Shoot&Splash: javová hra pro vrcholové sportovce (+soutěž)

Pokud jste již vyzkoušeli hru Summer Games a dostali se na vrchol průběžného bodování, jistě jsou z vás opravdoví mobilní sportovci. Nyní je tu další zkouška. Po běhu a skoku dalekém se ve vašem tréninkovém plánu objeví například plavání nebo střelba.

Trochu jinak

Jelikož si tato hra oprávněně zaslouží větší pozornost, vybočím ze svého standardního konceptu recenze javových her. V krátkých odstavcích popíšu ovládání jednotlivých disciplín, které v této hře najdete. Jsou čtyři a každá z nich je velmi zábavná. A jaké že to jsou disciplíny? Samotný název hry již naznačuje, co si v dnešní hře natrénujete. Můžete si vybrat mezi plaváním na 100 m, skokem do vody, lukostřelbou a střílením na pohyblivý terč neboli na létající disky.

Stovku za 50 s...

Při celkovém turnaji na vás jako první čeká plavání na 100 m. Ač je v popisu této disciplíny i slovíčko „freestyle“, ztrácí trochu na významu. Tolik oblíbená prsa si jednoduše nezaplavete, ostatně všichni víme, že kraulem lze plavat o mnoho rychleji. Tento způsob je také předurčen pro váš vrcholný výkon.

Jak bývá zvykem, po spuštění hry se ocitnete na skokanském můstku, kde svou plavbu zahájíte. Na váš start čeká v pozadí plná tribuna diváků, která se odráží i ve vodě v bazénu. Grafikou budete jistě nadšení stejně jako já. Pokud jste již připravení, skok do vody učiníte pomocí klávesy 5. Hned poté se objeví uprostřed displeje kruh podobný analogovým hodinám – oproti nim má ale pouze jednu ručičku. Tento prvek vám poslouží k rozpohybování vašeho sportovce na displeji. Je rozdělen na půlky, které barevně přecházejí z červené barvy do žluté.

   

Vaším úkolem je stisknutí jedné z kláves 4 a 6 ve chvíli, kdy je neustále rotující ručička ve žluté části půlkruhu. Pokud se vám to daří, zrychlujete, trefíte-li se do červené oblasti, tak naopak zpomalíte. Při přeplavání 50 metrového bazénu následuje otočka, s níž se otáčí směr i rotace ručičky. Po chvilce cviku lze dosáhnout času, který by vám mohli závidět světový borci v plavání.

Skáčeme do vody

Další neméně zábavnou disciplínou je skok do vody. Vaším úkolem je skočit co nejvýše a udělat co největší počet salt. Musíte si ale dát pozor na tolik neoblíbeného „placáka“, ostatně porota vaše ukázkové plácnutí o vodu nehodnotí jako skvělý výkon. Ovládání je opět podobné jako u plavání. Skok zahájíte stisknutím klávesy 5, v tu chvíli se objeví na displeji stejný kruh jako u disciplíny předchozí – jen s tím rozdílem, že není rozdělen na poloviny. Vaším úkolem je opět stisknout klávesu 5 ve chvíli, kdy se rotující ručička v kruhu nachází ve žluté oblasti.

  

Takto stisknete třikrát, na vaší přesnosti závisí síla odrazu. Čím přesněji se trefíte do žluté oblasti kruhu, tím výše se odrazíte a uděláte více salt. Ve chvíli, kdy se nacházíte ve vzduchu je vaším úkolem stisknout opět klávesu 5 pro zajištění správného dopadu do vody. Pokud ji stisknete ve žluté oblasti, předvedete porotě téměř ukázkovou šipku, kterou náležitě ocení.

