Sharp GX 13: levné véčko s foťákem (velký test)

Začátkem února začal Eurotel prodávat za docela malé peníze véčko s barevným displejem, foťáčkem a vícehlasými melodiemi. Bude konkurencí Samsungům a Panasonicu GD 87?

Jen podle prvního znaku

Vadí mi ale, že v seznamu není možné vyhledávat podle více znaků, protože orientovat v pěti stech položkách není jednoduché. Rovněž není možné nastavit aktivní kryt, tj. že otevřením mobilu přijmete hovor, což je u véčka, které má vnější displej, škoda. Také nemůžete hovor odmítnout jinak než po otevření displeje, přitom manuál uvádí, že ano - stiskem obou bočních tlačítek zároveň. Je ale zvláštní, že zavřením displeje zavěsíte, případně odmítnete hovor.

K mobilu není zatím dodávána aplikace pro synchronizaci s Outlookem ani program pro práci se seznamem či textovkami, v základním balení najdete jen cédéčko pro nastavení připojení k internetu přes GPRS. Možná se ale časem nějaká aplikace objeví.

Zvonění a obrázky se ukládají do speciální složky Galerie, která se chová jako běžný souborový systém. Obrázky lze prohlížet, melodie přehrávat. Ukazatel stavu paměti je grafický, takže není přesně vidět, kolik místa zbývá, celkem by ale měl být v mobilu jeden megabajt. Sdílenou paměť lze využít i pro Java aplikace.

   
Menu, kde je uložena galerie. --- Seznam melodií a obrázků v galerii

   
Obrázky z mobilu: první je moje šílená maličkost z foťáku,
druhou fotku jsem si do mobilu stáhnul.

Zprávy jen česky

Textovky se na velké klávesnici a rozměrných tlačítkách píší velmi dobře, abyste udělali překlep, budete se muset hodně snažit. Editor je velmi rychlý, jen se mi zdálo, že ke konci zprávy se trošku zpomaluje, ale není to nic hrozného. Můžete psát dlouhé zprávy (až 1024 znaků), při psaní se text odpočítává, bohužel ale není vidět, do kolika zpráv se text rozdělí, vidíte jen počet napsaných znaků. Počet zpráv mobil oznámí až těsně před posláním.

   
Psaní a čtení zprávy --- Před posláním mobil oznámí,
kolik zpráv bude posláno

Při psaní pomáhá česká T9, jen mi vadí, že je česká a zpráva se posílá ve formátu unicode; do jedné zprávy se tak vejde jen 70 znaků. Pokud chcete psát standardní zprávy bez hacku a carek, musíte T9 vypnout. Jen mi vadí, když se na mobilu tak dobře píše, že nemá paměť na textovky. Pokud zaplníte SIM, máte smůlu a musíte mazat; mobil naštěstí umí mazat hromadně.

Je jasné, že když má Sharp foťáček, nebude mu chybět ani podpora MMS, které jsou v mobilu přednastavené od Eurotel. Nemusíte se tak otravovat se sháněním informací, jak vlastně nastavit MMS účet – přiznám se, že tento úkon na mobilech docela nesnáším. Do ememesek lze přidat jak vyfocenou fotografii, tak melodii. Právě MMS jsou jediným způsobem, jak dostat z mobilu fotografii, přes infra to bohužel nejde.

 
Menu zpráv

Fotíme

Stejně jako u Panasonicu GD 87 je oko fotoaparátu zabudováno na čelní straně a i zde je hned vedle malá ploška zrcátka. Díky tomu můžete fotit sami sebe a vidíte, co zhruba bude na obrázku. Při focení se celá plocha displeje změní v hledáček fotoaparátu, překreslování je ale docela pomalé, stejně jako u GD 87. Rozdíl proti Nokii 7650 je propastný, ta má překreslování nepoměrně svižnější.


Oko foťáčku a zrcátko

Fotí se stiskem prostřední klávesy, odezva je bohužel trošku pomalá, takže je vhodné hned po stisku klávesy neucuknout s mobilem, jinak vyfotíte něco zcela jiného, než jste plánovali. Foťák má možnost ztmavit a zesvětlit scénu, a to ve dvou krocích v obou směrech. Má i časovač, pokud jej nastavíte, fotka se vyfotí až deset sekund po stisku „spouště“. 

 
A fotíme...

 
Nastavení fotoaparátu

Kvalita fotografií není příliš dobrá, mobil nabízí tři rozlišení, 80 x 60, 120 x 160 a 288 x 352 bodů. Fotografie jsou trošku zubaté a neostré, nicméně kvalita mobilních foťáčků obecně není příliš dobrá, pro posílání MMS to však postačuje. Obrázky bohužel nedostanete z mobilu do počítače přes infra, což je docela škoda.

   

   
Několik fotografií, klikněte na náhledy.

Témata článku: Sharp, , , Nokia 7650, Sharp GX13, Siemens S55, Sony Ericsson P800, F +, Velký test, Test, Běžné provedení, Malá ploška, Foťák, Štěkání, Velký,