Siemens A60: barevný základ (test)

Nejlevnější mobily s barevným displejem pořídíte už pod hranici čtyř tisíc korun. Jedním z nich je právě Siemens A60, který se může pochlubit displejem s podporou 4096 barev a velmi jednoduchým ovládáním.

Barevný displej na dvojku

Siemens A60 patří mezi nejlevnější telefony s barevným displejem na trhu. Při rozlišení 101 x 80 bodů dokáže vykouzlit až 4096 barev, stejné hodnoty nabízí kromě dalších Siemensů taky Sony Ericsson T230. Displej modelu A60 bohužel řadíme spíše k průměru, barvy nejsou úplně živé a na vině je i hrubší rastr. Konkurence od Nokie nebo Alcatelu je na tom s podobnými hodnotami o něco lépe.

Čitelnost displejů je díky rovnoměrnému podsvícení bezproblémová, klávesy jsou podsvíceny oranžově. Po několika sekundách se podsvícení vypne a objeví se spořič ve formě digitálních hodin nebo obrázku. Při psaní textovek jsou k dispozici čtyři řádky, při čtení pět a půl. Při wapování lze velikost písma nastavit ve třech krocích. Samozřejmostí je možnost uložit obrázek na plochu.


Displej zobrazí 4096 barev, má ale poněkud vyšší rastr

Ovládání je pomalé

Telefon není moc svižný, téměř každý krok se neobejde bez menší prodlevy, což je nežádoucí v situaci, potřebujete-li si uložit některý kontakt a mezi tím spěcháte na autobus. Obzvlášť v zimě je to nepříjemné.

Základem menu je hlavní maticová nabídka složená z několika ikon, procházet ji můžete s využitím kurzoru nebo pomocí klávesových zkratek. Další úrovně jsou již tradičně textové, kde pod sebou vidíte tři položky na jedné stránce. Pro jedince se slabším zrakem je připraveno velké písmo, s nímž celý displej zabere jedna položka. Individuální nastavení velikosti fontu se ale nenabízí v editoru textových zpráv, což je škoda.


V menu můžete vybírat ze dvou druhů velikostí písma

Stejně jako u jiných Siemensů, i zde je pravá funkční klávesa přiřazena vstupu do hlavní nabídky. Levé tlačítko můžete nastavit individuálně. Další funkce mohou být uloženy pod čísly 1 – 9. V pohotovostním stavu lze čtyřsměrným kurzorem směrem dolů vstoupit do telefonního seznamu, směrem vpravo do základního menu, vlevo se poté nachází objem stažených dat GPRS. Pro směr vzhůru nebyla u testovaného kousku přidělena žádná funkce.

Telefonujte opatrně

Siemens A60 pracuje v třípásmovém provozu (GSM 900/1800/1900 MHz), zavoláte si s ním i v USA. Zvuk se mi zdál v pořádku, volající na druhé straně si ovšem stěžoval, že jsem mluvil moc nahlas a vysoko. Chyba jeho telefonu to ovšem nebyla, když jsem zkusil zavolat z jiného, bylo vše v pořádku.

 
Telefonní seznam není vícepoložkový, uložíte pouze jméno a číslo

Telefon nemá vícepoložkový seznam, nelze uložit další čísla ani e-mail. Každý kontakt tedy může obsahovat pouze jméno a jedno číslo. Kapacita adresáře v telefonu je sto míst. Výhodou je alespoň možnost zobrazit zároveň kontakty v telefonu i na SIM. Telefon obsahuje vestavěné handsfree a osm vyzváněcích profilů včetně režimu letadlo. K dispozici jsou také čtyři skupiny volajících, vibrační a polyfonní vyzvánění (16 hlasů).


V předposlední kapitole si povíme něco o textových zprávách, dále organizačních, datových a dalších funkcích. Taky zkusíme vybrat konkurenční modely.

Témata článku: Siemens, , Siemens A60, Siemens C60, Siemens C62, Sony Ericsson T230, Bar, A/B, Základ, Stolní nabíječka, Test, Zak