Siemens C45: odvázal se (test)

Předevčírem byl v tureckém Istanbulu představen nový mobil Siemens C45. Byli jsme u toho a hned v úterý jste si na MobilManii mohli přečíst krátký první pohled na tento telefon. Nyní nabízíme – možná jako jedni z prvních na světě – rozsáhlou recenzi, která vám o vlastnostech telefonu řekne vše.

Rodokmen

Siemens C45 je mobilní telefon pro obyčejné lidi. Není určen těm, kteří potřebují tisíce mnohdy na mobil až nesmyslných funkcí, nezaujme asi uživatele, kteří pro své štěstí potřebují poslední technologické novinky. Na druhou stranu jich ale také několik nabídne a po důkladném prozkoumání si myslím, že C45 je pro svoji cílovou skupinu ušitý jako na míru. A jaká je tedy ta skupina? Děti a mládež, ženy, obyčejní uživatelé, kterým stačí jen telefonovat, lidé, pro které je důležitý styl …

Celkový pohled Půdorys 

Podívejme se trošku do historie. Ačkoli by se mohlo zdát, že prapředkem Siemensu C45 byl model C25, který světlo světa spatřil před více než dvěma roky, ve skutečnosti to je trochu jinak. Následníkem Siemensu C25 je současná řada A (35/36) a novinka C45 pokračuje v duchu Siemensu C35i, jenž od loňského léta u nás slavil velké úspěchy. S45 zkrátka není telefon z nejzákladnější řady, který má jen nejdůležitější funkce, ale přístroj, který podobně jako C35i nabízí trochu víc.

V úvodu musím poznamenat, že verze telefonu, kterou máme k dispozici, není úplně finální. Je v ní anglické menu a objevil jsem jednu menší nesrovnalost, která se projevuje nepatřičným výpisem položek. Přestože se funkčnosti nic nedotýká, je zde stále pravděpodobnost, že ve finální verzi něco může být jinak.

Tři barevné kryty Srovnání s platební kartou 

Říká se tomu „brdo“

Mobilní telefony se v poslední době sobě začínají velmi podobat. Nezasvěcení podle mě často neuvidí rozdíl mezi novým Siemensem C45, nedávno ohlášeným Ericssonem T65 a Nokií 33xx. Všechno to jsou totiž mobily pro širokou veřejnost z kolekce 2001/2002 a mají společné vlastnosti: malé telefonky, které nemají anténu a jejich klíčovými vlastnostmi jsou personalizace, barvy, zábava, styl …

Siemens C45 je kulatý telefon bez antény s výměnnými předními a zadními kryty. Standardně se bude dodávat ve dvou barvách, orientální modré a africké šedé, k dispozici ale bude řada krytů, ať už z produkce Siemensu, nebo od šesti pověřených firem. Na webové stránce www.my-siemens.com/city si navíc budete moci navrhnout kryt podle svého přání a přidat na něj třeba fotku své nejmilejší. Do čtrnácti dnů máte kryt doma a vidím jediný problém: zaplatíte za něj až dva tisíce korun (zatím nemáme informace, kolik budou stát běžné kryty). Výměna krytů je snadná a telefon s nimi téměř nevrže; to bývá častý problém.

Nastojato 1 Nastojato 2 

Displej telefonu je poměrně malý, má rovnoměrné oranžové podsvětlení, které sice není nejjasnější, ale přesto stačí. Prvky jsou na displeji rozloženy stejně jako u jiných Siemensů, rovněž menu a celý telefon má typické ovládání. Displej má pět řádků, pro psaní SMS jsou k dispozici tři, na spodním řádku je vždy nápověda k aktuální činnosti funkčních tlačítek. Kontrast displeje lze nastavit.

Větší výhrady mám ke klávesnici. Stejně jako u ostatních Siemensů základní řady je pryžová, vinou výměnných krytů hodně vysoká a tudíž vratká; nepoužívá se zkrátka příliš dobře. Podle mého názoru nešťastná jsou dvě kolébková tlačítka pod displejem. Vnitřní části tlačítek slouží jako šipky, funkce vnějších částí se mění podle situace. Problém je, že tlačítka jsou hodně malá, umístěná těsně u sebe a kvůli jejich sloučení často stisknu šipku a přitom chci do menu. Pro silnější prsty a pro ženy s delšími nehty může být ovládání telefonu problém. Dobrý tip: vnější části dvojtlačítek nemačkejte kolmo, ale jakoby je „stírejte“ směrem ven. Osobně mám s tímto postupem méně překlepů.

