Siemens A75 a A70: spravíme to cenou (test)

Siemens rozšiřuje nekonečnou rodinu levných a jednoduchých telefonů řady A. Novinky A75 a A70, o kterých se dočtete v této recenzi, nijak nevybočují z nastavené strategie. Připravili jsme také komplexní srovnání se staršími modely.

Displej kazí dojem

Při prvním rozsvícení displeje jsem se podivil. Mohutná neostrá písmena a stejně nekvalitní grafika sráží tento mobil do podprůměru. Věrné jsou alespoň zobrazované barvy, ty ale nemohou zachránit pochroumanou pověst. Displej je samozřejmě pasivní, takže s přibývajícím světlem ztrácí na jasnosti a zřetelnosti.

 
Displej po spuštění přístroje zklamal

Nabídka není nejpřitažlivější

Nabídka telefonu je maticová, zobrazí devět nepříliš dobře identifikovatelných ikon. Musíte si zvyknout, co vlastně znázorňují. V nabídce se můžete pohybovat buď prostřednictvím křížového přepínače, nebo pomocí číselných zkratek. Čísla lze požívat také v dalších úrovních nabídky, které už jsou ovšem v podobě běžného seznamu. Rychlý přístup do jedné z položek nabídky můžete nastavit na levé kontextové tlačítko.


Nabídka telefonu je docela nevzhledná

Telefonování

Funkce pro telefonování nebudu kritizovat. Sluchátko zprostředkovává zvuk bez zkreslení, stejně tak hlasitý odposlech patří ke kvalitnějším. V případě potřeby můžete zahájit i konferenční hovor s více účastníky. Vyzvánějící telefon lze utišit, aniž byste museli hovor odmítnout. Během probíhajícího hovoru se dostanete do všech položek nabídek.

 
A75 nabízí hlasité handsfree i konferenční hovor

Příchozí hovor na sebe upozorní jednou z mnoha celkem vyvedených polyfonních melodií, které si můžete vybrat v telefonu nebo stáhnout z wapu. Veškeré uskutečněné hovory telefon počítá, takže vždy budete vědět, kolik minut jste provolali.

   
Kontakty můžete přiřadit do skupin

Kromě telefonního čísla volajícího se na displeji zobrazuje také obrázek, který jste přiřadili volajícímu.

 

Tím jsme se dostali k adresáři telefonu, který si už chválu nezaslouží. Ke jménu totiž můžete zadat jen jedno jediné číslo a případně jej přiřadit do skupiny volajících. Další údaje už ke svým kontaktům nepřidáte. V seznamu se vyhledává jen podle prvního znaku.

   

Zprávy

Testovaný přístroj zatím neměl český slovník T9, můžeme ale předpokládat, že stejně jako u jiných Siemensů bude psát slušně – bez háčků a čárek. S přibývajícími slovy se práce s mobilem postupně zpomalovala. V některých chvílích se zobrazovala slova, která jsem napsal dlouo před tím. Naštěstí se ale jedná jen o pomalé zobrazování, nikoli o pomalé psaní.

Do textových zpráv vkládat obrázky a zvuky standardu EMS, dále připravený text a čísla z telefonního seznamu. Textové zprávy můžete  posílat najednou celým skupinám kontaktů. Telefonu chybí podpora multimediálních zpráv MMS. Stejně jako vyzváněcí melodii, vlastní tón můžete zvolit také pro oznámení příchozí zprávy.

 
Do textovek můžete vkládat obrázky text i zvuky

Drobty z nabídky

Mnoho dalších funkcí již telefon nenabízí. Prostřednictvím GPRS můžete wapovat, prohlížeč je poměrně kvalitní. Siemens A75 nemá kalendář a nenabízí ani zapisování poznámek a upomínek. Nabídne však opakovaný budík, který vás probudí, i když je telefon vypnutý.

 

Můžete si také vybrat jednu ze dvou her, další ale do Siemensu kvůli chybějící Javě nedostanete.


Hry vám nabízejí skládání beden nebo puzzle

Tím se dostáváme ke konci ve výčtu služeb. Poslední dvě funkce, které tento přístroj nabízí, jsou stopky a kalkulačka.

 


Menší bratříček Siemens A70

Ať se nám to líbí nebo ne, nejlevnější telefony se prodávají. Siemens proto nabídne ještě nižší model A70. Tvarově se mírně liší od modelu A75, více připomíná starší telefony této řady. Všechny detaily a ovládací prvky jsou ale stejné jako u typu A75. Největším viditelným rozdílem je menší a navíc černobílý, resp. žlutooranžový displej.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Čím se ještě liší

Na další rozdíly narazíte po zapnutí. Styl nabídky vychází ze starších telefonů, není maticová, ale textová. Adresáře obou modelů jsou stejné a poskytují stejné možnosti. Každý z telefonů má také trošku jiné polyfonní vyzvánění. Ostatní funkce z nabídky jako by si navzájem z oka vypadly.

  

Dokud nás budete chtít, budeme tady

Zatím nemáme k dispozici oficiální ceny obou telefonů. U barevného Siemensu A75 ji aleodhadujeme na 2 500 Kč, černobílý model by se podle našeho názoru mohl prodávat i pod dva tisíce. Cena je u tohoto typu telefonů také ten nejdůležitější parametr.

Zajímavé je, že nové telefony se v podstatě nijak neliší od svých předchůdců. Jak zjistíte v další kapitole, kam jsme připravili srovnání modelu A75 se staršími modely, v některých ohledech je dokonce ještě horší.

Mezi konkurenty patří například Sony Ericsson T290i nebo také Nokia 3120, kterou jsme testovali minulý týden. Tyto telefony nabídnou v atraktivnějším balení více funkcí. A v podstatě za stejnou cenu.

Podrobné parametry Siemensu A75 najdete v katalogu mobilů


V předposlední kapitole najdete podrobné srovnání Siemensu A75 se staršími telefony. Zjistíte, čím se přesně jednotlivé modely liší

Témata článku: Siemens, , Nokia 3120, Nokia 3120 classic, Siemens A60, Siemens A65, Siemens A70, Siemens A75, Sony Ericsson T290i, Test, Světlá varianta, Nová série, Stříbrný povrch, Strohý vzhled, Zvýšené množství