Sharp Zaurus: linuxový kapesní počítač s obrovským displejem

Sharp neustále zdokonaluje svou řadu linuxových kapesních počítačů Zaurus. Nejnovější počin má plnohodnotnou klávesnici, rychlý procesor a otočný displej s velkým rozlišením.

Operační systém Linux je velmi mladou záležitostí. Vzhledem k jeho univerzálnosti jej však stále častěji nacházíme na místech, kde by jej před časem nehledali ani ti největší optimisté. Jedním z takových míst jsou i kapesní počítače - a nutno dodat, že tento systém je zde více než plnohodnotným soupeřem konkurenčním programovým platformám.

Linuxových kapesních počítačů je více různých druhů - jedním z prvních byl přístroje označený jako Agenda stejnojmenné americké společnosti. Ten se však příliš neuchytil, protože grafické rozhraní připomínalo spíše kapesní počítače třídy Palm.

Dalšími - avšak již úspěšnějšími - přístroji byly kapesní počítače Yopy nebo Zaurusy (či Zaury?) od Sharpu. Právě Sharp Zaurus byl zajímavý i svým hardwarovým provedením - například jako první použil klávesnici, kterou bylo možno zasunout do těla přístroje - podobně, jako lze skrýt Grafitty plochy na novém Palmu Tungsten T.

 

Nový Sharp Zaurus však všechny překvapil svým vzhledem - více než kapesním počítačům se podobá běžným notebookům. Pokud však tyto kapesní počítače (myšleny modely Zaurus) sledujete, zcela jistě je pro vás tento krok vývojářů zcela jasný.

 

Počítače Sharp Zaurus si totiž pořizovali především linuxoví fanoušci nebo třeba správci všemožných linuxových serverů. A právě oni potřebují jednu jedinou věc - funkční terminál, který by na jeden řádek obrazovky dokázal vměstnán celých osmdesát znaků. Uživatelé tedy volali po displeji s velkým rozlišením a dostali jej.

 

Pokud je velký displej, tak také není nutno šetřit s místem pro klávesnici, jejíž tlačítka tak mohou být již poměrně snadno použitelná a příjemně velká. Při práci v terénu však bude tato klávesnice určitě překážet, protože linuxový operační systém s grafickým prostředím společnosti Trolltech lze přece ovládat i perem přes dotykový displej. Proč tedy neumístit zobrazovač na otočný kloub?

Je tedy více než jasné, že nový Zarusu není ani tak zběsilým designérským kouskem, jako přesně cíleným zařízením do příslušné zájmové skupiny. No uznejte, který Linuxák by toto zařízení nechtěl na cesty?

Diskuze (4) Další článek: Oskarovy paušály budou o víkendech volat zdarma

Témata článku: Sharp, , , , , Počítač, Displej, Obr, Kapesní počítač, Obrovský displej, ? Displej, Plnohodnotný soupeř