Šest nových smartphonů se Symbianem

Na kongresu 3GSM ve francouzském Cannes bylo představeno šest nových mobilních telefonů s operačním systémem Symbian. Které značky je představily, co mají nové telefony společného a čím se naopak odlišují?
Kapitoly článku
V následujícím přehledu si ukážeme nové mobilní telefony s operačním systémem Symbian, které byly představeny na kongresu 3GSM v Cannes minulý týden. Přehled všech novinek najdete v tomto článku.

Sendo X2

Ačkoli se u nás telefony značky Sendo neprodávají, na evropském trhu se jedná o vcelku silného hráče. Vody se kolem této firmy rozvířily především díky známému chytrému telefonu Sendo X, který měl původně pracovat s operačním systémem Microsoft Mobile. Nakonec se však Sendo rozhodlo pro Symbian Series 60, který modelu X jedině prospěl. Svůj úspěch má ale již delší dobu za sebou, především díky pozdnímu uvedení na trh a velké konkurenci. Toho si ale byli vývojáři u Senda vědomi a představili tak světu nástupce s označením X2. Novinka zaujme svoji kompaktní velikostí a především nízkou váhou 95 g, která jej činí nejlehčím přístrojem mezi Symbianovými telefony.

Klepněte pro větší obrázek

Sendo X2 je oproti svému předchůdci zaměřeno více na hudby chtivé uživatele, pro které má připravenu odporu MP3, AAC a AAC+ formátů. Poslouchat hudbu můžete buďto přímo z hlasitého reproduktoru v telefonu nebo prostřednictvím přiložených sluchátek, které poslouží i jako osobní hands-free. V tiskové zprávě je zmínka i o velmi rychlém přístupu k uloženým skladbám v telefonu, jelikož přehrávač je implementován přímo do úvodní obrazovky Now!, což je obdoba Today u Windows Mobile. Na pravém boku přístroje jsou navíc umístěna tlačítka pro snadné ovládání vestavěného přehrávače.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Nejen pro své skladby máte 32 MB vnitřní paměti nebo paměťové karty miniSD s maximální kapacitou 1GB. Sendo X2 se tak stává zdatným konkurentem také MP3 přehrávačů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Telefon má velký TFT displej s podporou 65 tisíc barev pracující v klasickém rozlišení pro series 60, tedy 176 × 208 pixelů. K propojení s PC vám poslouží USB kabel nebo Bluetooth. Infraport se pomalu ale jistě z telefonů vytrácí a Sendo X2 se k tomuto trendu připojilo. Zásadní vlastností je i vestavěný megapixelový fotoaparát, který kromě pořizování statických snímků dokáže natáčet i video. Co se týče datových a hlasových funkcí, X2 se nemá za co stydět. Jedná se o triální telefon a podporuje GPRS třídy 10, chybí však EDGE. Sendo X2 by mělo být podle předpokladů k dostání na evropských trzích již v létě tohoto roku.

Samsung D720

O velké překvapení se postaral asijský gigant Samsung. Tento výrobce se vždy klonil spíše k operačnímu systému od Microsoftu, nyní ale představil novinku postavenou na Symbianu Series 60. Samsung D720 svým designem nezapře svůj východní původ. Konstrukčně se jedná o velmi podobný přístroj, jako průkopnická Nokia 7650 – Samsung je tedy zástupcem telefonů s vysouvací klávesnicí. V zavřeném stavu máte k dispozici jen nejzákladnější funkční klávesy pro ovládání přístroje. Novinka má příjemné rozměry 99 × 47 × 22 mm a váhu 110g.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Přestože na fotografiích můžeme vidět logo UMTS, bude telefon pouze pro sítě GSM

Displej nového Samsungu je podporuje 256 tisíc barev a pracuje v rozlišení 176 × 208 pixelů. Díky podpoře tří pásem se s přístrojem dovoláte i mimo Evropu. Na cestách se vám může hodit i velmi propracovaná konektivita tohoto modelu – pro připojení k PC si lze zvolit USB, Bluetooth nebo IrDa port. K přenášení dat vzduchem je připraveno GPRS třídy 10, EDGE však opět chybí.

Multimedii je přístroj přímo nabit. Kromě možnosti přehrávání MP3,AAC nebo MPEG souborů nabídne například fotoaparát s rozlišením 1,3 MPx a 64MB paměť rozšířitelnou o karty MMC. Skladby ve formátu MP3 lze použít i jako vyzvánění v případě, že se vám nebude zamlouvat klasická 64hlasá polyfonie. Samsung D720 je velmi slibným modelem tohoto asijského výrobce, dostupnost se odhaduje na první čtvrtletí tohoto roku.

Panasonic X800

Není to tak dlouho, co jsme psali první recenzi na Panasonic X700. Tento velmi očekávaný chytrý telefon japonského výrobce k nám přišel ale s takovým zpožděním, že dříve než se stačil dostat do podvědomí širší masy uživatelů, byl představen jeho nástupce. Panasonic X800 se ale svému staršímu bráškovi ani trošku nepodobá – zatímco X700 bylo krásně kulaté a boubelaté véčko, X800 je jako z jiného kraje. Jeho ostře řezané křivky a velmi štíhlé tělo je společné pro všechny nové modely.

Panasonic X800 má rozměry 100 × 48 × 17 mm a váhu 99g, jedná se opět o triální telefon. Oproti svému předchůdci je vybaven dvěma barevnými displeji, přičemž vnitřní je aktivní TFT a pracuje v rozlišení 176 × 208 obrazových bodů; dostupné zdroje se zmiňují dokonce o podpoře 16 milionů barev a vynikajícím kontrastu. Oproti tomu jsou čtyři tisíce barev na vnějším displeji skutečně málo.

 

Novinka v podobě X800 se může pochlubit i megapixelovým fotoaparátem, který by tomuto stylovému telefonu s výměnnými kryty samozřejmě neměl chybět. V dalších vlastnostech se ostatním novinkám velmi blíží, stejně jako ony nabízí nejrychlejší GPRS a též nepodporuje EDGE. Telefon nabídne i podporu MP3, pro něž má připravenu vnitřní paměť prozatím neznáme kapacity nebo možnost rozšíření pomocí miniSD karet. Již v základu bude v přístroji nainstalován balíček QuickOffice sdružující mobilní verze programů Word, Excel a PowerPoint. Samozřejmostí je bezdrátová technologie Bluetooth a možnost připojení pomocí USB kabelu. IrDa je i u tohoto modelu věcí minulosti.


V druhé kapitole si představíme dvě novinky Nokie a jednu od Motoroly.
Kapitoly článku

Témata článku: Motorola, Nokia, Samsung, , , , Nokia 6680, Nokia 6681, Nokia 7650, Panasonic X700, Osobní hands-free, Pozdní uvedení, Kvadrat, Nov, SMA, Klasické rozlišení