Siemens C72: následník levného trůnu (první pohled)

Siemens před deseti dny představil nový levný telefon s označením C72. Ten převezme štafetu po známém modelu C65, po kterém zdědil výbavu a částečně i design. Kromě vzhledu byl vylepšen například také fotoaparát a přibyl e-mailový klient.

Nový Siemens C72 navazuje na celkem oblíbený model C65, se kterým sdílí funkční i konstrukční základ. Zůstaly stejné rozměry i hmotnost, tedy 105 × 47 × 18 mm a průměrných 86 g. Recept na prodejní úspěch bude stále stejný. Za nízkou cenu telefon nabídne výbavu téměř střední třídy.

Co je nového?

Výrobce svůj nový model C72 zanechal ještě ve starším designu. Oproti předchůdci má výrazně menší klávesy, které jsou rozděleny vodorovnými mezerami. Modernizaci neunikla ani skupina funkčních kláves, které obklopují joystick. Kryty jsou nyní méně barevné, provedení je zatím pouze jedno a to stříbrné. Dá se očekávat více barevných variant a možnost výměny krytů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Siemens C72

Největšího vylepšení se dočkal fotoaparát, který má nyní rozlišení 640 × 480 pixelů a čtyřnásobný zoom. Starší model měl rozlišení pouze 352 × 288 bodů. Natáčení videa ale tento Siemens stále nezvládá a přenechává jej vyšším modelům. Vyfocené fotografie si lze prohlížet na pasivním displeji s rozlišením 128 × 128 bodů, který zobrazí 65 tisíc barev. Velikost paměti zatím není známa, oproti minulému modelu by se ale snad nemělo měnit sdílených 10,3 MB.

Zvládne i e-mail

Další podstatnou novinku najdeme v sekci zpráv. Kromě podpory SMS, EMS i multimediálních zpráv, zvládne telefon nově také práci s e-maily a to dokonce včetně příloh.

Nabídka jinak zůstane stejná. Nebude chybět velký telefonní seznam nebo kalendář s upomínkami. K internetu se budete moci připojit pomocí GPRS, celkem jistě třídy 10.

Na propojení s počítačem si budeme muset vystačit pouze s infraportem nebo datovým kabelem, Bluetooth zde nenajdeme. Dále telefon nabídne volat ve třech pásmech a to do sítí GSM 900/1800/1900 MHz s nepřetržitou délkou hovoru až 300 minut. V pohotovostním režimu vydrží telefon podle výrobce průměrných 300 hodin. Uvnitř najdeme baterii Li-lon s kapacitou 750 mAh.

Zábava v průměru

Vyzvánět budou čtyřicetihlasé polyfonní melodie, MP3 v tomto telefonu nečekejte. Nabídne ale dvě hry, další si můžete stáhnout, podpora Javy 2.0 je samozřejmostí. Mezi připravenými aplikacemi již z výroby najdeme např. Photo editor pro úpravu obrázků nebo slovník základních frází několika světových jazyků.

Siemens C72 by se měl v prodeji objevit v říjnu tohoto roku, další barevné varianty by měly přijít v průběhu prodeje. Cena se bude pohybovat kolem 3 000 Kč. Telefon tedy plynule naváže na svého předchůdce s označením C65.

Ve zkratce

  • rozměry a hmotnost: 105 × 47 × 18 mm, 86 g
  • konstrukce: klasická
  • barevné provedení: stříbrno-černé (Liquid silver)
  • síť GSM: 900/1 800/1 900 MHz
  • displej: pasivní, 65 tisíc barev, rozlišení 128 × 128 obrazových bodů
  • fotoaparát: 640 × 480 obrazových bodů, 4× zoom
  • vyzvánění: polyfonie se 40 hlasy
  • paměť: 10,3 MB vnitřní paměti
  • zprávy: SMS, EMS, MMS, e-mail
  • datová výměna: datový kabel, infračervený port
  • připojení k internetu: GPRS třídy 10, Wap 2.0
  • výdrž na jedno nabití: 300 hodin v pohotovosti, 300 minut při hovoru
Diskuze (14) Další článek: Aktuální ceník: velké slevy smartphonů u operátorů

Témata článku: Siemens, , Acer Liquid, Siemens C72, Největší vylepšení, Pohled, Trůn, První pohled