Siemens CF62: kompletní informace a první dojmy

Siemens minulý týden v Madridu představil nové véčko s barevným displejem, model s netradičním označením CF62. Telefon jsme měli v ruce a zde jsou naše první dojmy.

Siemens CF62 patří mezi stylové telefony a podle plánů Siemensu měl začít prodávat ve druhém čtvrtletí. Hovoří se konkrétně o dubnu, ale může to být i trochu později. Oficiální odhad koncové ceny je sedm tisíc korun, situaci na trhu by ale podle mého názoru odpovídala částka zhruba o tisíc korun nižší.

   
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek
Oficiální obrázky telefon většinou trochu přikrášlí

Široký popruh na široké poutko

Siemens CF62 je véčko, svými rozměry 82 × 45 × 22 milimetrů a hmotností 85 gramů spadá do kategorie malých a lehkých telefonů. Je kompletně vyroben z plastu různých odstínů a i když je povrch trochu metalický, nemá typický kovový nádech jako například některé stříbrné Samsungy. Telefon prostě vypadá plastově. Siemens CF62 není mobil, který by měl šokovat, design je spíše konzervativní, i když třeba anténa v podobě masivního ucha není úplně běžná.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Je to malý a lehký telefon

Anténa slouží rovněž pro upevnění poutka. Mělo by však být široké, protože běžná poutka nelze uspokojivým způsobem uchytit, samovolně se odsouvají do rohu a nevypadá to příliš dobře.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
K Siemensu CF62 se opravdu hodí víc široké poutko

Malý displej na čelní ploše je černobílý, standardně jsou na něm vidět digitální hodiny vyvedené hodně velkým písmem. Kromě toho je zde název operátora a v horním stavovém pruhu obvyklé ikonky, při hovoru se na displeji zobrazuje číslo nebo jméno volajícího. Bez podsvětlení je čelní displej poměrně tmavý, modrozelené světlo mu rozhodně pomůže.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Je to stylovka

Displej je pasivní a jsou na něm viditelné svislé pruhy. Je poměrně malý, ale vzhledem k rozměrům nabízí dobré rozlišení 130 × 130 bodů. Výsledný dojem je lepší než u většího displeje Siemensu SX65. Displej dokáže zobrazit až pětašedesát tisíc barev.

Klepněte pro větší obrázek 
Displej na slunečním světle nevypadá úplně nejlépe, to je ale úděl všech současných barevných telefonů

Klávesnice je hodně zapuštěná, tlačítka nevyčnívají nad okolní povrch, musí se zamáčknout pod něj. Mezi řadami tlačítek jsou vodorovné stříbrné okrasné prvky. Křížové tlačítko je dobře ovladatelné, funkční tlačítka jsou také vcelku dobrá. Na bočních stranách telefonu nenajdeme žádné ovládací prvky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Detaily klávesnice

Plastové hrany obou otevřených částí připomínají Philips 330 a podobně se i chovají. Ve spodní části je v hraně ukryto sedm světelných diod, které oranžovým blikáním indikují různé události. Barvu blikání však nelze změnit, stejně jako oranžové podsvětlení klávesnice. Telefon používá baterii typu Li-Ion o kapacitě 600 mAh, která podle oficiálních údajů vydrží až 220 hodin v pohotovosti nebo 600 minut hovoru.

Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek

Španělský ptáček

Telefon, který jsem na prezentaci sebral hosteskám, bohužel mluvil španělsky a nepodařilo se mi ho přenastavit do nějakého rozumnějšího jazyka. Ale snad jsem všechno pochopil správně. Hlavní maticové menu bylo stejné jako u Siemensu CX65, o němž jsme podobný článek vydali ve čtvrtek. Opět je zde proto otázka, zdali je finální, nebo jestli na něm Siemens ještě něco změní. Nepřipadalo mi ale úplně atraktivní a stylové, nedivil bych se, kdyby se ve finálním telefonu objevila nabídka v jiném grafickém stylu.

Klepněte pro větší obrázek

Struktura hlavní nabídky je velmi podobná současným telefonům Siemens, jednotlivé položky lze také rychle volit pomocí číslicových tlačítek. Nabídka funkcí je o něco chudší než u druhé novinky CX65, véčko je ale více stylový telefon, zatímco Siemens CX65 se zaměřuje na náročnější uživatele.

Telefon je triální, má vicepoložkový telefonní seznam, podporuje běžné textové zprávy s rozšířením EMS a multimediální zprávy MMS, e-mailový klient tentokrát v nabídce nenajdeme. Ačkoli se mi z CF65 stejně jako z druhého nového Siemensu nepodařilo vyloudit žádný zvuk a vyzkoušet tak kvalitu zvonění, podle souborů v nabídce vyzváněcích melodií se zdá, že véčko bude umět přehrávat také soubory WAV. Zvonění ve formátu MID může být až šestnáctihlasé.

Klepněte pro větší obrázek

Na kalendář se lze dívat v měsíčním pohledu a ačkoli Siemens ve svých materiálech výslovně zmiňuje také týdenní a denní pohled, u zkoumaného telefonu jsem se k nim nedostal. Počkejme na finální kousek. V nabídce jsou také úkoly a textové poznámky. Budík je opakovaný, ale nelze u něj nastavit dny, v nichž se má ozvat. Siemens podporuje Javu, má rychlé GPRS třídy 10, s počítačem se však dá propojit pouze kabelem, protože nemá infraport ani Bluetooth.

Siemens CF62 nemá vestavěný digitální fotoaparát. Lze k němu ale připojit externí foťáček QuickPic, podobně jako k většině ostatním Siemensům.

Klepněte pro větší obrázek

Půjde o cenu

Stylových véček je na českém trhu už poměrně dostatek a chystají se další, navíc od výrobců, kteří mají s telefony této konstrukce větší zkušenosti než Siemens. U modelu CF62 proto bude velice důležitá cena. Bude-li dostatečně nízká, Siemens by mohl zaujmout – ve střední kategorii je ale už docela velká konkurence a oproti stylovým Samsungům, LG a chystaným Motorolám Siemens nemá žádnou velkou konkurenční výhodu.


Přečtěte si další články o nových telefonech Siemens:


Siemens CF62 ve zkratce

síť: GSM 900/1 800/1 900 MHz
rozměry: 82 × 45 × 22 mm
hmotnost: 85 g
displej: 130 × 130 bodů, 65 tisíc barev
baterie: Li-Ion 600 mAh
pohotovostní doba: až 220 hodin
doba hovoru: až 300 minut
mobilní datové přenosy: GPRS (třída 10), wap 1.2.1
fotoaparát: přídavný QuickPic
zprávy: SMS, EMS, MMS
vyzvánění: polyfonní (šestnáctihlasé)
další funkce a vlastnosti: Java MIDP 1.0, kalendář, hlasité handsfree
dostupnost: druhé čtvrtletí 2004

Diskuze (6) Další článek: Technici, pozor: jak vylepšit joystick na Siemensu SX1?

Témata článku: Siemens, Philips 330, Siemens CF62, Siemens CX65, Dobré rozlišení, Informace, Komplet, Info, Komp, Barevný telefon