Návrat do středověku

Pokud vás už voda omrzela, není důvod zoufat. Vezměte do ruky luk a vystřílejte si zlato. Při spuštění této části se ocitnete odhadem 50 m od terče. Na správné zaměření nyní použijete čtyři klávesy, a to s čísly 2, 4, 6 a 8 – tedy v podstatě kurzorový kříž. Na začátku hry stisknete klávesu 5, která vám přiblíží terč. V tuto chvíli je na řadě zaměřování, vězte ale, že se nejedná o nic jednoduchého. Váš zaměřovač je totiž neustále přitahován ke krajům displeje a zaměřit přesně střed terče je téměř nadlidský úkon. I zde ale platí, že po chvíli cviku budete střílet do středu terče jako nic. Nachází-li se tedy zaměřovač ve středu, musíte bleskurychle potvrdit jeho pozici opět klávesou s pětkou v popisku. Poté je šíp nenávratně vystřelen do označeného místa.

  

Rychlost a přesnost základem

Po trojici předchozích disciplín přichází na řadu střelba na pohyblivý terč. Jedná se zřejmě o nejtěžší část celého turnaje. K ovládání vám postačí jen dvě klávesy (4, 6). Na displeji máte k dispozici dva zaměřovače, přičemž pravý ovládáte šestkou a levý čtyřkou. Po zahájení hry začnou oblohou lítat disky a na vás je sestřelit jich co nejvíce. To učiníte stiskem jedné z kláves ve chvíli, kdy se disk nachází ve středu příslušného zaměřovače. O samotné zaměřování se starat nemusíte, toto za vás učiní samotná hra. Tato disciplína obsahuje hned tři kola, která se od sebe liší svou obtížností. Zatímco v první lítají disky jen z jedné strany, ve třetí již z obou zároveň. Bez rychlé reakce se tudíž neobejdete.

  

Menu na jedničku

V každé části této hry máte maximální přehled o všech potřebných informacích. Pokud si netroufáte na celý turnaj, poskytne vám hra tréninkovou část a nebo si můžete zvolit jen jednu ze čtyř disciplín. Menu hry je velmi příjemně animované a koncipované jako světelná tabule na stadionu, což působí velmi příjemně. Naleznete zde položku s nejvyšším dosaženým skóre, která je rozdělena na jednotlivé disciplíny. Pokud si nebudete vědět rady, stačí se mrknout do nápovědy nebo pod položkou „About“ zjistit informace o výrobci. V nastavení si lze zvolit, zda bude hra doprovázena zvukem a vibračními efekty a zda bude váš displej po dobu hraní svítit. Jedinou chybku, kterou jsem u hry nalezl je jen zvukový doprovod, který by mohl být přece jen o trochu kvalitnější.

   

Zaslouží si zlato

Grafické zpracování je snad to nejlepší, které jsem zatím u javové hry viděl. Svou hratelností se řadí též ke špičce. Pokud si hru jednou zakoupíte, zůstane vám v telefonu snad navždy. Nespornou výhodou je i to, že v jedné hře se skrývají v podstatě čtyři – a každá z nich stojí opravdu za to. Jelikož hodnocení hry je na mě, zaslouží si opravdu zlato. Řekl bych, že i plných sto procent je na ohodnocení málo, bohužel si musím nechat rezervu na další a ještě lepší javové hry, které se stále více rozrůstají. Proto Shoot&Spalsh dostává „pouze“ 98 %.


Ve zkratce

Název hry: Shoot&Splash
Hodnocení: 98 %
Cena: 75 Kč (www.m-game.cz)

Určeno pro mobilní telefony: Nokia 3100, 3200, 3300, 3410, 3510i, 3650, 5100, 6100, 6220, 6310i, 6610, 6800, 7210, 7250(i), 7650, 8910i, N-Gage, Sharp GX10

Soutěž o javové hry

Společně se serverem m-game.cz jsme připravili soutěž o sedm kupónů pro stažení hry zdarma. Může to být Shoot&Splash anebo libovolná jiná javová hra z nabídky serveru m-game.cz.

Stačí odpovědět na dvě velice jednoduché otázky

Diskuze (1) Další článek: Sagem myX-7: moje francouzská sedmička (test)

Témata článku: , , Nokia 3100, Nokia N-Gage, Spor, Kraul, Vrchol, Splash, Soutěž, Plácnutí, Hra, Prsa, Pro +