Siemens C62: panečku, to je displej (test)

Model C62 se od ostatních Siemensů liší zejména kvalitním barevným displejem a elegantně střiženým kabátkem. Nechybí vyspělé organizační funkce, MMS zprávy a možnost připojit fotoaparát.

Hlasitá klávesnice

Klávesnice se skládá ze dvou částí. Funkční tlačítka pod displejem jsou v imitaci chromu, máme zde dvě kontextová tlačítka, kurzorový kříž, zelený a červený telefonek. Tyto klávesy jsou docela hustě na sobě, jejich velikost není úplně ideální, pro malé ženské prstíky však postačí. Největší prohřešek je ovšem v chybějícím podsvícení, to je pouze u spodních alfanumerických kláves. Textovku ve tmě sice napíšete, s jejím odesíláním budete mít zpočátku problémy, stejné je to i s vytočením čísla. Chce to zvyk.

  
Klávesnice při psaní vydává nepříjemný zvuk, jinak se na ní píše celkem dobře, skleněný efekt vypadá neobvykle

Číselná klávesnice je vyrobena z poměrně kvalitního plastu, na omak je velmi hladký a průhledný, vzhledově tak připomíná sklo. Tlačítka mají průměrný zdvih, ale trošku větší odpor. Při psaní navíc nepříjemně cvakají, ani nemusíte mít nastaven tónový zvuk klávesnice, při skládání zamilované textovky vás bude slyšet i tak. Celkový dojem z klávesnice je jinak dobrý, psát se dá svižně a bez překlepů. Siemensy nižší řady postrádají boční ovládací tlačítka, hlasitost při hovoru můžete regulovat na kurzoru směrem nahoru a dolů.

  
Oranžové podsvícení zahrnuje pouze číselnou klávesnici, funkční tlačítka zůstala nedotknuta

Displej na jedničku

Když telefon zapneme a prohlédneme si úvodní animaci s mořskou hvězdou v hlavní roli, nejprve nás zdrží poměrně zbytečný dotaz, zdali jej chceme opravdu zapnout, to vše kvůli bezpečnosti v letadle. Já osobně lítám každý druhý den, praktické to určitě je :) Pro zapnutí tedy musíte volbu ještě jednou potvrdit, teprve potom telefon přejde do pohotovostního stavu. Jistým řešením, jak tuto proceduru obejít, je aktivace kódu PIN, tím si ovšem nijak nepomůžete.

 
Displej má velmi jemný rastr, barvy jsou ostré a živé

Barevný displej se chlubí podporou 4096 barev a je pasivní, což jsou stejné hodnoty jako u ostatních novějších Siemensů. Oproti nim ale nabízí o třídu lepší kvalitu, barvy jsou ostré a jasné. Displej má i větší rozlišení, konkrétně 128 x 128 obrazových bodů, jeho rozměry jsou 27 x 27 mm. Podsvětlení je rovnoměrné a lze jej nastavit v několika krocích, stejně jako kontrast. Na výběr máte rovněž ze dvou barevných schémat.

 
Pokud vás telefon začne nudit, můžete změnit barevné schéma

Podsvětlení displeje se po několika sekundách vypne, po chvilce se aktivuje spořič: může jít o digitální hodiny nebo obrázek. Hodiny jsou v negativu, tzn. bílým písmem na černém pozadí, což zlepšuje viditelnost a čitelnost. Při psaní textovek máme k dispozici pět řádků textu, při čtení rovněž, jeden z nich je ovšem věnován telefonnímu číslu odesílatele, ve skutečnosti tedy pouhé čtyři. Při wapování vidíme řádků pět, zde je displej využit dobře. Na hlavní plochu můžete uložit obrázek jako tapetu.

 
Inverzní hodiny jsou dobře vidět - Na pozadí může být libovolný obrázek

U ostatních Siemensů lze nastavit velikost písma v menu, což zde není možné. Nejde to ani v textovém editoru. Telefon tedy nemůžeme doporučit lidem se slabším zrakem, při psaní SMS jsou písmena navíc dost tenká, ne každému to bude vyhovovat.

Tradiční ovládání

Siemens C62 není moc rychlý, většina operací vás zabrzdí malou odezvou. Hlavní nabídka je maticová, skládá se tedy z několika animovaných ikon, které můžete procházet kurzorem nebo číselnými zkratkami. Další položky hluboko v menu jsou už textové. Na displej se vleze až pět položek, což je dáno malým fontem, který nelze změnit, jak jsem už říkal.

 
Základní menu je tvořeno maticí ikon, další položky jsou už textové

Ovládání je svěřeno dvěma kontextovým klávesám, kdy pravou vstupujete do pohotovostního menu, levou pak lze individuálně nastavit. Čtyřsměrný kurzor slouží pro vstup do menu (vpravo), do telefonního seznamu (dolů) a do statistik GPRS (vlevo). Čtvrtému směru (nahoru) neodpovídá žádná funkce. Další funkce můžete přiřadit číselným tlačítkům 1-9.


Ve třetí kapitole zhodnotíme telefonní seznam, práci se zprávami a řekneme si něco o přídavném fotoaparátu 

Témata článku: Siemens, , Siemens C60, Siemens C62, ? Displej, Pan, Displej, Největší prohřešek, Test, Solidní zpracování, Pán, Chybějící podsvícení, Skleněný efekt, Podobný neduh, Správné rozhodnutí, Jednoduché vyhledávání