Detail na dvojtlačítka Pryžová tlačítka 

Zadní část telefonu je nudná plocha s nápisem Siemens a otvorem pro externí anténu, ve spodní části mobilu je klasický konektor. Příslušenství je většinou kompatibilní s doplňky pro Siemens C35i, výjimkou je například sada do auta, protože nový C45 má jiný tvar.

Karta SIM již není v šuplíčku jako u předchozích Siemensů, vkládá se pohodlně do drážky pod baterií. Akumulátor je typu NiMH, má kapacitu 550 mAh a jiný tvar než baterie v předchozích modelech. Při vkládání baterie do těla mobilu si dejte pozor. Když to budete dělat běžným způsobem odspodu nebo shora, baterie se skřípne a těžko ji budete dostávat ven. U Siemensu C45 je nutné baterii uložit napřed na levou stranu a teprve potom domáčknout pravou stranu. Na baterii to je sice nakreslené, ale víme, jak to chodí. Pochvalu si zaslouží cestovní dobíječka, která je opravdu velmi malinká.

Loga už ne pouze na Nokie

O běžných funkcích pro telefonování se nemá smysl příliš rozepisovat, jsou zde všechny. Musím bohužel zmínit nectnost, která se s levnějšími Siemensy táhne už delší dobu: horší kvalitu hovoru. Zatímco protistrana slyší perfektně, vaše sluchátko trochu šumí a hovor je zkreslen více než je obvyklé. U kusu, který máme k dispozici, bylo možné hlasitost hovoru regulovat jen po vstupu do menu, což není během telefonování pohodlné, dle manuálu by však regulace hlasitosti měla být možná přímo tlačítky se šipkami. Zde se pravděpodobně jedná o vlastnost této předfinální verze telefonu.

Z boku Profil 

S kapacitou telefonního seznamu to je složitější. Můžete používat seznam na kartě SIM, k tomu kapacitu karty SIM chráněnou kódem PIN2 (na mé kartě je například 25 míst) a přímo v telefonu je prostor pro padesát čísel. K jednomu jménu není možné přiřadit více čísel nebo jiných údajů. Jednotlivým číslům lze však přiřadit ksichtík nebo symbol, který se objeví při příchozím hovoru na displeji.

Textovky se kvůli gumové klávesnici nepíšou úplně pohodlně, telefon však nabízí rychlé psaní prostřednictvím technologie T9. V anglickém telefonu samozřejmě není česká verze slovníku, ale dle Siemensu se s češtinou počítá a nenastanou-li technické překážky spočívající například v kapacitě paměti, v Siemensu C45 bude český slovník T9. Textovky jsou standardní délky 160 znaků, ukládat je lze pouze na kartu SIM. Při psaní SMS telefon od začátku odpočítává zbývající znaky, je možné nastavit potvrzení o doručení. Lze využít devět předpřipravených SMS, ke kterým můžete doplnit své často používané fráze.

Hlavní displej Zadávání PINu

Siemens C45 podporuje textové zprávy EMS a v textovkách tak lze posílat obrázky i zvuky, kromě toho je možné „vzduchem“ posílat loga a vyzváněcí melodie. Standard EMS ve svých nových telefonech podporuje ještě Alcatel, Ericsson a Motorola a protože kolem něj panuje ještě hodně nejasností (nemáme v tom úplně jasno ani my), připravíme o této technologii v brzké době praktický článek

Na webu www.my-siemens.com/city je sekce, kde si můžete vybrat logo, spořič displeje nebo zvonění a za patřičný poplatek, který po přepočtu vyjde kolem čtyřiceti korun, vybranou položku poslat do mobilu. Pro Českou republiku tato služba zatím není k dispozici, nejspíš kvůli problémům s placením takových malých částek. Určitě se ale objeví další internetové služby, které budou obrázky a melodie pro Siemensy a další mobily s podporou EMS nabízet, stejně jako je dnes nabízejí pro telefony Nokia. Očekávám, že budou existovat i programy, se kterými si přes kabel nahrajete logo sami.

Méně příjemnou záležitostí spojenou s EMS je absence skladatele vlastních melodií. Do Siemensu C45 si nyní nové zvonění pošlete jen v textovce. V telefonu je místo pro dvacet připravených a čtyři vlastní vyzváněcí melodie.

