Sekal se jim systém na starém iPhonu, tak zažalovali Apple. Vysoudili legrační odškodné

Apple se v minulosti potýkal s mnoha kauzami, které se mu nakonec vymstily a stály ho peníze. Nyní po mnoha letech konečně skončila kauza z roku 2015, kdy uživatelé hromadně žalovali Apple za zpomalování telefonů. Jednalo se tehdy konkrétně o iPhone 4S, který se ve zmíněném roce dočkal aktualizace iOS 9.

Klepněte pro větší obrázek
Apple vrátí 15 dolarům uživatelům, kteří na starém iPhonu 4S s iOS 9 pocítili výrazné zpomalení.

Update ale telefony výrazně zpomalil proti stavu před touto aktualizací. Apple tak byl obviněn z její falešné propagace, která tehdy paradoxně slibovala zlepšení výkonu telefonů. To se ale rozhodně netýkalo modelu 4S, který byl v té době tím nejstarším modelem, který nový systém obdržel. S ním si pak uživatelé stěžovali na pomalé reakce a další omezení.

Apple iPhone SE 2022 64GB Apple iPhone SE 2022 64GB
nabízí 57 obchodů za ceny od 9 250 Kč
Srovnat ceny na Živě

V New Yorku tehdy byla skupinou uživatelů podána hromadná žaloba, která po Applu žádala odškodnění uživatelů. Vzhledem k tomu, že se jednalo o veřejnou aktualizaci, kterou si tehdy nainstalovaly miliony uživatelů bude lidí postižených touto chybou určitě více. Nejsmutnější na celé kauze je to, že až nyní po dlouhých 7 letech dal soud uživatelům za pravdu a Apple bude muset uživatele kompenzovat.

Firma s rozsudkem souhlasila. Firma musí alokovat 20 milionů dolarů, ze kterých bude kompenzovat lidi, kteří nahlásí, že podobný problém zaznamanelií. Každý z nich získá od Applu 15 dolarů (cca 350 Kč). Je jasné, že už nepůjde ověřit, zda každý, kdo o peníze zažádá skutečně problémy pocítil. Žádost však bude prováděna pod potencionálním trestem křivé přísahy, což by se v případě odhalení podvodné žádosti nemuselo dotyčnému vyplatit. Pro uživatelé postižené touto chybou bude brzy vytvořen speciální web, kde budou moci o kompenzaci požádat.

Jak ovládat iPhone poklepáním na záda:

Zdroj: Macrumors (1, 2)

Diskuze (22) Další článek: Honor X8 sází na nízkou tloušťku a minimální rámečky okolo displeje. První kupující dostanou slevu

Když navštívíte internetový obchod přes náš katalog zboží, Živě za to může získat provizi. Službu Zboží Živě provozujeme ve spolupráci s Heureka.cz.

Témata článku: Apple, , , , , , , , Uživatelé, Macrumors, Telefon, Odškodné, Dolar, New York,