Selfie místo návštěvy lékaře? Zatím utopie, ale už teď můžete vyzkoušet diagnózu pomocí této aplikace

  • Kanadská firma vydala zajímavou mobilní aplikaci
  • Půlminutové selfie video ji stačí k získání informací o vašem zdraví
  • Aplikace je používána pro výzkumné účely, chybí ji certifikace FDA

Telemedicína se v posledních letech sice teprve pomalu rozjíždí v zámoří, ovšem v dlouhodobém horizontu má velké ambice k tomu, aby nahradila návštěvu lékaře. V současné době se sice můžete v USA s lékařem spojit na dálku, popsat symptomy a počkat na diagnózu, v budoucnu by ale mělo vše probíhat automatizovaně. Kanadský start-up Nuralogix totiž dokáže vyhodnotit více než 30 zdravotních parametrů jen podle půlminutového selfie videa. A můžete si to už dokonce i sami vyzkoušet.

Zejména v průběhu koronavirové pandemie lidé místo návštěvy lékařů jen do ordinace zavolali a popsali své problémy. A aplikace od firmy Nuralogix je jakousi nadstavbou. Stačí půlminutové snímání selfie, které je analyzováno mechanismem TOI (Transdermal Optical Imaging) využívajícím umělou inteligenci. Musíte však telefon držet pevně, nehýbat se a nemluvit. Ještě předtím je třeba do aplikace zadat váš věk, výšku, hmotnost a pohlaví, a přihlásit se přes Google účet nebo si vytvořit účet nový.

Klepněte pro větší obrázek
Mobilní aplikaci Anura Lite stačí k zjištění vašeho zdravotního stavu jen půlminutové selfie videa. Zde vidíte zachycení tepové frekvence v reálném čase

Už za chvíli aplikace vyhodnotí, jak na tom se svým zdravím jste. Jen z půlminutového selfie videa se dozvíte svůj srdeční tep, počet nádechů za minutu, variabilitu srdečního tepu, index psychického stresu, BMI, Body shape index, věk odhadovaný podle vzhledu kůže a také všeobecné wellness skóre. Vyzkoušet si to můžete i sami na sobě, stačí si stáhnout z Google Play nebo z App Storu aplikaci Anura Lite.

Zatím chybí potřebná certifikace

Ta sice nemá plnou funkčnost jako, uživatelsky zatím nedostupná, aplikace Anura, obě aplikace však zatím naráží na chybějící schválení americkým úřadem FDA. Právě to je u podobných aplikací největší problém. Je totiž třeba přesvědčit profesionály, že selfie video nahradí reálnou návštěvu lékaře. A s tím bude mít nejen tato aplikace dost velký problém.

Během MWC jsme přímo u firmy Nuralogix vyzkoušeli i plnou verzi, ke které je zatím omezený přístup. Oproti té bezplatné má zejména možnost měření krevního tlaku prostřednictvím stejného záznamu přední kamerou. Měřená osoba, v tomto případě Tomáš Holčík, měla za sebou celý den chození po výstavišti s pravidelným přísunem kávy a nepravidelným přísunem stravy. Očekávaný vyšší tlak tak sice Anura tipla správně, ale upřímně Tomáš svůj běžný tlak zná a očekával vyšší změřené hodnoty.

Klepněte pro větší obrázek
Jen plná verze vám změří i tlak. Ani zde nechybí upozornění jen pro výzkumné účely.

Zatímco měření tepu a jeho pravidelnosti je reálně možné, bezkontaktní měření tlaku je už trochu větší magie. Změřený tlak totiž dokážete rozhodit i na kalibrovaných měřících přístrojích jen třeba mluvením, ne úplně nataženou rukou nebo měřením mimo úroveň srdce. Zde tedy bude asi potřeba více ladění softwaru a přesvědčování regulačních úřadů.

Současná Lite verze je určena jen pro „výzkumné“ účely, při používání samotné aplikace musíte tento „detail“ hned několikrát potvrdit. Přímo v aplikaci se uvádí: „Jen pro výzkumné účely. Tyto hodnoty jsou jen odhady a nejsou náhradou ze hodnocení profesionálního zdravotníka. Informace jsou určeny pro zvýšení povědomí o všeobecném zdraví“. Pokud z ní tedy nebudete vyvozovat žádné závěry, můžete si aplikaci zkoušet a důkladně ji testovat, popř. umožnit zasílání anonymních dat, která pomohou s vylepšením a zpřesněním algoritmů.

Umělá inteligence v mobilu už hlídá i vaše zdraví:

Na webových stránkách firmy Nuralogix se můžete dopracovat i ke klinickým studiím a pokračujícím výzkumům, které se zaměřují na přesnost měřených dat. Vývojáře však čeká ještě dlouhá cesta...

Diskuze (4) Další článek: Zahrajte si dinosauří hru v prohlížeči Chrome. Ukrátí volný čas, když se náhodnou ocitnete offline

Témata článku: , , , , , , , , , DIA, BMI, Aplikace, Nuralogix, Lékař, Utopie, Návštěva, Diagnóza, Úřad FDA, Účel, App Store