Sidekick: dobyl Ameriku, o nás ani nezavadil

Hlavně v Severní Americe znamená Sidekick velkým pojem. Co je vůbec zač a proč o něj běžný uživatel v Česku nezavadí?

Co se mobilní komunikace týče, jsou kontinenty světa rozděleny jako na sobě nezávislé ostrovy. Asie a především Japonsko ve vývoji uniká každým dnem, Evropa je kdesi ve středu. Severní Amerika je pak velmi specifický trh, uživatelé tam totiž pracují úplně jinak. Jedním z nejžárnějších důkazů tohoto tvrzení byl (a v menší míře v současnosti stále je) T-Mobile Sidekick.

Sidekick se poprvé objevil asi před třemi lety. Zpočátku jen ve Spojených státech, později jej T-Mobile rozšířil i do Evropy, konkrétně do Německa, Anglie a Rakouska. Později také do Austrálie a na chvíli se objevil v Kanadě, odkud byl ale následně stažen, protože konkuroval po akvizici tamních operátorů datovým plánům zařízení BlackBerry.

Díky QWERTY klávesnici a do té doby nevídanému přizpůsobení zařízení pro textovou komunikaci se Sidekick velmi brzy po svém uvedení stal hitem v komunitě neslyšících nebo špatně slyšících uživatelů. Protože poptávka v tomto segmentu stále stoupala, začaly společnosti s vývojem nových aplikací, které by mohly neslyšícím ještě více zjednodušit život. Pozdější verze zařízení už proto obsahují speciální klienty pro asistované volání osob se sluchovým postižením

V oblasti aplikací byl Sidekick jakýmsi předchůdcem dnešního modelu společnosti Apple. Aplikace vyvíjené pro Sidekick totiž do telefonu nedostanete jinak, než stažením prostřednictvím speciální služby přímo z telefonu. Všechny aplikace v telefonu pak musí být prověřeny přímo výrobcem, případně firmou pracující pro výrobce. V současnosti už je tento postup možné obejít.

Celkově bylo v průběhu vývoje až do dnešního dne k dispozici sedm různých verzí Sidekicku:

Sidekick/Hiptop

Z pohledu neinformovaného zahraničního pozorovatele byl příchod Sidekicku na americký trh něčím velmi těžko pochopitelným. Proč prodávat zařízení s QWERTY klávesnicí, když Američané textovky prakticky nepoužívají? Protože místo nich budou používat e-maily a především instant messengery. Protože ve srovnání s instant messengery jsou SMS zprávy předpotopní technologií.

Klepněte pro větší obrázek 
Původně monochromatický displej prvního modelu byl později nahrazen barevným

Zatímco v instant messengeru si můžete nastavit libovolný dispoziční status, upravovat uživatelský profil a komunikovat s ostatními uživateli prakticky neomezeně v reálném čase a především s téměř nulovými náklady, do SMS zprávy „nacpete“ jen 160 znaků, odpovědi se dočkáte přinejlepším za několik minut a ještě dáte za každou jednotlivou textovku minimálně několik desítek haléřů.

Právě možnost jednoduché a rychlé komunikace, ale nejen ta způsobila vlnu zájmu a ze Sidekicku se rázem stala poměrně masová záležitost.

Sidekick/Hiptop 2

První Sidekick zaznamenal úspěch, i přesto měl spoustu nedostatků, které odrazovaly některé uživatele od jeho koupě.

Tím nejvýraznějším byl displej, pro jehož výrobu byla v první verzi použita starší technologie. Jakmile se uživatel se svým komunikátorem objevil na slunci, displej byl jen špatně čitelný, což není u zařízení určenému především pro textovou komunikaci zrovna pozitivní vlastnost. Největší inovací druhé verze je tak trans-reflektivní displej, který výrazně zvýšil použitelnost i pod jasným světlem.

Klepněte pro větší obrázek

Sidekick 2 také jako první přišel s integrovaným VGA fotoaparátem a miniUSB portem. Ten byl však pro uživatele naprosto nepoužitelný, protože s obsahem telefonu nebylo možné prostřednictvím počítače manipulovat. Komunikační rozhraní tak sloužilo spíše vývojářům.

Sidekick/Hiptop 3

Na výraznější změny si museli uživatelé počkat až do další verze. Vedle displeje vyřešeného v předchozí verzi visel velký otazník také nad klávesnicí. Ne, že by nebyla pohodlná, ale gumová tlačítka zřejmě nepočítala s tak výrazným náporem a po čase začínala vypovídat službu. Bylo proto třeba zainventovat i zde a Sidekick 3 přišel s tlačítky plastickými.

Klepněte pro větší obrázek

Zároveň byl nahrazen nejvýraznější ovládací prvek, skrolovací tlačítko na vnějším čele zařízení. Místo něj dostali uživatelé k dispozici vícestranný trackball, který se již předtím osvědčil na konkurenčních produktech, protože dával uživateli možnost jednodušeji se v uživatelském prostředí pohybovat a orientovat.

Navíc v předchozím modelu nepoužitelný miniUSB slot konečně začal sloužit i uživatelům. A to díky integraci 1,3 megapixelového fotoaparátu spojené s potřebou stahovat fotografie. Velkými novinkami, které znamenaly pro Sidekick zvýšení zájmu uživatelů, byly MP3 přehrávač doplněný slotem pro miniSD paměťové karty a pokročilé možnosti upravení uživatelského rozhraní.

