„Odbornost Marka Eberta je pro mě zárukou, že Český telekomunikační úřad bude odborně řízen a získá zpět respekt dotčených subjektů a zahraničních partnerů. Současně bude transparentně prosazovat zájmy České republiky vůči regulovaným subjektům,“ říká ministr Síkela. Nový předseda by se podle ministerstva měl zaměřit hlavně na špatný příjem DVB-T2 signálu, podpořit další rozšiřování vysokorychlostních sítí a také rozvoj konkurence.

Pátý radní nastoupí ještě v říjnu

Marek Ebert má v současnosti jako radní na ČTÚ na starost oblast regulace. Řadovým členem Rady ČTÚ byl jmenován k 1. dubnu 2020. Do té doby na úřadu působil na úřednické pozici jako ředitel sekce regulace. Ve funkci předsedy nahradí Hanu Továrkovou, jejíž tříletý mandát předsedkyně končí 31. ledna 2023. Jako řadová radní pak může pokračovat až do října 2024.

Doplnění rady na pět členů proběhne 24. října 2022. Novým radním se stane Jiří Šuchman, který od roku 2021 zasedá v Radě Českého rozhlasu a v letech 2014 až 2020 hájil zájmy operátorů v rámci jejich oborové organizace APMS. Ve výběrovém řízení do rady ČTÚ uspěl mezi 10 kandidáty.

Je pro mě klíčové, že na pozici radního bude expert, který má zkušenosti s reálným fungováním trhu. Chci zlepšit fungování Českého telekomunikačního úřadu a Jiří Šuchman bude součástí této změny,“ dodal Síkela.

Diskuze (34) Další článek: Google utlumí vývoj Asistenta, chce se více soustředit na telefony, tablety, sluchátka a hodinky

Témata článku: , , , , , , Rada, Bývalý prezident, Jiří Šuchman, Rada ČTÚ, Česká republika, Radní, Jozef Síkela, Operátor, Babiš, Šéfka, Nový předseda