Siemens C70: levně s Push to talk (test)

Siemens C70 není úplně nový telefon, ale setkáváte se s ním v nabídkách obchodů a jeho označení je pro vás možná matoucí. Jedná se o mírně vylepšený model C65, který má stejný obal, ale v nabídce mu přibyla funkce Push to talk.

Zprávy: tentokrát bez e-mailu

V nabídce pro práci se zprávami chybí Siemensu C65/C70 oproti vybavenějším modelům (např. CX65, M65) dvě funkce: nemá vestavěný e-mailový prohlížeč a klient pro posílání rychlých zpráv. Jsou zde jen textové a multimediální zprávy.

  
Hlavní nabídka zpráv • píšeme textovku • možnost zvětšení textu při čtení

Pro pohodlné psaní telefon používá český slovník T9, který – u Siemensu tradičně – píše bez háčků a čárek. Nezkracuje tudíž zprávy. Editor SMS je naprosto běžný, od začátku odpočívá počet napsaných znaků z maximální hodnoty 760 a ukazuje také, do kolika částí se dlouhá textovka rozdělí. Pro čtení zpráv si můžete vybrat mezi třemi velikostmi písma, font použitý při psaní ale nijak nezměníte (editoru MMS se přitom volba písma týká). Práce s textovkami je pohodlná; to dnes ale už u většiny telefonů.

  
Tři různé velikosti písma při čtení zpráv

Jedna zpráva MMS se může skládat z více stránek, na kterých mohou být obrázky, zvuky a samozřejmě texty.

Tvorba multimediální zprávy

Kalendář a další drobky

Kvůli menšímu displeji nemůže být kalendář Siemensu C65 tak propracovaný jako u vyšších modelů, kromě možností souvisejících se zobrazením jsou ale jeho funkce stejné. Základem je měsíční pohled, který zvýrazní dny, ke kterým jsou přiřazeny nějaké události. Může se hodit týdenní zobrazení anebo potom rovnou detailní pohled na vybraný den. Anebo souhrnné zobrazení Schůzky, které je v nabídce na stejné úrovni jako kalendář. Všechny události z kalendáře jsou zde chronologicky seřazené v textovém seznamu. Je to asi nejpřehlednější pohled.

  
Měsíční pohled na kalendář • denní zobrazení • přehled schůzek

Při zadávání nové události si můžete vybrat z několika typů: Memo, Volání, Setkání, Hlasový zápis, Narozeniny, Dovolená. U všech je už z názvu jasné, k jakému účelu slouží. Události se mohou opakovat, můžete k nim nastavit i upozornění. V telefonu je i jednoduchý úkolovník, do něhož můžete rovněž přiřadit různé typy položek: Memo, Volání, Setkání, Hlasový zápis. Splněné úkoly lze odškrtnout.

  
Zadávání nové položky do kalendáře • úkolovník

Budík je samozřejmě opakovaný, můžete si nastavit i dny, kdy se má ozvat. Funkce Poznámky slouží k zapisování krátkých textů – opravdu krátkých, nemohou být delší než 160 znaků. Lépe je na tom diktafon, který využívá celou uživatelskou paměť. Vejde se do něj až několikahodinová nahrávka.

  
Budík • poznámky • diktafon (136 minut v paměti je přitom volná jen polovina běžné kapacity)

Kalkulačka je zřejmě v Javě, lze ji přepnout do rozšířeného módu a používat v něm pokročilé funkce jako jsou mocniny a odmocniny nebo paměť. Ani v jednom případě ale nebere v úvahu priority matematických operací. Převodník jednotek dokáže pomoci při konverzi různých veličin. Stopky měří čas, minutka jej odpočítává směrem k nule.

  
Základní mód v kalkulačce • převodník jednotek • stopky

Má i infraport

V telefonu jsou čtyři javové hry. Bubble Boost je arkádová hopsačka podobná například Raymanovi, Photopet je digitální zvířátko, které musíte opatrovat. Jde o hru podobnou Tamagotchi, která je ale lépe svázaná s mobilem. Občas v ní musíte něco vyfotit (jas a barevnost snímu ovlivňuje efektivitu akce), svoji obludku můžete také poslat na jiný Siemens C65 kamarádovi, aby se spřátelila s jeho mazlíčkem a pochytil od ní dobré, ale i špatné vlastnosti. Hra StackAttack je trochu klon Tetrisu, Wappo Junior jakási tahová strategie. Za povšimnutí stojí také to, že hry jsou kompletně počeštěné.

 Hry standardně nahrané v telefonu

V testu jBenchmark, který měří rychlost Javy, Siemens C70 získal následující hodnocení. V obou případech jde o průměrné výsledky, o něco nižší oproti modelu C65:

  • jBenchmark 1.0: 937 (C65: 959) 
  • jBenchmark 2.0: 80 (C65: 107)

Siemens C65/C70 podporuje mobilní datové přenosy, a to přesně prostřednictvím GPRS třídy 10. Přímo v mobilu je nový prohlížeč, který zvládne nejen wapové, ale i jednoduché webové stránky. S počítačem lze telefon propojit pouze přes kabel nebo infraport.

Vzít nebo nechat být?

Siemens C65 je ve své třídě vynikající telefon, o tom rozhodně není sporu. V současné době se prodává za pouhé tři tisíce a jen težko byste v této cenové kategorii hledali vybavenější mobil. Pokud v obchodě narazíte na model C70, bude se s největší pravděpodobností prodávat za stejnou cenu jako model C65. Nad rozdíly si nemusíte lámat hlavu, jediným rozhodujícím faktorem může být barva krytu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Podrobné parametry Siemensu C70 najdete v katalogu mobilů

Plusy a minusy

+ poměr cena/výkon
+ propracovaný adresář
+ velká kapacita paměti
+ slušný displej

- pro české uživatele žádná inovace oproti modelu C65
– výměnné kryty vržou
– fotoaparát má nízké rozlišení 

Tip: prohlédněte si kompletní fotogalerii Siemensu C65

Témata článku: Siemens, , Siemens C65, Siemens C70, Siemens CX70, Tamagotchi, Profi foto, Stejný styl, Dlouhá textovka, Členitost, Horní tlačítko, Tahová strategie, Test, Průvodní jev, Vybavená konkurence, Rayman, PUSH, Push-To-Talk