Jsem vybitý a přitom úplně zticha

Novou funkcí Siemensu C45 jsou skupiny. Správně, pro čísla v telefonním seznamu už nejsou určeny pouze dvě kategorie jak tomu bylo u minulých telefonů této značky (včetně nedávné novinky S45). Nyní jsou skupiny čtyři, každé z nich lze přiřadit zvláštní zvonění a navíc obrázek. V rámci vyzváněcích profilů lze skupinám přiřadit různé chování, takže je možné nastavit skupinu lidí, která se dovolá (resp. bude zvonit) a která ne (mobil bude jen blikat). U Siemensu C45 skupiny slouží rovněž k hromadnému zasílání SMS nebo ke konferenčním hovorům.

Menu Psaní SMS

Vyzváněcích profilů je celkem osm: pět je přednastavených, lze je ale změnit, a navíc je možné připravit dva uživatelské profily. V každém profilu lze nastavit: druh zvonění, hlasitost, vyzváněcí melodie (buď globálně nebo pro jména v telefonním seznamu či pro skupiny), vibrace, zvukovou odezvu tlačítek, grafický styl animací, větší znaky, podsvětlení displeje. Zajímavý je poslední profil, který vypne telefon a zaručí, že se neozve ani nastavený budíček, upomínka apod. Původně je tento profil určen do letadla, aby se telefon při zapomenutém upozornění nezapnul, určitě ale najdeme využití i pro další příležitosti.

Pár věcí bez souvislosti: vibrační vyzvánění Siemensu C45 je hodně silné a baterie mobilu konečně neoznamuje své vybití nepřeslechnutelně otravným pípáním (teď je upozorňování decentně tiché).

Spořič, který neušetří

Siemens C45 nabízí tři funkce pro organizaci času: upomínky, narozeniny a poznámky. Upomínek může být až padesát a lze je rozlišit typem: Poznámka (na rozdíl od samostatných Poznámek jí lze přiřadit upozornění), Zavolat nebo Schůzka. Ke každé upomínce je možné napsat pětatřicet znaků bez češtiny, přidat jí případné opakování a nastavit datum a čas, kdy na sebe upozorní. Funkce Narozeniny upozorňuje na všechny možné ročně opakované svátky. V každé z deseti Poznámek lze uložit až padesát znaků. Samozřejmou funkcí týkající se času je budíček, u kterého lze nastavit, ve které dny má budit, telefon se dokonce dokáže každý den sám v nastavenou dobu vypnout.

Obrázky a zvonění, které si nahrajete do telefonu, si můžete prohlížet pomocí funkce Bitmap viewer. Kromě log operátorů, která se na displeji objevují v pohotovostním stavu, můžete do mobilu nahrát i tzv. spořiče displeje: obrázky přes celou jeho plochu, které se objeví po nastavené době nečinnosti telefonu. Standardně jsou nastaveny ručičkové hodiny, jež ukazují aktuální čas (užitečné!). Lze nastavit, aby pro návrat na hlavní displej bylo požadováno zadání hesla a zobrazování spořiče displeje je možné samozřejmě také vypnout.

Spořič displeje 

My se nenudíme

Hry prostě k mobilům této třídy patří a Siemens C45 nabízí hned tři. V první hře se sestřelují letící balónky, druhá trochu připomíná známý Tetris a u třetí hry se zastavíme trochu blíže, protože Siemens ji také nejvíc propaguje.

Jmenuje se BattleMail Kung-Fu a je celkem jednoduchá: své postavičce nastavíte sekvenci šesti bojových chvatů, sekvenci šesti obranných pozic a to vše jako textovku pošlete prostřednictvím provozovatele hry zvolenému spoluhráči, který je ve hře zaregistrován. Na displeji jeho mobilu se objeví ikonka, že s ním chcete bojovat a pokud výzvu přijme, nastaví svých dvakrát šest chvatů a teď záleží na štěstí, jestli vaše útočné chvaty jsou silnější než jeho obranné a naopak. Hru lze hrát mezi mobily, i se spoluhráčem na webu www.battlemail.com. Protože ve hře jste registrováni svojí přezdívkou, lze vytvářet žebříčky úspěšnosti a plánuje se třeba „velký boj“, ve kterém budou mezi sebou soupeřit jednotlivé země a kontinenty. Počítá se také s tím, že trochu složitějším způsobem bude možné BattleMail Kung-Fu hrát i na telefonech, které hru nemají nainstalovánu.

Battle Mail - volba šesti útočných chvatů A tady se už bojuje 

Jediná potíž je v tom, že hru musí podporovat operátor a cena za ni bude vyšší než za jednu poslanou textovku, protože část dostane provozovatel hry, společnost  MobileWay (www.mobileway.com). Víme, že MobileWay jedná s RadioMobilem, je proto možné, že BattleMail budou moci hrát i čeští vlastníci Siemensu C45. Hru si lze přímo v mobilu vyzkoušet proti „počítačovému“ soupeři, naživo to je ale o hodně lepší.

