Siemens A50 – konečně elegantní low-end?

Siemens představil na veletrhu CommunicAsia 2002 vedle modelu MT50 i novinku z nejnižší cenové třídy s označením A50, která podle předběžných informací posune pojem low-end zase o kousek výš.

Siemens na veletrhu CommunicAsia 2002 představil novinku s označením A50. Siemens má výborně zpracován systém označení jednotlivých modelů, již z názvu tedy můžeme vyčíst, že půjde o low-endový model, který bude střídmějšího designu a chudší na funkce než plnohodnotný bráška MT50.

Žádný kus plastu ani malý displej

Přiznejme si na rovinu, že modely jako A35/A36 nebyly po stránce designu ani výbavy nijak oslnivé. Model A40 na tom byl už trochu lépe a trendu zlepšení se Siemens drží i u modelu A50. Jak vidíte na obrázku, mobil bude vypadat velmi hezky a pro mládež atraktivně. Rozměry jsou příjemné – 109 × 46 × 23 milimetrů a hmotnost činí slušných pětadevadesát gramů. Designem se ápadesátka od vyspělejšího modelu MT50 příliš neodlišuje a oba zachovávají kulatý „vajíčkovitý“ tvar nehyzděný špalíčkem antény. Nutností úspěchu jsou výměnné kryty, u Siemensu nazývané CLIPit – sám výrobce nabídne šest různých barevných variací. Budou-li stejně povedené jako u modelu C45, jistě si každý zájemce vybere ten pravý pro svůj vkus. 

Za povšimnutí stojí i displej. Ten již není dvouřádkový, jak tomu bylo u A35/A36, ale jde o plnohodnotný detailní displej o pěti řádcích s rozlišením 101 × 64 pixelů. Displej bude možno zkrášlit jakýmkoli logem či obrázkem.

Opět o krok dál

I modely áčkové řady musí nabízet funkce, které jsou v dnešní době standardem. Tak třeba WAP. Ten bude ve verzi 1.2.1, co je však důležitější, přístroj s největší pravděpodobností nebude podporovat GPRS, takže budou majitelé odkázáni na časovou tarifikaci. Dle prvních informací bude přes WAP možno do přístroje stahovat obrázky i melodie. Nebudete-li chtít platit za WAP, obrázky či melodie půjdou poslat textovou zprávou díky standardu EMS. K textovkám ještě jedna poznámka – český slovník T9 se stává v telefonech Siemensu standardem, jistě se tedy objeví i u modelu A50. Poprvé se v áčkové čadě objevuje i paměť na telefonní čísla – tentokrát pro padesát položek. Každému jménu bude možnost přiřadit obrázek, který se na displeji objeví při příchozím hovoru.

 

Siemens A50 se bude dodávat s Li-Ion baterií o kapacitě 650 mAh. Výrobcem udávaná výdrž je zhruba deset dnů (!) pohotovosti a pět hodin ať už hlasové či datové komunikace. Realita bude jistě jiná, nicméně jme rádi, že se kvalitnější Li-Ion baterie začnou objevovat i v těch nejlevnějších telefonech.

Na podzimním invexu

Siemens A50 by se měl začít prodávat v Asii i v Evropě asi v říjnu. Je možné, že nás Siemens (třeba prostřednictvím T-Mobile) potěší na brněnském Invexu. Zatím nebyla stanovena cena, můžeme však předpokládat, že bude podstatně nižší než u modelu MT50, který se dnes prodává za necelých sedm tisíc korun. Odhaduji takových pět tisíc v předplacené sadě. Souhlasíte?

Diskuze (41) Další článek: Tajné: krycí jména a výrobní označení telefonů Nokia

Témata článku: Siemens, Siemens A50, Čad, Elegant, End, Low