Sidekick/Hiptop iD

Sidekick iD je asi jediným modelem, který tak trochu vybočuje ze zatím probíhající vývojové linie. Jde o jakýsi downgrade předchozího Sidekicku 3. iD se jakoby vrátil k druhé verzi, nenabídl miniSD slot, uživatelsky použitelný USB port, fotoaparát ani MP3 přehrávač. To vše vykoupeno ve srovnání se Sidekickem 3 velmi příjemnou cenou.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Od čtvrté verze už se začaly Sidekicky prodávat v nejrůznějších barvách

Sidekick/Hiptop LX

Další vývojová fáze se objevila více než rok po uvedení 3. modelu, na podzim roku 2007. A přichází opět s reakcemi na dotazy a stížnosti uživatelů. V oblasti hardwarových možností je Sidekick odlišný od svých předchůdců širším displejem s vyšším rozlišením a přechodem od miniSD karet na microSD média.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
U barev ale nezůstalo, přibyly k nim i ozdobné vzory a například motivy z filmů

Co se softwaru týče, Sidekick LX jako první nabízí nový operační systém verze 4.0, v rámci něhož mohou uživatelé nově posílat MMS zprávy a stahovat nové typy rozšíření pro přizpůsobení mobilního telefonu (zvonění, témata, motivy LED diod apod.).

Kromě standardní verze prodávané v obchodech a na internetu představil T-Mobile v červenci tohoto roku také speciální edici Tony Hawk Edition Sidekick LX, jejíž uživatelé už si mohli užívat i nahrávání videa.

Sidekick Slide/Motorola Q700

Černý puntík v historickém vývoji Sidekicku zaznačil model Slide na podzim loňského roku. Byl levnější než LX, dokonce nabízel spoustu inovací v oblasti hardwaru - dvojnásobek operační paměti a rychlejší procesor. Po 14 dnech byly ale zjištěny závažné problémy s baterií, modely okamžitě staženy ze skladů a stávajícím uživatelům nabídnuta náhrada. Po vyřešení problému se Slide na krátkou dobu vrátil, dnes už jej ale neseženete jinde než na eBayi a podobných „neoficiálních“ kanálech.

Klepněte pro větší obrázek

Sidekick 2008

Zatím posledním kouskem do skládačky vývojové linie Sidekicku je model 2008 představený koncem července tohoto roku. 2008 navazuje na pokrok úspěšné verze LX. Rozšiřuje použitelnost fotoaparátu zvýšením rozlišení na 2 megapixely, v balení je s telefonem přikládána 512 MB microSD karta a je menší a lehčí než jakýkoliv Sidekick před ním. Bohužel na úkor rozměrů displeje.

Klepněte pro větší obrázek

Klíčovým faktem lákajícím uživatele na Sidekick byla jeho softwarová výbava skládající se z několika klíčových aplikací.

Internetový prohlížeč

Funguje velmi podobně jako mobilní Opera Mini. Staví totiž také na vzdálených proxy serverech, na něž jsou požadované stránky staženy, upraveny pro velikost mobilního displeje a až následně odeslány pro zobrazení do telefonu. Tento způsob práce s internetovým obsahem je příjemnější nejen v oblasti zobrazení webu, ale také díky kompresi dat a snížení nákladů na jejich přenos.

Co se rychlosti týče, internetový prohlížeč v Sidekicku dokonce v několika mezinárodních testech poráží i některé mnohem populárnější smartphony.

Instant messaging

V závislosti na oblíbenosti instant messengerů v dané oblasti vycházely různé edice Sidekicku s různými komunikačními protokoly. Zatímco ve Spojených státech můžete Sidekick koupit s podporou Yahoo Messengeru a AIM /ICQ Messengeru, v Austrálii se Sidekicky prodávají s kombinací MSN/Live Messenger a Yahoo Messenger.

E-mail

Elektronická pošta je další oblastí, kde Sidekick nabízí více, než některé konkurenční smartphony. E-mailový klient přímo podporuje nejpoužívanější protokoly pro práci s elektronickou poštou stejně jako konkrétní e-mailové schránky – Gmail, Yahoo Mail apod. si tak v zařízení můžete nastavit během několika sekund.

Díky vlastní technologii navíc není nutné pravidelně každých x minut stahovat novou poštu. Jakmile se e-mail objeví v elektronické schránce, Sidekick o tom dostane okamžitou informaci a podle nastavení vás buď upozorní, nebo poštu rovnou stáhne automaticky.

V současnosti už není Sidekick tak populární, jak tomu bývalo kdysi. Vytlačuje jej (a v některých oblastech již úplně vytlačila) především kanadská společnosti RIM se svými komunikátory BlackBerry. Nabízejí mnohdy totiž více funkcí a především širší produktovou řadu, díky níž si může uživatel vybrat z více variant modelů podle toho, jak jednotlivé odpovídají jeho osobním potřebám a požadavkům.

U těch, kteří výslovně trvají na vyšoupávání klávesnice do boku, by mohla po Sidekicku převzít štafetu zařízení s Androidem. První vlaštovka pod označením G1 se má u amerického T-Mobilu začít prodávat už v říjnu s úvazkem za 199 dolarů.

Tip do diskuse: Měl by Sidekick možnost uchytit se i v Česku v případě, že by mobilní operátoři nabídli rozumné cenové programy pro neomezená data v mobilním telefonu?

Diskuze (36) Další článek: Prodejci mobilů, dejte o sobě vědět v Katalogu

Témata článku: , , Internetový obsah, Tony Hawk, Masová záležitost, Standardní verze, Stížnost uživatelů, Elektronická pošta