Nedžípíáresuje

Všeobecně se – snad pod vlivem manažerského modelu S45 – očekávalo, že Siemens C45 bude podporovat rychlá data GPRS. Siemens ale novinářům sdělil, že na GPRS je pro uživatele, kterým je C45 určen, ještě příliš brzo a tuto funkci najdeme patrně až v další řadě telefonů. Současný telefon má hardwarový modem a dokáže datovat základní rychlostí 9,6 kb/s.

Novinka ale samozřejmě umí WAPovat. C45 obsahuje novou verzi prohlížeče Phone.com, která se nyní jmenuje Openwave. Na displej se při wapování vejdou čtyři řádky a kdyby pro vás písmo bylo příliš malé, lze jej zvětšit. Očekávám, že nějak bude možné odstranit stavové řádky, aby se na displej vešlo více informací, nepodařilo se mi ale zjistit, jak na to. Prohlížeč podporuje wapování off-line. Jedinou výtku mám k záložkám, kterých je pouze deset, a k občas pomalejší odezvě wapového prohlížeče.

Tohle bereme

Telefon používám jen dva dny, takže jsem zatím mohl přehlédnout chování a vlastnosti, které se objeví až při delším používání. Nemůžu třeba zhodnotit výdrž, protože baterii je třeba nejdříve naformovat. Recenzi Siemensu C45 však najdete také v říjnovém čísle časopisu Mobility, kde se už objeví více praktických zkušeností.

Nový Siemens C45 se mi líbí. V některých ohledech – mluvím zejména o klávesnici a reprodukci zvuku – sice nepřekročil stín starších modelů, ale v celkovém pohledu jde o slušně inovovaný telefon, který není jen starším přístrojem v novém kabátě. Jde jasně o telefon do předplacených sad a jsem zvědavý, jakou operátoři nasadí cenu. Siemens C45 by se měl v prodeji objevit v říjnu.

Stejně jako v závěru jiných recenzí vás vyzýváme k diskusi: ptejte se, co vás o Siemensu C45 zajímá, a když budeme znát odpověď, nenecháme si ji pro sebe.

Ve zkratce

mobilní telefon Siemens C45

zdroj: Siemens
telefon: (02) 33 03 11 11
web: www.my-siemens.cz

cena: zatím není stanovena, bude však vyšší než u modelu C35i

síť: GSM 900/1800
rozměry: 109 × 46 × 23 mm
hmotnost: 107 g
 
udávaná pohotovostní doba: až 200 h se standardní baterií
udávaná doba hovoru: až 300 min se standardní baterií
zjištěná výdrž: neměřeno
doba nabíjení: asi 2 h
 
kapacita paměti: 50 míst pro čísla v telefonu, další na SIM, SMS pouze na SIM
počet míst v seznamu volání: 10 uskutečněných, 10 přijatých a 10 zmeškaných hovorů
displej: černobílý, 5 řádků, pro SMS 3, pro WAP 4, rozlišení 64 × 101 bodů
druhy vyzvánění: normální, diskrétní, vibrační, zesilující
vyzvánění: 20 melodií + 4 vlastní, lze je poslat v EMS
baterie: NiMH 550 mAh
 
standardní příslušenství: manuál, dobíječka
další příslušenství: v současnosti 31 druhů

Funkce, které přístroj podporuje nebo obsahuje: budík, časové funkce, data a fax (9,6 kb/s), EMS, hardwarový modem, hry (3), minutové pípání, odlišení volajících různým zvoněním, rychlé psaní SMS (T9, v plánu je český slovník), SIM Toolkit, upomínky, vyzváněcí profily, WAP

Funkce, které přístroj nepodporuje nebo neobsahuje: diktafon, hlasité handsfree, hlasové ovládání, hlasové vytáčení, infraport, kalendář, kalkulačka, minutka, prohlížeč e-mailů, stopky, synchronizace s PC, vícepoložkový telefonní seznam, záznamník hovoru

Plusy: design, mobil je vyladěný pro svoji cílovou skupinu, EMS (loga a zvonění prostřednictvím textovek)
Minusy: horší klávesnice, zvuk, paměť pro SMS jen na kartě SIM

Diskuze (136) Další článek: Eurotel – GSM banking nové generace

Témata článku: Siemens, , Siemens C35i, Siemens C45, Častý problém, Předfinální verze, Základní rychlost, Dobíječka, Zvláštní zvonění, Typické ovládání, Brdo, Test